Mens færre og færre rent faktisk køber og læser tegneserier, så indser flere tv-skabere, at her er der en guldgrube af historier, der allerede er tilpasset serieformen. Filmatiserede tegneserier er ingen ny ting, men man kan mene, at først nu er teknologien og tv-budgetterne til at gøre det ordentligt.
Det startede med kulørt kitsch og dårlige effekter Den kitschede Batman med Adam West fra 60’erne, Lou Ferringos Hulk fra starten af 80’erne og Spidermans håbløse kampscener fra 70’erne demonstrerede måske nok, at viljen var der, men teknologien haltede, og hvis man ikke bevidst gik efter den lidt ironiske distance, så fungerede det ikke helt.
Fra lange underbukser til dystre historier Anderledes effektive er nutidens superhelte. Hvor Marvels helte på henholdsvis ABC (Agents of S.H.I.E.L.D.) og Netflix med en enkelt undtagelse (Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage og Iron Fist) samt FX (den forrygende LEGION) har taget superhelte-tv til nye højder, så kører DC (Arrow, Flash og Supergirl) stadig rundt i det kulørte, billige og kitschede, men har alligevel formået at opbygge en solid fanskare. DC’s forsøg på en mere dyster fortolkning af superhelteuniverset, der skulle kunne måle sig med Netflix’ New Yorker-mørke, i form af Gotham, har ikke helt fået samme positive modtagelse. Til gengæld er flere af forlagets ikke-superhelte blevet til fine serier.
Zombier, masser af zombier Det helt store tegneseriegennembrud stod Robert Kirkmans The Walking Dead for. Her var en serie, der var populær men stadig noget af en kult-favorit fra et af de lidt mindre forlag (Image), der i Frank darabonts fortolkning bragede igennem og blev et tv-fænomen. AMC-serien har opnået det højeste seertal nogen sinde. Den eneste grund til, at den ikke er på listen her, er, at nu hvor den er på 8. sæson, så formoder vi, at alle kender den. Og så er den heller ikke særlig god længere.
Men The Walking Dead har vist vejen for mange tegneserie-adaptioner, så her får du fem gode bud:
Lucifer Lucifer Morningstar – også kendt som Satan – started som en karakter I Neil Gaimans berømte voksentegneserie The Sandman, hvor han drejer nøglen om og forlader helvede for at se sig om blandt menneskene på Jorden. Det resulterede i en egen serie på DC’s Verigo-linje, der specialiserede sig i alternative tegneserier for et voksent publikum.
I serien havner Lucifer spillet af den lækre og topcharmerende Tom Ellis i solrige LA, hvor han straks etablerer en natklub og kaster sig ud i et passende dekadent og hedonistisk livsstil. Men han bliver også involveret i en mordsag og ender med at bruge sine evner til at få enhver til at røbe deres dybeste længsler til at opklare mordsager sammen med den kvindelig LAPD-detektiv Chloe Decker (Lauren German).
Serien er ikke dyb, og lider af den typiske ”ugens mord”-ensformighed. Men Ellis’ er en charmerende djævel og de mange andre engle og dæmoner, der dukker op er svært underholdende. Desværre har serien, der netop er blevet lovet en 3. sæson, endnu ikke fundet et hjem på nogen dansk streamingtjeneste.
iZombie Endnu en serie fra DC’s Vertigo. Og endnu en serie, der på overfladen falder ind under ”ugens mord”-tv-standarden. Men iZombie kan heldigvis mere end det.
I tv-serien bliver den unge læge Olivia ”liv” Moore (Rose McIver) såret af en zombie ved et angreb på en vild fest ombord på en yacht og vågner med en ubændig trang til at spise hjerner. Det viser sig, at iZombies udøde faktisk kan opretholde en illusion af liv, hvis de bare bruger lidt selvbruner, make up og ellers spiser frisk hjerne i ny og næ. Det viser sig også, at zombier overtager erindringer og karaktertræk fra de hjerner de spiser – det viser sig at være et genialt efterforskningsværktøj, når man nu har sikret sig et job hos den lokale retspatolog for at have adgang til en jævn strøm af friske hjerner uden selv at skulle slå nogen ihjel.
