×
Belysning

IKEA Trådfri

IKEA Trådfri er intelligent belysning der ikke koster en bondegård - og så er der masser af forskellige produkter, du kan lege med!

IKEA’s nye Trådfri system er noget nær en genistreg. Indtil nu har Philips Hue siddet ganske fornuftigt på tronen for intelligent belysning, men i den senere tid er der kommet flere spillere på banen – og en af de nyeste konkurrenter er altså svenske IKEA, der med deres nye Trådfri serie af pærer, paneler og tilbehør allerede fra start er en seriøs konkurrent til Philips Hue. Men hvordan klarer svenskernes belysning sig egentlig i en real life test? Vi har prøvet systemet og må konkludere, at det faktisk er smart. Rigtigt, rigtigt smart.

Pænt design og ekstremt irriterende indpakning

I første omgang må vi lige komme med en bemærkning om indpakning. IKEA har pakket pærerne ind i deres “normale” hvide kasser der altid bruges til de mindre ting i møbelkæden. Det er der for så vidt ikke noget i vejen med, men der et stykke op til den lækre indpakning hollænderne leverer med deres Hue serie. Men en ting er de mange papkasser, noget andet er den hårde plastikskal, IKEA efterfølgende har pakket pærerne ind i. Selv med en saks er det nærmest umuligt at få befriet pærerne. Hvis du har indkøbt en hel stak kan du altså godt sætte flere timer af – alene til udpakning! Men i det mindste er det kun en enkelt gang, du skal pakke dem ud.

Når pærerne er pakket ud kan du konkludere, at de ligner… Pærer. Tunge pærer. Og de ligner faktisk rigtigt meget pærerne fra Hue serien. Hubben og de mange forskellige tilbehørsdele er bygget i hård plast, og især fjernbetjeningerne er faktisk ganske gedigne. Og knapperne giver et tilfredsstillende klik når man klikker på dem. Du skal isætte et af de små, runde 2032 batterier i hver fjernbetjening, men heldigvis har IKEA smidt et i hver pakke. Der følger i øvrigt en fjernbetjening med i alle kasserne med lyspaneler og i øvrigt også i andre møbler – eksempelvis tv-bordet. Du kan også udvide sættet med rumfølere og lysdæmpere – begge dele lidt mindre lækkert bygget end fjernbetjeningerne.

Eksemplarisk opsætning

Når systemet skal sættes op installerer man først den veldesignede app – bekvemt navngivet “trådfri”. Herefter tager den en i hånden og guider. Princippet er simpelt: Man kobler hubben til sin router og scanner en QR kode på hubben med sin telefon for at koble de to sammen. Så holder man en fjernbetjening hen til hubben og holder en lille knap inde på den. I appen registreres fjernbetjeningen og man kan så indtaste navnet på rummet den skal bruges i.

Trådfri fjernbetjening

Dernæst sætter man en pære i en lampe eller strøm til et panel eller et møbel i det rum, man har tilknyttet fjernbetjeningen – og så holder man fjernbetjeningen hen til lampen og holder igen den lille knap nede indtil lampen blinker. Den bliver automatisk lagt i den rigtige gruppe i appen så den hører til det rum, fjernbetjeningen er tilknyttet. Super simpelt og sindssygt let at gå til. Det samme gør sig i øvrigt gældende hvis man skal flytte lidt rundt på pærerne – eller hvis man flytter og skal sætte lyset op i et nyt hjem; det er let at slette indstillinger og sætte tingene op forfra. Det kunne Philips lære en del af.

Let at bruge

Hvad enten man bruger appen eller de mange forskellige enheder der kan betjene belysningen, så vil de fleste nok elske hvor let det er. Fjernbetjeningen kan tænde og slukke lyset, ændre nuance og skrue op og ned for lysstyrken. Appen er eksemplarisk opbygget og let at gå til på både iOS og Android. Vi vil vove at påstå, at alle vil kunne bruge Trådfri – nogle vil vælge appen, nogen fjernbetjeningerne, nogen begge dele – men svært, det er det i hvert fald ikke.

Lyset kan indstilles i styrke og tone – fra kold hvid til varm gullig. For de fleste vil det være ganske fint – og mange vil nok indstille deres favorittone og bare lade lamperne stå i den nuance.

Ikke så avanceret som Hue

Hvis du i forvejen har Hue vil du nok blive lidt skuffet over, hvor få muligheder Trådfri giver dig. Der er ingen mulighed for at bruge Apples Home Kit, og der er ingen smarte apps (endnu) du kan hente, så du kan gøre alt muligt sjovt. Der er mulighed i appen for at sætte timere til så lyset tænder på forskellige tidspunkter af døgnet forskellige steder i huset – et godt værn imod indbrudstyve. Men det er så også nogenlunde det. Her er ingen fancy farver eller lys der blinker i rytme til musik. IKEA Trådfri er simpelthen no-nonsense intelligent belysning.

Billigt. Meget billigt.

Som det sig hør og bør når vi taler om IKEA produkter, så ligger priserne, så de fleste kan være med. Et startsæt med gateway, en fjernbetjening og to pærer koster 599 kr. Efterfølgende koster pærerne som følger:

  • E27 1000 lumen, varm opal hvid, 79 kr.
  • GU10 400 lumen, hvid spektrum, 119 kr.
  • E14 400 lumen, hvid spektrum, opal hvid, 129 kr.
  • E27 980 lumen, hvid spektrum, opal hvid, 149 kr.
  • E27 950 lumen, hvid spektrum, klar hvid, 149 kr.

Philips Hue koster for et tilsvarende sæt også 599 – men uden fjernbetjening. Med tre farvede pærer (og stadig ingen fjernbetjening) 1.299 kr. Hvis du eksempelvis har et hjem hvor du har mange spots eller generelt bare mange lamper, ja så bliver den samlede grundinvestering i IKEA systemet noget mindre end hvis du vælger Hue – også selv om du vælger de hvide Hue pærer. Og i bytte for de avancerede softwarefunktioner – der jo kan komme senere – får du i stedet lyspaneler og møbler med indbygget Trådfri funktionalitet – og løftet om, at der kan komme endnu mere i fremtiden.

Brugervenlighed, pris og de mange forskellige muligheder for lyskilder taler for, at IKEA Trådløs godt kan være svaret på rigtigt manges intelligente belysningsbehov. Vi er i hvert fald overbevist.

 

IKEA Trådfri

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: Fra 599 kr. for startsæt

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.