×
Foto og videoTophistorie

Anmeldelse: DJI Air 2S

Med sit imponerende kamera og mange funktioner er DJI Air 2S et seriøst bud på den ultimative forbrugerdrone.

Godt et år efter at forgængeren Mavic Air 2 kom i handelen er DJI klar med en væsentlig opdatering. DJI Air 2S har mistet Mavic-navnet, men har til gengæld fået markant bedre kamera, flere sensorer, længere rækkevidde og en masse andre lækkerier. Nå ja, og så er prisen naturligvis også steget, men lad os bare udløse spændingen: Ja, den er pengene værd. Det er ganske enkelt dronen, du skal gå efter, hvis du tager drone-fotografi og -video alvorlig, men ikke vil kyle opsparingen efter en af de helt store modeller.

Den væsentligste nyhed er nemlig kamerasensoren. Den er på 1 tomme og kan skyde 20-megapixel fotos, 5,4K-video og 4K med op til 60 billeder i sekundet. Det er samme størrelse sensor, som sidder i den væsentlig dyrere Mavic 2 Pro og dobbelt så stor som i forgængeren, der kun havde 1/2 tomme sensor.

På ydersiden er der ikke voldsomme forskelle mellem Air 2S og Mavic Air 2. Det mest synlige er to nye sensorer, der peger opad, og et lys under bunden, der hjælper under landing ved natoptagelser. Men tænder man for den, kan man høre forskel. Air 2S er ret støjsvag i forhold til forgængeren. Lyden har også en anden frekvens end på Mini 2, så den lyder knapt så hidsig.

I forhold til den DJI Mini 2, som jeg anmeldte tidligere i april, har Air 2S både fordele og ulemper. Den vejer mere end 249 gram, så det kræver dronekort at flyve den. Den er også væsentlig dyrere. Fordelene er til gengæld, at den må flyve om aftenen (den har lys, det har Mini 2 ikke) og så har den flere sensorer, hvilket gør det muligt at lave flere automatiske flyvninger – såsom tracking af objekter og Point of Interest, hvor dronen automatisk cirkler rundt om et defineret objekt – et kirketårn, en bil, en bygning eller lignende.

DJI har også introduceret en ny feature kaldet SmartShot, hvor dronen flyver rundt i to minutter og filmer et valgt objekt fra alle vinkler og derefter klipper optagelserne sammen til en 30-sekunders video. Der er mulighed for at vælge forskellige temaer, der påvirker musikvalg og klipning. Næppe noget en pro vil bruge, men for os nybegyndere er det sjovt. Jeg har lavet et eksempel, som kan ses herunder. Vær også opmærksom på, at MasterShot er begrænset til 1080p. Hmm.

Apropos sensorer. Air 2S har nu sensorer på alle fire sider, hvilket burde gøre den bedre til at undgå kollisioner. To nye sensorer tjekker nu også for forhindringer opad. Man skal dog stadig passe på ikke at lade sig lulle ind i falsk tryghed; det lykkedes mig at flyve Air 2S direkte ind i en trækrone med alle sensorer aktiveret. Det kostede mig en ny propel. Havde der været blade på træet, ville dronen forhåbentlig have luret, at noget var galt og undgået kollisionen. Men det er værd at vide, hvis du sætter dronen til at følge efter dig og din mountainbike i skoven.

4K med HDR

Skal man lave videooptagelser af mere prof karakter, er der kolossale fordele ved Air 2S frem for både Mini 2 og forgængeren Mavic Air. Først og fremmest er kamerasensoren som sagt større. Det er den første ikke-professionelle DJI-drone, der har så stor en sensor. Mere væsentligt er det, at 1-tomme sensoren nu bruger hele tommen til at optage 5,4K uden nogen form for digitalt trylleri. I forgængeren blev 4K-opløsningen skabt ved hjælp af såkaldt pixel binning, der digitalt øgede opløsningen. Det giver ikke alene mindre detaljerede optagelser, men indsnævrer også kameraets synsfelt.

Air 2S optager også video med en højere bitrate end forgængeren 150 Mbps mod 100 Mbps, og Air 2S kan optage 4K med helt op til 60 billeder i sekundet (mod 30 i Mavic Air 2). Her er det dog værd at bemærke, at 4K/60fps går ud over optagekvaliteten; den benytter ikke hele sensoren i denne indstiling, men laver et crop. Det er dog stadig virkelig imponerende billeder.

En anden ting, jeg synes rigtig godt om, er at Air 2S byder på hele to HDR-farveprofiler, ud over den normale SDR-indstiling, nemlig D-Log og HLG – begge i 10-bit. Forgængeren havde kun en enkelt, ingen Log-profil (videoproduktionens svar på Raw) og kunne kun optage i 8-bit. Det er altså en væsentlig opgradering, hvis man vil colorgrade i postproduktionen.