Serien kredser om Livs mordsager, men har også en række fine biroller. Bedst er patologen Dr. Ravi Chakrabarti spillet af Rahul Kohli, der står for meget af seriens humor, og den mestendels onde zombie Blaine (David Anders).
Serien har en velfungerende og anderledes zombie-mytologi og formår både at have gode enkelthistorier og overordnede plots. De to første sæsoner findes på Netflix og 3. sæson er i gang på The CW, som har givet grønt lys til en sæson 4.
Riverdale Endnu en serie fra The CW, der i Europa kører som en original Netflix-produktion, hvilket betyder, at vi ikke skal vente så længe på nye afsnit.
Serien er baseret på Archie Comics’ teenage-univers fra serien Archie, der kredser sig om hovedpersonen Archibald “Archie” Andrews (KJ Apa) og Riverdale High School. Karaktererne fra Archie debuterede som tegneserie i 1941 og serien har stået som en af de mere polerede og ”sunde” serier, men har alligevel formået at forny sig. Riverdale er et noget mørkere take, der kredser om et mordmysterium.
Serien handler om nogle af Archie Comics mest kendte figurer. Archie himself samt Lili Reinhart som Betty Cooper, Archies nabo, der også er lun på ham, Camila Mendes som Veronica Lodge, hans nye kærlighed, der nettop er kommet til byen samt Cole Sprouse, der spiller Jughead Jones, hans tidligere bedste ven og tv-seriens fortæller.
Første sæson er netop afsluttet, men der kommer en sæson 2. Den kan ses på Netflix .
Outcast Endnu en serie fra The Walking Deads skaber Robert Kirkman. Denne gang handler den om en lille by, der har et seriøst problem med demonbesættelser. Hovedrollen Kyle Barnes (Patrick Fugit) er vendt tilbage til byen, hvor hans besatte mor udsatte ham for vold og misbrug som barn. Han har en særlig evne til at fordrive dæmoner samtidig med, at han spiller en helt særlig rolle i deres planer, som han prøver at opklare sammen med den lokale prøvede præst John Anderson (Philip Glenister).
Serien er mindst lige så dyster og humorforladt som The Walking Dead men fortælles i et noget mere adstadigt tempo. Der er tale om om en horror-serie, der kredser om et større centralt mysterium. Nogle vil mene, at det går lidt for langsomt, men heldigvis er Robert Kirkmans navn så stort, at selvom sæson 1 ikke slog seerrekorder, så fik serien en chance mere med sæson 2.
Outcast kører på Cinemax og kan herhjemme ses på Viaplay . Sæson 2 er allerede startet på det engelske Fox i April, men er endnu ikke nået til Danmark, selv om Viaplay og Fox samarbejder.
Preacher Så er vi tilbage ved DC’s Vertigo og en af forlagets mest voldelige og outrerede serier. Serien blev skrevet af Garth Ennis og tegnet af Steve dillon og har i mange år figureret på lister og serier, som fans gerne ville se på film eller tv, men som nok ikke kunne lade sig gøre på grund af det ekstreme og blasfemiske indhold. Men det lykkedes Sam Catlin, Evan Goldberg, og Seth Rogen at få grønt lys fra AMC, der har haft stort succes med mere ekstreme serier som Breaking Bad og The Walking dead.
I tegneserien er den tidligere præst Jesse Custer (Dominic Cooper i tv-serien), hans eks-kæreste (i serien spillet af Oscarnominerede Ruth Negga) og den fordrukne irske vampyr Cassidy (Joseph Gilgun) på et episk road trip gennem USA på jagt efter gud – ikke den metafysiske eller symbolske Gud, men selveste alfaderen – for at få nogle svar.
Så langt nåede tv-serien ikke i første sæson, der i stedet introducerede en lang række interessante og syrede karakterer, hvoraf flere bliver gennemgående, samt Custer helt særlige evne til at få alt, han beordrer, til at ske, fordi han ved et tilfælde har erhvervet sig selveste Guds Stemme.
Viaplay sender Preacher efterhånden som afsnittene bliver vist på AMC – 1. sæson er tilgængelig og 2. sæson starter 17. juli.