×
All-in-OneAnmeldelseComputere og tilbehør

Apple iMac Pro

Apples iMac Pro er en utroligt dyr fornøjelse. Men hvis du har brug for hestekræfterne får du ikke noget, der leverer bedre

42.999 kr. Det er det, du skal slippe for den mindste iMac Pro. Men alt er relativt, og der er ingen tvivl om, at Apple har kælet for alle elementer af iMac Pro’en, som vil kunne tilfredsstille stort set alles behov for kræfter pakket lækkert ind. Men det er alligevel absolut ikke en computer for alle, og mærkatet “Pro” er helt nødvendigt.

En lækker følelse

Som med alle Apple produkter begynder oplevelsen allerede når man pakker computeren ud. Den enorme kasse  der indeholder iMac Pro er i god kvalitet, og det er faktisk ekstremt let at pakke computeren både op – og ned. Man føler virkelig, at der er kælet for hele oplevelsen, og den følelse fortsætter heldigvis, når maskinen er pakket ud og står på bordet.

Designet er relativt velkendt – iMac Pro ligner stort set den “gamle” 2017 iMac – men blot i farven spacegrey, som er en slags koksgrå – som ser helt fantastisk eksklusiv og lækker ud i den store størrelse. Tastatur og mus er i samme farve, ligesom den medfølgende USB ledning også er i sort. Man kan få indtrykket af, at computeren er helt flad, men reelt buler den en del ud på bagsiden, hvilket giver plads til komponenterne.

Generelt er der ingen tvivl om, at iMac Pro er verdens flotteste all-in-one computer – pænere end selv Microsofts Surface Studio (til ca. 32.000 kr.) som også er en virkelig lækker maskine.

“lille” skærm i god kvalitet

Skærmen er 27″, og det er faktisk måske en svaghed. 27″ er ikke en lille skærm som sådan – men hvis man er pro-bruger er man måske allerede vant til en 32″ skærm som eksempel BenQ PD3200 – og der er altså en ret stor forskel på de to størrelser. Til gengæld skal der ikke være tvivl om, at Apples skærme er i en klasse helt for sig selv.

Opløsningen er på 5120 x 2880, altså 5K. Den leverer omkring 500 nits lysstyrke – i praksis betyder det, at man vil kunne bruge den i et lyst rum uden problemer. Apple har valgt at lægge sig tæt op ad P3 standarden der bruges i digital videoproduktion – men det er på bekostning af Adobes RGB standard. Det giver faktisk udmærket mening, for iMac Pro er tydeligt beregnet til at blive brugt som videoredigeringsmaskine. Ikke desto mindre er der ingen tvivl om, at de fleste pro brugere der laver fotobearbejdning også vil få meget ud af computeren, der trods alt leverer 91% af adobe RGB standarden. Og det er jo i øvrigt muligt at tilføje en skærm mere, hvis man har brug for det.

Top ydelse

Hele ideen med iMac Pro er, at den leverer en ekstrem ydelse – også selv om den er pakket ind i et all-in-one design. Hardwaren er som følger:

– 3,2 GHz 8-core Intel Xeon W-processor Turbo Boost op til 4,2 GHz

– 32 GB 2666 MHz ECC-hukommelse, kan konfigureres op til 128 GB

– SSD-lager på 1 TB1

– Radeon Pro Vega 56 med 8 GB HBM2-hukommelse

I praksis giver kombinationen af disse elementer en voldsom hurtig computer – selv i den “mindste” konfiguration, som er den, vi har fået til test. Jeg har klippet 4K video realtime – og alt kører ekstremt glat i Apples egen Final Cut. Man kan hoppe rundt i materialet, også selv om der er effekter der skal renderes i realtid. Det kan lyde som en ret lille ting, men hvis du arbejder med video til hverdag vil du vide, hvor vildt det faktisk er. Især netop brugere af Final Cut vil kunne få rigtigt meget ud af kræfterne i iMac Pro, da softwaren er optimeret 100% til hardwaren – og igen, det er virkelig imponerende, hvor flydende alting kører.

