Aqara Touchscreen Dial V1 EU er noget så interessant (ja, jeg er nørdet) som en vægmonteret kontrol enhed til smartenheder med en roterende drejeknap og en rund 1,32″ touchscreen. Den kinesiske producent Aqara har efterhånden en grundig portefølje af smarthome produkter
Designet er… Spændende. Det er en noget mere markant enhed end hvad de fleste nok har på væggen i forvejen, med en mat overflade og præcisionsudskårne kanter, der dog giver en følelse af kvalitet (Den vejer faktisk også en del, hvilket også taler for, at kvaliteten er i orden). Designet kan altså dele vandene – nogle vil elske det rene look, mens andre måske foretrækker mere traditionelle løsninger. Den runde form er lidt usædvanlig og skiller sig ud på væggen – både på godt og ondt. Den vil ikke falde i alles smag, så jeg vil anbefale, at du finder et sted hvor du kan se den i virkeligheden før du køber – eller i hvert fald ser nogle videoer af den i ”naturlige” omgivelser.
Installation og opsætning Installationen er heldigvis relativt simpel. Du skal dog være opmærksom på, at der skal være plads i væggen, så hvis din el er sat op som Europa-materiel (som mit) er det let. Men har du en helt standard opsætning (LK/Schneider materiel) er det straks en helt anden sag, og så kræver det nok enten at du finder et andet produkt eller får en elektriker forbi til en større operation.
Opsætning er ret let – to ledninger forbindes til den lille strømforsyning der sidder på bagsiden af denne plade, og kontrolenheden klikkes udenpå. Husk at slukke strømmen inden! Når det er sagt er opsætningen faktisk ganske simpel, og selv om jeg ikke er elektriker, havde jeg ingen problemer med at få den sat op. Med de medfølgende skruer og en tydelig installationsvejledning tog det ikke meget mere end et kvarter at få den monteret. Det vigtigste er selvfølgelig at huske at afbryde strømmen under arbejdet. Ledningerne tilsluttes nemt bag på enheden, og det hele klikker pænt på plads, når man er færdig.
Opsætningen via Aqara Home-appen er til gengæld en lidt blandet oplevelse. Jeg oplever menustrukturen som en smule forvirrende og rodet. Det er ikke altid klart, hvor man skal trykke for at finde de enkelte funktioner, og nogle opsætninger kræver, at man klikker sig gennem flere niveauer i appen. Når det så er sagt, åbner der sig virkelig mange muligheder, når man først har fundet ud af, hvordan systemet fungerer. Det er tydeligt, at denne enhed henvender sig til dem, der gerne vil nørde lidt og har tålmodighed til at eksperimentere med automatiseringer og avancerede funktioner. Jeg kunne også være lidt bekymret for, at hvis man får sat systemet op og så – som de fleste nok vil have tilbøjelighed til – lader det hele køre i måneder og år før de vender retur – ja, så er den stejle indlæringskurve tilbage. Men igen – belønningen er en overvældende mængde muligheder for at instille og pille ved det hele.
Efter opsætning på min væg er Aqara kontrolenheden i stand til at styre mine gardiner i køkkenet – eller hvor som helst Funktionalitet og integration En af de største styrker ved Aqara Touchscreen Dial V1 EU er dens alsidighed. Den understøtter både Apple Home og Google Home – noget som langt de fleste smarthome-brugere efterhånden sætter som minimumskrav. Den har også Alexa understøttelse og kan bruges i Home Assistant, skulle du bruge en af dem. Derudover fungerer enheden via Wi-Fi og kræver ikke nødvendigvis en separat hub, selv om visse avancerede funktioner kræver Aqara Hub M3. Der er også Matter-integration via indbygget hub funktion, hvilket sikrer fremtidssikret kompatibilitet med mange andre systemer. Det er vigtigt for et produkt som dette, at det ikke låser brugeren til én platform, og her gør Aqara det rigtig godt. Faktisk er det noget af det bedste, jeg har set.
