Computere og tilbehør

Anmeldelse: Apple MacBook Pro 16″ – næsten helt perfekt

Den nye MacBook Pro er mere pro end nogensinde. Og har du pengene er det også en af de bedste bærbare på markedet.

Apple er – heldigvis, vil nogen sige – ganske ubønhørlige i deres tilgang til at bygge forbrugerelektronik. Hvad enten det er manglende widgets til telefoner eller fjernelse af eksempelvis DVD-drev eller gamle USB-stik, så gør Apple hvad de føler er bedst. Desværre betyder det også, at de nogen gange gør noget, som viser sig at være forkert – og så efterfølgende er meget svære at overbevise om, at de har taget fejl. Det skete blandt andet da de lancerede 2016 generationen MacBook Pro, der fik et helt nyt “butterfly” tastatur. Det så lovende ud på papiret; gjorde det muligt at lave MacBook’en tyndere og burde have været mere stabilt i brug.

I virkeligheden viste det sig dog, at tastaturet var fejlbehæftet, og utallige brugere måtte have skiftet tastatur, for så at komme tilbage igen med det nye ganske kort efter. Der var simpelthen en grundlæggende konstruktionsfejl i den måde man byggede tastaturet der betød, at støv kunne komme under en tast – og derefter fik den til at holde op med at fungere. Apple prøvede igen og igen, over flere generationer, at rette op på problemerne, men problemerne fortsatte. Nu – her tre år senere – har – de (endelig) givet op (På trods af, at den forrige generation i øvrigt vist var blevet nogenlunde stabil, læs vores anmeldelse her), og sommerfuglen er, forhåbentlig, lagt i graven. Tilbage er en ny udgave af det såkaldte “scissor” (sakse) tastaturet. Det alene ville gøre Macbook Pro 16″ til en væsentlig bedre computer – men det er så langt fra den eneste nyhed der kommer med den nye maskine.

Vores testmaskine

  • 2,3 GHz 8-core Intel Core i9-processor (9. generation)
  • Turbo Boost op til 4,8 GHz
  • AMD Radeon Pro 5500M med 4 GB GDDR6-hukommelse
  • 16 GB 2666 MHz DDR4-hukommelse
  • SSD-lager på 1 TB¹
  • 16″ Retina-skærm med True Tone
  • Touch Bar og Touch ID
  • Fire Thunderbolt 3-porte

Raffineret design

På ydersiden er det svært at se, at MacBook’en er blevet grundlæggende bedre fra forrige generation. På trods af en større skærm bibeholder Apple nemlig det design der grundlæggende næsten ikke har ændret sig i 11 år siden den første MacBook Pro unibody version, dog er den selvfølgelig væsentlig tyndere og der er kun de fire USB-C indgange og en enkelt indgang til et headset imod den lille hær af ind- og udgange, der dengang var på en bærbar. Men sammenligner man den med forrige generation er det svært at se forskel – i hvert fald indtil man åbner maskinen. For indeni sidder den nye 16″ skærm – og det er til gengæld en meget tydelig forbedring. Forskellen på 15,3″ og 16″ kan – på papiret – lyde ret lille. I praksis er det dog en forskel, det er til at tage og føle på.

Nyt keyboard gør hele forskellen

Som nævnt var et af de største problemer ved MacBook serien at keyboardet simpelthen ikke har været … Godt. På den seneste generation var det en del bedre, og det har aldrig været decideret skidt, men “butterfly” tastaturet var altså bare ikke en opgradering.

Med det nye tastatur har Apple tydeligvis lyttet til brugerne. Tasterne har længere travel og et tryk føles bare bedre. Samtidig siger iFixit at de også er lette at skifte.
En anden ting er, at Apple har skilt power-knappen ud fra touchbaren – den er nu sin egen knap med indbygget TouchID. Det er dejligt.

TouchID har fået sin helt egen knap.

Og endnu dejligere er, at ESC nu også har fået sin egen fysiske knap – hurra! Jeg kunne faktisk stadig godt undvære Touchbaren hvis ellers prisen fik et lille hak.

Vanvittig ydelse

Når man betaler langt over 20.000 kroner for en bærbar, forventer man en sindssyg hurtig maskine. Og det får man. Jeg har kørt stort set alle benchmarks, og samlet set er den nye MacBook den hurtigste bærbare fra Apple nogensinde. Målt direkte på processorydelse slår den nye MacBook Pro da også forrige generation – også udrustet med en Core i9:

Samlet set leverer den da også en ydelse, der banker forrige generation hen ad gulvet.

Det er især grafikkortet der her gør en forskel. MacBook Pro 16″ er udrustet med det nye Radeon Pro 5500M der giver ekstra kræfter, og det viser sig da også når man kører grafiktunge opgaver. En rendering af 4K materiale i Final Cut er ca. 20% hurtigere end den forrige generation, men havde vi haft en maskine med Vega 2 grafikkortet (som er det fra forrige generation, der er tættest på 5500) ville forskellen ikke have været helt så stor. Det er også vigtigt at sige, at Final Cut er klart det videoredigeringsprogram, der giver mest smæk for skillingen.

