×
TeknologiTophistorie

Verdens kraftigste kvantecomputer er nu kinesisk

Kinesiske forskere hævder at have skabt en kvantecomputer, der i regnekraft overgår alt, hvad der hidtil er blevet skabt.

En gruppe forskere fra Kina hævder at have sat nye rekorder med en kvantecomputer, der er kraftigere end nogen anden før den – inklusive den vildeste fra Google. I et nyligt offentliggjort skriv fortæller forskerne, at deres kvantecomputer kan løse et problem ved hjælp af 56 ud af dens i alt 66 qubits, der er kvanteækvivalenten til bits i en konventionel computer. Det er et skridt op fra Googles Sycamore-processor, der “kun” har 54 qubits (hvoraf det er lykkedes at bruge de 53).

I 2019 hævdede Google at være først til at opnå kvanteoverlegenhed, Quantum Supremacy, der er tærsklen hvor kvantecomputere er i stand til at lave beregninger der udelukker konventionelle computere. En beregning der ville tage 10.000 år at udføre på en konventionel supercomputer, kunne ifølge Google klares på bare tre et halvt minut på Sycamore. Der var altså tale om en vigtig milepæl.

Så langt går de kinesiske forskere dog ikke. Zuchongzhi, som kvantecomputere er døbt, vil kunne gennemføre en beregning som ville tage en supercomputer otte år, på bare 70 minutter, skriver de. Til gengæld skriver de også, at den beregning Zuchongzhi løste, var mere end 100 gange sværere at løse end den Google Sycamore blev udsat for.

Holder de kinesiske påstande vand, er det en kraftig indikation på, hvad kvantecomputere snart kan være i stand til. Der er dog et par forbehold. For det første er rapporten ikke fagfællebedømt (peer reviewed), hvilket bruges i forskningsverdenen til at kvalitetssikre forskningsproduktion.

For det andet er kvantecomputere stadig yderst specialiserede og begrænsede i deres evner – de er hurtige, men kan bruges til meget få opgaver, hvilket betyder, at der er lang tid, til de kan erstatte deres binære forgængere.

En række af de samme forskere demonstrerede sidste år en kvantecomputer med hele 76 fotoniske qubits. Denne computer var imidlertid ikke programmerbar lige som Zuchongzhi.

Rapporten fra de kinesiske forskere kan læses i sin helhed på websitet arXiv.org, hvor den er blevet publiceret.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.