Når jeg måler hastigheden i Geekbench 4 er det også tydeligt, at Xeon processoren i iMac Pro er en fuldstændigt vild arbejdshest. Jeg får en score på multicore på 34.554 – hvilket er ret sindssygt, og langt over dobbelt så meget som den Core i7 der sidder i den “normale” iMac kan levere.

I praksis er ydelsen så høj, at jeg ikke kan forestille mig, at nogen har brug for meget mere ydelse med de krav, de fleste har til en computer i dag. Men når man investerer i en computer til 43.000 kr., så skal den kunne overleve i en del år frem. Og eftersom iMac Pro stort set er umulig at opgradere, skal den kunne levere kræfter nok til de næste år allerede nu. Heldigvis er der sket det over de senere år, at kravene ikke stiger helt så meget som tidligere – og indtil vi virkelig skal til at arbejde med VR og AR i ultra opløsning, tror jeg faktisk ikke, der vil komme noget, der reelt kan bringe iMac Pro i knæ. Med andre ord; den er så fremtidssikret, som den kan blive med dagens teknologi.

Larmer stort set aldrig

Apple har tidligere haft problemer med varmeudvikling i et par af deres maskiner. Det absolut værste eksempel er deres Mac Pro, der slet ikke er god nok til at lede varmen væk – hvilket for folk der virkelig kræver kræfter bare ikke er godt nok. Med iMac Pro har Apple virkelig arbejdet med netop dette – og hævder, at iMac Pro har op til 80% bedre luftgennemstrømning end den “almindelige” iMac. Og det lader til at være nok.

Selv under hård belastning ved et 3D spil sat til max opløsning og detaljegrad, giver iMac’en knap en lyd fra sig. Det er voldsomt imponerende, for min “normale” MacBook Pro går ret meget amok når bare jeg starter et spil op, der kræver lidt af grafikkortet.

Her på redaktionen renderer vi en del video – og også det klarer iMac Pro helt uden problemer. Det fører dog til, at blæseren starter, men sammenligner vi med vores 15″ MacBook eller vores PC er forskellen slående – iMac’en er stort set stille. Det kan godt være, det ikke lyder som en enorm ting, men det betyder faktisk rigtigt meget i hverdagen, hvis du er typen der presser din computer til det yderste.

Masser af porte

På bagsiden af iMac Pro finder vi en hel bunke porte – 4 USB C/Thunderbolt porte og 4 USB 3 porte. Med andre ord bliver det ikke et problem at finde plads til dit USB udstyr. Der er også en SD kortlæser, et 3,5mm stik til hovedtelefoner og en gigabit ethernetforbindelse. Umiddelbart er det, alt hvad jeg forestiller mig, man kan have brug for, og Thunderbolt 3 giver voldsom hastighed, hvis man har brug for eksterne diske – faktisk er det hurtigt nok til, at man vil kunne redigere 4K video direkte fra disken uden større problemer.

Er den det værd?

Kan man få en PC der leverer samme eller bedre ydelse for meget færre penge? Ja. Kan man få en all-in-one PC, der leverer samme eller bedre ydelse? Nej. Men 42.999 kr. er en voldsom pris, og når man giver så mange penge forventer man noget helt ekstraordinært – og det leverer iMac Pro faktisk til dels. Det er ikke en gamingcomputer, selv om den har kræfterne til at spille det meste – og jeg har prøvet en del. Hvis du vil have en gaming computer kan du få meget mere meget billigere andre steder. Men hvis du redigerer video får du en virkelig kraftkarl af en maskine, der kan klippe alt i 4K og rendere effekter i realtime.

Apple iMac Pro 2017

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: 42.999 kr.

Hvis du er ligeglad med penge - eller skal købe iMac Pro til dit firma - så er iMac Pro en arbejdshest der leverer helt utrolige kræfter til stort set alt.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.