×
GadgetsTophistorie

Apple AirTag har sikring mod stalkere

Apples lille undseelige AirTag ligner det perfekte værktøj til stalkere og jaloux ægtemænd. Men det har Apple allerede tænkt på ...

Da Apple tirsdag aften langt om længe lancerede sin AirTag, opstod der hurtigt bekymringer på nettet. En lille nemt overset enhed, der kan trackes i realtid via mobiltelefonen, ligner ganske enkelt enhver stalkers drøm. Det perfekte værktøj til den bekymrede ægtemand, der mistænker hustruen for at have en affære. Bekymringer, som Apple allerede under præsentationen forsøgte at komme i møde.

Ideen med AirTag er ligefrem: Man kommer nemt til at forlægge små, vigtige ting som nøgler eller tegnebog, og en vedhæftet dims, der sender sin lokation til en tilsluttet iPhone gør det nemt at finde tingene igen. Kombineret med app’en Find (og andre iPhone-brugere rundt omkring i byen) kan AirTag-ejere finde enheder endda selv om de ikke er indenfor Bluetooth-rækkevidde.

Som Apple skriver i pressemeddelelsen; “Hvis AirTag er adskilt fra ejeren og uden for Bluetooth-rækkevidde, kan Find-netværket hjælpe med at spore det. Find-netværket nærmer sig en milliard Apple-enheder og kan registrere Bluetooth-signaler fra et mistet AirTag og videresende placeringen tilbage til sin ejer, alt sammen i baggrunden, anonymt og privat”.

At den funktionalitet også åbner for misbrug, er Apple smerteligt klar over. Under præsentationen forklarede de, hvordan iPhone-ejere kunne få besked, hvis andre personer brugte AirTag til at spore dem. Men til mediet Fast Company understreger de, at privatlivets fred har været en væsentlig faktor i udviklingen – og at Apple ser netop det som en væsentlig fordel ved AirTag i forhold til konkurrerende produkter som eksempelvis Tile.

Apple AirTag
Skærmbilleder fra Find app’en.

“Når det drejede sig om at designe vores eget produkt, tænkte vi nøje over, hvordan vi kunne gøre det på en måde, som ingen andre i branchen nogensinde har gjort før,” siger Kaiann Drance, Apples VP for verdensomspændende iPhone-produktmarkedsføring, til Fast Company.

Hvad med Android?

iPhone-ejere får øjeblikkeligt besked, hvis en AirTag, der ikke er koblet til ejerens telefon, “følger med” brugeren. Men hvad med Android-brugere? Apple har to løsninger på det problem.

Først og fremmest vil AirTag selv advare den, der trackes. For hvis den er adskilt fra den iPhone-telefon, den er parret med i omkring tre dage, vil den udsende en lyd. Tanken er, at offeret bliver opmærksom på trackeren og forhåbentlig finde og fjerne den.

Den anden løsning er serienummeret. Når en AirTag parres med en telefon, vil serienummeret blive forbundet til ejerens Apple-konto. Dermed er det ret nemt for ordensmagten at finde frem til ejeren af den AirTag, der bruges til at spore offeret.

AirTag er designet, så Android-telefoner kan læse fra dem. Desuden har den indbygget tyverisikring; parringen af AirTag og telefon kan ikke ophæves uden at de to enheder er inden for rækkevidde. Dermed kan AirTag heller ikke bruges med andre telefoner.

Apple AirTag kan forudbestilles nu og forventes leveret i starten af maj måned.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.