Der er dog lige et par ting, man bør være opmærksom på. Den maksimale ISO når man filmer med HDR, er på 1600, mens den er 3200 i standardindstillingen. En anden ting er, at HDR-profilerne ikke kan bruges, hvis man bruger den indbyggede digitale zoom, der kan klare op til 8x i 1080p/30fps og mindre, jo bedre billedkvalitet man vil have.

På trods af de små begrænsninger vil jeg faktisk mene, at kameraet alene gør opgraderingen værd.

Lidt mere om HDR …

Både D-Log og HLG er farveprofiler, der er lavet for at kunne vise video i High Dynamic Range, HDR, med en bredere vifte af farver og luminans. Hvor ‘normal’ video kun kan vise en lysstyrke på op til maksimalt 100 nits, kan HDR vise op til 10.000 nits. De fleste fladskærme kan dog maksimalt vise 1.000 nits, men der er stadig en verden til forskel. De mest kendte HDR-formater er Dolby Vision og HDR10/10+ men DJI-dronerne benytter sig af to andre, nemlig:

D-Log

D-Log er, som navnet antyder, DJIs eget HDR-format. Der findes utallige plugins, der kan optimere og konvertere D-log-video til mere almindelige farveprofiler såsom Rec. 709 (SDR) eller Rec. 2020.

HLG

HLG er en HDR-standard, der er udviklet til broadcast-tv. Hverken HDR10 eller Dolby Vision egner sig til broadcast-formatet, da mange (specielt ældre) fladskærme simpelthen ikke kan håndtere det. Så i stedet udviklede BBC og japanske NHK HLG-formartet. Fordelen er, at HLG er et lag “oven på” et almindeligt SDR-signal og det betyder, at både ældre ikke-HDR-kompatible tv og nyere HDR-kompatible skærme får det optimale billede. Ulempen ved HLG er, at standarden i modsætning til Dolby Vision og HDR10 ikke kan forbedre de mørke områder af billedet.

Air 2S er også blevet udrustet med den såkaldte RockSteady-billedstabilisering, som blev introduceret på den væsentlig dyrere DJI FPV-drone. Lukkeren kan stå åben i op til 8 sekunder, så RockSteady-funktionen er virkelig handy, hvis man pønser på at tage fotos i svag belysning, om natten eller vil lave motion blur-fotos.

Der er naturligvis en Pro Mode, så man kan hive i alle håndtag selv (lukkertid, ISO m.m.), men pudsigt nok ikke blænden. DJI har også tilføjet en SmartPhoto-mode, der automatisk giver det ideelle foto, baseret på lysforholdene.

Hvordan er den at flyve?

Nem. Ligesom DJI Mini 2 og Mavic Air 2 har den tre indstillinger; Cine, Normal og Sport, der egentlig er tre hastigheder. Tophastigheden er på imponerende 64 km/t. Den understøtter også både 2,4GHz og 5,8GHz båndende og rækkevidden på den nye OcuSync 3.0 er på sindsyge 12 kilometer. Det er absurd, for man vil næppe lade sin kostbare drone flyve langt væk. OS3 har dog den fordel, at man bliver fodret med rigtig gode billeder på telefonen, når dronen flyver afsted.

Air 2S er også udrustet med ADS-B, hvilket betyder, at du får en advarsel, hvis der bemandede fly i nærheden.

Batterilevetiden er på op til 31 minutter, men det er ret optimistisk. Laver man lidt sjov rasler procenterne ned. Jeg vil til enhver tid anbefale, at man investerer i den såkaldte Fly More-pakke, der ud over to ekstra batterier også indeholder en skuldertaske, en batterioplader og ND-filtre, der kan monteres direkte på kameraet. Specielt batterierne er nødvendige i min optik.

Air 2S kan udrustes med microSD-kort op til 256 GB, men har også indbygget 8 GB intern hukommelse, hvis man nu er kommet hjemmefra uden hukommelseskort.

Herover en testfilm, der blandt andet viser, hvordan dronen kan “låse” fast og følge et objekt – i dette tilfælde Volkswagen ID.3, som vi havde til låns.

Herunder en film der er optaget omkring solnedgang. Alle kamera indstillinger er auto.

iNPUT mener …

Har du været igennem teksten ovenfor, så fornemmer du nok skriften på væggen. DJI Air 2S er en fremragende drone. Med sine mange automatiske funktioner, brugervenlige betjening og indbyggede programmer, er det en drone, der er rettet mod casual drone-operatører. Men den har features, der også gør den interesant, hvis man vil lidt mere med sine fotos og videoer.

I min øjne har DJI ramt ret godt med en drone, der både kan fungere for forholdsvis nye drone-entusiaster og dem, der har noget mere erfaring men gerne vil have bedre billeder uden at blive ruineret. Det ligner p.t. den ultimative forbrugerdrone og DJI Air 2S er skrevet øverst på min ønskeliste.

DJI Air 2S

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

7.899 kr.

Med sit imponerende kamera og mange funktioner er DJI Air 2S et seriøst bud på den ultimative forbrugerdrone.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.