Hvis du vil spille på den nye MacBook er det naturligvis heller ikke et problem. Alle spil jeg har kastet efter den afvikles absolut flydende og altid med en glimrende framerate – også i højeste indstillinger for de fleste spils vedkommende. Mac er stadig ikke en gamercomputer og udvalget er rimeligt begrænset – men skulle du lige have lyst til lidt Tomt Raider eller Xcom imellem redigeringen af enorme Photoshop filer, ja så er oplevelsen altså aldeles forrygende – også fordi den store skærm bare leverer en kvalitet jeg ikke har set matchet på andre bærbare.

På trods af forbedringer i ydelsen er der ikke mere larm fra den nye maskine. Apple har redesignet kølesystemet i MacBook Pro 16″, hvilket åbenbart har virket efter hensigten. Selv ved hård belastning – under rendering af video eller ved tunge 3D spil – er blæserne nogenlunde til at holde ud. Bevares, der er stadig en del summen, men lyden er lavere og på en eller anden måde lidt mindre irriterende end på den “gamle” maskine.

Større skærm

Skærmen på MacBook’en er blevet større – deraf navnet. 16″ lyder måske ikke af meget mere end 15,3″, men i praksis er der kæmpe forskel. Apple har skrumpet kanterne rundt om skærmen for at få plads til den nye skærm i noget der ligner det gamle kabinet, og det fungerer altså forrygende.

Lysstyrken er på 500 nits, og selv om det ikke er nok til at vise ægte HDR, så er det alt nok til dagligt brug. Selv i relativt lyse omgivelser med mange vinduer er det let at se, hvad der foregår på skærmen.

Selve kvaliteten af skærmen er der ikke sket så voldsomt meget med i forhold til forrige generation. Men det er der nu heller ikke meget at indvende imod, for det er en af de bedste skærme på en bærbar maskine. Der er enkelte Dell maskiner og et par fra ASUS der er lige så gode eller en smule bedre – men umiddelbart vil jeg vove den påstand at ingen vil kunne se forskel.

Ekstremt god lyd

Apple har arbejdet en del med lyden i den nye MacBook Pro, og det kan virkelig mærkes. Højttalerne lyder bedre end nogensinde, og det var ikke engang skidt på den forrige generation. Men med i alt seks højttalere og et helt nyt lydsetup lyder den simpelthen aldeles vanvittig, og bassen er noget af det bedste jeg har hørt fra nogen bærbar overhovedet. Jeg behøver i hvert fald ikke længere have en bluetooth højttaler med på hotel.

Mikrofonen har også fået en opgradering og Apple kalder den nu “studio quality”. Der er en mærkbar forskel, men jeg tvivler nu på, at pro brugere eller seriøse medieproducenter vil bruge mikrofonen til at optage lyd. Ikke desto mindre er det lækkert at lyden er blevet så god.

Batteriet varer – stadig – en arbejdsdag

Selv med en større skærm og flere kræfter kan maskinen her køre en hel dag uden at gå tør for strøm. I hvert fald har jeg brugt den i næsten 11 timer i streg før den måtte give op. Det er mere end godkendt, når man tager ydelsen i betragtning. Det er så også et 100W batteri, så det skulle også helst holde i lang tid. Med i kassen ligger en 96W adapter, hvilket også er noget over branchestandarden – og i øvrigt den kraftigste fra Apple nogensinde. Heldigvis er den ikke blevet meget større end forrige generation alligevel, så det er en fin udvikling.

Jamen, 21.500 kr…?

Ja, den nye MacBook Pro er voldsomt dyr. Den “billigste” koster 21.499 kr., og det må siges at være… En del. Men her må jeg bare sige, at ser du på, hvad du ellers kan få i samme kategori bliver det pludseligt nærmest… Ja, billigt. En Dell Precision Mobile Workstation 7730, der også har en i9 Processor, 16GB hukommelse, 512GB SSD og et nogenlunde tilsvarende (men en smule bedre) grafikkort koster faktisk 27.819 kr. (Den findes i en billigere udgave, men så er det med væsentlig lavere skærmopløsning) For det kan du få den større udgave af MacBook Pro med 1TB hukommelse og et væsentligt bedre grafikkort. Der findes næsten tilsvarende maskiner fra ASUS, HP og et par andre producenter – og de koster det samme eller mere. Så igen – rygtet om, at Apples computere er dyre er selvfølgelig rigtigt ved det at de ER dyre – men sammenligner man med konkurrenterne er prisen faktisk aldeles rimelig. (Hvis du kan finde noget der er bedre til en billigere penge så skriv det endelig i kommentarerne – men husk at vægt, størrelse og “pro” også tæller, så ikke noget med en klumpe-dumpe gamer-maskine!)

Alt i alt må jeg konkludere, at den nye MacBook er en vanvittigt lækker maskine til en professionel bruger – til en professionel pris. Men tager man i betragtning, at en Mac har en væsentlig bedre gensalgsværdi end en PC, så er prisen faktisk et plus, og MacBook Pro 16″ får vores varmeste anbefalinger.

MacBook Pro 16" 2019

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: Fra 21.499 kr.

Den nye MacBook Pro er mere pro end nogensinde. Og har du pengene er det også en af de bedste bærbare på markedet.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.