Selve brugerfladen på touchscreenen er nem at navigere, når man først er bekendt med layoutet. Den kan vise små widgets til forskellige funktioner – fx styring af lamper, gardiner eller varme. Drejeknappen bruges til præcis justering, for eksempel af lysstyrken i et rum, og den føles både præcis og behagelig med sin haptiske feedback. Den har også indbyggede sensorer for temperatur, fugtighed og bevægelse, hvilket åbner op for et hav af automatiseringer. Eksempelvis kan man opsætte, at lyset i et rum tændes, når der registreres bevægelse og samtidig justeres efter lysniveauet og tiden på dagen. Men integrationen virker absolut bedst med Aqaras egne produkter, og at få det hele til at køre igennem eksempelvis Apple Home, som jeg har gjort, tog ret lang tid – her skal man programmere knappernes udseende i Aqara og selve funktionaliteten i Apple Home. Det er altså en smule besværligt, og man bliver også mere begrænset i, hvordan funktionerne kan bruges og vises på skærmen i forhold til at bruge Aqaras egne produkter.
Brugeroplevelse i hverdagen I praksis fungerer Aqara Touchscreen Dial V1 EU godt. Jeg har især brugt den til at styre belysningen i køkken og stue (der reelt er samme rum), og jeg har sat den op til at ændre scenarier afhængigt af tidspunktet på dagen. En drej på knappen dæmper lyset, og et tryk skifter scene. Det er både hurtigt og intuitivt.
Det er en fornøjelse, at skærmen vågner automatisk, når man nærmer sig, takket være den indbyggede nærhedssensor. Det betyder, at man ikke skal røre ved noget for at se, hvad klokken er, eller hvad temperaturen i rummet er. Skærmen er lysstærk og letlæselig, selv i dagslys, og med mulighed for forskellige layouts og temaer er der masser af muligheder for at lave tilpasninger så det ser ud som du vil have det.
En klar ulempe er dog, at brugerfladen og appen ikke er tilgængelig på dansk. For de fleste vil det ikke være et stort problem, især ikke hvis man er vant til engelsk i smarthome-sammenhæng, men det ville være en kærkommen forbedring med fuld lokalisering. Det ville gøre det nemmere at navigere i appen og forstå de mange funktioner – især for førstegangsbrugere.
Konklusion Aqara Touchscreen Dial V1 EU er en spændende og ambitiøs kontrolenhed til smarthome-brugere, der ikke er bange for lidt kompleksitet. Selve idéen med at kombinere drejeknap og touchscreen fungerer overraskende godt, og integrationsmulighederne med både HomeKit, Google Home og Matter sikrer, at produktet ikke bliver forældet lige foreløbigt.
Installationen er nem nok for de fleste, og den daglige brug er tilfredsstillende – især hvis man sætter pris på muligheden for at justere alt fra belysning til klima med et enkelt tryk eller drej. Det kræver lidt tålmodighed at lære systemet at kende, men belønningen er en af de mest fleksible smarthome-kontrolenheder på markedet. Prisen fejler slet ingenting, den starter på 648 kr., noget du nærmest ellers kan betale for en lille “almindelig” kontakt eller to. Så er det bare, om du kan lide designet eller ej…
Aqara Touchscreen Dial V1 EU Specifikationer Skærm: 1,32” rund LCD touchscreen Betjening: Drejeknap med klik og haptisk feedback Sensorer: Temperatur, luftfugtighed, tilstedeværelse, bevægelse Forbindelse: Wi-Fi (2,4/5 GHz), Matter over Bridge Kompatibilitet: Apple HomeKit, Google Home, Amazon Alexa, IFTTT Sprog: Engelsk, kinesisk – ikke dansk Installation: Passer i standard EU-vægdåse, kan installeres af ikke-fagfolk Du kan læse mere om Aqara Touchscreen Dian V1 EU her.
Design
Funktioner
Ydelse
Pris
648 kr. Aqara Touchscreen Dial V1 EU leverer på funktionalitet, men brugervenlighed og design kan gøre at den ikke er for alle