×
Teknologi

Svenske forskere kobler 160.000 bier på nettet

Kunstig intelligens skal forsøge at finde svarene på, hvorfor mængden af honningbier fortsat svinder ind. 160.000 svenske bier er koblet på nettet.

Et digitalt bistade er muligvis næste skridt i forståelsen af, hvorfor antallet af bier og andre pollinerende insekter svinder ind. De finske softwarekonsulenter Tieto Oyj har placeret sensorer i to bistader i Sverige og dermed koblet 80.000 bier i hvert stade på internet. Sensorerne leverer data til servere, hvor kunstig intelligens skal bruges til at analysere informationerne, skriver Bloomberg.

Teknologien skal ifølge Tieto blandt andet bruges til at holde øje med antallet af bier, hvor levedygtigt samfundet er og hvor meget honning bierne producerer. Informationerne skal bidrage til forskning og bevarelse af biodiversiet, fortæller Mikael Ekstrom, der er digitaliseringskonsulent hos Tieto til nyhedstjenesten.

Tiltaget er iværksat på grundlag af, at et hurtigt voksende antal honningbier hvert år dør, på grund af pesticider, klimaændringer, dårlig ernæring og manglende levesteder. Mangel på pollinerende insekter kan potentielt få katastrofale følger for landbruget.

– Vi har brug for hurtigt at lære mere om, hvor bestanden falder og hvordan vi kan hjælpe. Moderne IoT-teknologi og kunstig intelligens giver os værktøjerne til at indsamle viden på disse områder, siger Mikael Ekstrom.

Projektet er i skrivende stund endnu ret småt – de to bistader befinder sig i de svenske byer Göteborg og Kalmar. Men ifølge Ekstrom er Tieto i drøftelser med svenske biavlere om, hvordan projektet kan opskaleres til et landsdækkende forsøg.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.