Features

Android Marshmallow: Alle nyhederne

Den seneste aftapning af Googles mobile styresystem, Android 6.0 Marshmallow, er begyndt at dukke op på smartphones. I første omgang Googles egne Nexus-modeller, men LG melder sig også klar i løbet af de kommende uger. Her er et overblik over de væsentligste nyheder i Marshmallow.

Google Now On Tap
Under lanceringen af Android Marshmallow på Google I/O løftede Google sløret for en væsentlig forbedring på brugerfladen, nemlig Google Now on Tap. Funktionen er bygget sammen med og skal forbedre Google Now, der hidtil har været envejs kommunikation fra Now til brugeren. Med Now on Tap kan brugeren selv kalde Google Now information frem, ved at holde Home-knappen nede. Og det vil virke i alle apps – ikke kun Googles egne.

 

Google Now on Tap er kontekst-sensitiv, hvilket blev demonstreret på scenen. Mens Spotify-app’en var åben, blev der spurgt om sangeren navn (uden at nævne bandets navn), hvorefter informationerne poppede op på skærmen. Skriver man med en ven om en film, kan man bede Now on Tap om IMDB-karakter, links til billetter og mere. Man behøver ikke fortælle Android om navnet på filmen – det ved den ud fra indholdet i mailen. Det ligner en yderst hjælpsom funktion, men den skal nok give løftede øjenbryn hos dem, der bekymrer sig om hvor meget Google ved om vores digitale liv.

Strømspare-funktion
En af de store nyheder i Android Marshmallow er strømstyringssystemet Doze. Doze bruger enhedens sensorer til at vurdere om enheden bruges eller ej, og justerer automatisk baggrundsprocesserne i Android efter det. Hvis din smartphone f.eks. ligger på et bord mens du ser en film, vil Android Marshmallow automatisk lade være med at opdatere andre apps i baggrunden, for at spare på strømmen. Google forventer at Doze kan fordoble standby-levetiden på mobilen.

 

Support for fingeraftryk
Adskillige Android-enheder har allerede fingeraftryksscannere, men de er alle baseret på hardwareproducentens egne løsninger. I Android Marshmallow har Google indbygget understøttelse af fingeraftryksscannere, hvilket betyder, at man kan bruge fingeren til at betale via Google Pay, ligesom man kan godkende køb i Google Play med scanneren. Udviklere kan også bygge funktionaliteten ind i deres apps – ligesom man har kunnet på iPhone det sidste års tid.

App-tilladelser
En ting, der kan være yderst generende, når man installerer apps på Android er, at man skal give app’en en række tilladelser til systemet – deriblandt flere som man muligvis ikke har lyst til. Hvorfor skal et spil have adgang til dine kontakter? Det laver Android Marshmallow heldigvis om på, så du selv kan bestemme præcis hvilke tilladelser du vil give til hver enkelt app. Du kan også give adgang til eller nægte adgang til specifikke funktioner, når en app beder om det.

USB-C
Android M understøtter den nye USB-C-standard, som Apple introducerede med sin ultratynde MacBook. Det kræver naturligvis at hardware-producenterne er med på legen – potentielt bliver Nexus 5 2015 den første Android-enhed med USB-C. Fordelene er mange; stikket skal ikke vende på en bestemt måde, din enhed vil oplades hurtigere og kan endda oplade andre enheder. Bliver interessant at se, om Apple også smider USB-C i en kommende iPhone eller iPad – så har vi endelig ens opladere over hele linjen.

 

Direkte deling
Hvis du ofte sender links, fotos eller filer til de samme personer, vil Android Marshmallow automatisk tilføje dem til dele-menuen. Det er lidt som at have favoritkontakter i telefonbogen.

Afinstaller apps hurtigt
En lille, men fiks, funktion er muligheden for at slette apps fra enheden direkte fra hjemmeskærmen. I Android Marshmallow får du valget mellem at slette ikonet fra skærmen eller slette appen helt.

Og i USA …
Google har snittet sit eget mobile betalingssystem, Android Pay, som modsvar til blandt andet Apple Pay. Android Pay vil være bagt ind i Android Marshmallow, så man kan foretage betalinger ved at tappe på skærmen (via NFC). Android Pay virker i første omgang kun i USA.

 

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.