×
Features

De bedste nye funktioner i iOS 9

Siri proaktiv assistent
Den stemmestyrede assistent Siri er gravet dybere ned i iOS 9. Apple kalder de nye funktioner for ”Proaktiv Assistent” og nu begynder Siri for alvor at ligne Google Now. Nu kan Siri nemlig levere informationer og foretage handlinger uden at brugeren beder om det. For eksempel forslår Siri at åbne specifikke apps, baseret på tid på dagen og dine tidligere brugsmønstre. Siris forståelse for sammenhænge er også forbedret; læser du en mail, kan du aktivere Siri og sige ”mind mig om dette senere” – så opretter Siri en reminder, der åbner den aktuelle mail. Men ikke nok med det. Har du et møde ude i byen, tjekker Siri trafikken til destinationen og advarer dig i god tid, så du kan nå at ankomme inden mødet starter.

Siri ios 9
Siri – den proaktive assistent.

Der er dog en grundlæggende forskel mellem Siri og Google Now. Hvor Google Now indsamler data og analyserer dem på en ekstern server, så foregår al Siris analyse direkte på enheden – og data deles ikke med tredjepart. Siger Apple.

Strømspare-funktion
Endelig. Den nye strømspare-funktion vil forlænge batterilevetiden med op til tre timer. Den adskiller sig ikke væsentligt fra lignende funktioner fra Samsung og HTC, men Apples udgave er knapt så ekstrem. Den slår ganske vist en del funktioner fra, men alle grundlæggende funktioner er stadig tilgængelige.

Multitasking (kun iPad)
Selv om Apple længe har hævdet, at iOS har haft multitasking, så har det været en tarvelig omgang i forhold til multitasking på Android. Det retter de op på nu, hvor i hvert fald iPad’en får rigtig multitasking. Den består af tre dele. Slide Over gør det muligt at trække en fane med en anden app, hen over den app, du har åben. Split View går skridtet videre og deler skærmen ligeligt mellem to åbne apps. Picture In Picture gør det muligt at have en FaceTime-samtale eller en video kørende oven på den app, du arbejder i. Så kan du fortsætte med at se tv, mens du svarer på den mail der lige tikkede ind.

"Slide over" er en del af Apples nye ægte multitasking på iPad'en.
“Slide over” er en del af Apples nye ægte multitasking på iPad’en.

Apple News
Apple har aflivet Bladkiosken i iOS 9 og skiftet den ud med en ny app, de kalder Apple News. Tanken er, at du skal angive forskellige områder, der interesserer dig – eksempelvis gadgets eller biler – hvorefter Apple News udvælger nyhederne til dig og præsenterer dem i et lækkert design. Ideen er ikke ny; tværtimod er den planket direkte fra Flipboard-app’en, der har været en succes i årevis. Mediehuse, aviser og magasiner – eksempelvis iNPUT – kan ansøge om at få lov til at levere nyheder. De magasiner, der tidligere lå i Bladkiosken, kan nu findes som ikoner på hjemmeskærmen i stedet.

Apple News - i første omgang kun nyheder på engelsk.
Apple News – i første omgang kun nyheder på engelsk.

Bedre tastatur
Apple bøvler en del med tastaturet. Sidste år fik vi endelig lov til at installere tastaturer fra tredjepartsudviklere. I år er Apple klar med deres eget forslag. En stor forbedring er at tastaturet nu viser små bogstaver indtil du tapper på Shift-knappen. En stor gene ved det nuværende tastatur har været, at det har været kropumuligt at se, om Shift-knappen var aktiveret eller ej.

Samtidig får iPad-tastaturet en overhaling idet det kan omdannes til en trackpad, som vi kender det fra computeren, ved at placere to fingre på det. Når man gør det, får man en curser frem, som kan køres rundt på skærmen. Det bliver markant nemmere at redigere, klippe og kopiere tekst.

Ny skrifttype
En ganske lille ændring. San Francisco-skrifttypen, der blev introduceret med Apple Watch, bliver nu standardskriften på både iOS 9 og Mac OS X El Capitan. Den går igennem hele styresystemet, på tastaturer og i tredjeparts-apps.

Og i USA …
Der er også væsentlige ændringer, som vi danskere ikke får glæde af. Vi har endnu til gode at se Apple Pay i Danmark, men nu lanceres Apple Pay i England, og man vil eksempelvis kunne betale for sine billetter i transportsystemet. Samtidig bliver det muligt at bruge loyalitetskort direkte i Apple Pay – og Passbook ændrer nu navn til Wallet.

Samtidig bliver Apple Maps opdateret med offentlig transport – i øvrigt en funktion som både Google og Microsoft har haft længe. Med iOS 9 begynder Apple at rulle funktionen ud – men desværre kun i relativt få byer – og ikke nogen danske.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.