Pixel
Teknologi

Superpræcis navigation til selvkørende biler testes i Aarhus

I Aarhus er der blevet tændt for det ekstremt præcise navigationssystem, TAPAS, der blandt andet skal bruges af selvkørende biler og robotter.

Fredag åbnede en test- og udviklingsplatform for super-præcis positionering i Aarhus. Teknologien kan blandt andet være med i udviklingen af førerløse biler. Hvor normal GPS har en præcision på 10-15 meter, har TAPAS, som systemet hedder, en præcision på ned til 1 centimeter – og det er nødvendigt, hvis selvkørende biler skal kunne navigere i tæt storbytrafik.

– Det her får enorm betydning for udviklingen af fremtidens samfund, ikke bare i Danmark. Med TAPAS-projektet sikrer vi, at Danmark er på forkant med udviklingen af super-præcis positionering via satellitter. På sigt kan virksomheder og myndigheder bruge teknologien, så de kan udvikle og teste nye produkter og services. Jeg ser enorme potentialer, som i sidste ende kommer den enkelte borger til gode, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Det er DTU Space, der, i samarbejde med Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, har designet og etableret TAPAS. Systemet består blandt andet af 11 referencestationer placeret i og omkring Aarhus. Stationerne henter signaler fra det europæiske satellitnavigationsprogram Galileo og amerikanske GPS. På den baggrund beregnes korrektioner til mobile enheder i området, for eksempel biler, som dermed kan navigere med centimeters præcision.

TAPAS
Her kan man se, hvor de referencestationer er placeret rundt omkring Aarhus.

Arhus – den smarte by

Men ambitionerne stopper ikke der. Kan man få en robot til at hjælpe en synshandicappet borger sikkert over vejen? Og kan selvkørende køretøjer samle skrald på veje og pladser i en storby? Det har de ambitioner om at finde ud af i Aarhus, der har en vision om at skabe ’en smart city’, hvor digitale teknologier er med til at løse udfordringerne i en moderne storby på en bæredygtig og ressourceeffektiv måde.

– TAPAS-projektet giver os muligheder for at tage nogle store skridt fremad i forsøget på at skabe den smarte by. Det er både en god mulighed for at udvikle kommunens opgaveløsning, og vi forventer, at projektet vil tiltrække flere virksomheder, som kan bidrage til udviklingen af Aarhus, siger borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard.

TAPAS står i øvrigt for Testbed i Aarhus for Præcispositionering og Autonome Systemer. Systemet blev indviet fredag eftermiddag.

Kilde
Energi-, Forsyning- og Energiministeriet