×
TeknologiTophistorie

Verdens kraftigste vindmølle har produceret sin første strøm

Vestas V236-15.0 MW vil kunne levere el til omtrent 20.000 husstande. Den første prototype er igang i Østerild Testcenter i Vestjylland.

Verdens hidtil kraftigste vindmølle har netop drejet sine første omgange i Østerild Testcenter – det nationale testcenter for store vindmøller.

Her skal V236-15.0 MW udstå de sidste test og verificeringer, før masseproduktionen kan gå i gang.

Og det er en massiv størrelse, der netop har haft sin debut. Vindmøllen har et vingefang på hele 236 meter. De dækker et areal, når de roterer, på 43,743 kvadratmeter. En størrelse der ikke er set større (endnu) på nogen anden vindmølle.

Læs også: Elprisen nærmer sig normalt vinterniveau

Den hæver sig 280 meter op i landskabet. Vingerne på hver 115,5 meter er produceret på Vestas egen fabrik i Nakskov, hvilket de har produceret nedenstående video om. Yderligere film i serien om tilblivelsen kan findes hos Vestas.

Selve huset, der indeholder generator, converter og yderligere komponenter er produceret på Lindø i Odense.

Én enkelt V236-15.0 MW kan producere 80 gigawatt-timer om året. Eller hvad der svarer til cirka 20.000 gennemsnitlige europæiske husstande. CO2-besparelsen vil svare til at fjerne 25.000 (fossil)biler fra vejene.

Næste år til vindmøllen komme til at indgå i vindmølleparken i Frederikshavn. V236-15.0 MW vil også komme til at indgå i vindmølleparker i New Jersey og New York (Empire Wind 1 og Empire Wind 2).

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.