TeknologiTophistorie

Berømt firbenet robot testes i Danmark

Den firbenede robot Spot er kommet til Danmark, hvor det skal testes, om den kan hjælpe det danske beredskab ved eksempelvis brand.

Med sine lange ben og hundelignende bevægelser er den første firbenede robot kommet til Danmark. Teknologisk Institut har netop modtaget to eksemplarer af robotten Spot fra den amerikanske robotvirksomhed Boston Dynamics. Teknologisk Institut skal nu i gang med at afsøge, hvordan man kan udnytte de terrængående robotter i Danmark.

– I modsætning til de rullende robotter på hjul, som vi hidtil har set, så kan Spot med sine fire ben bevæge sig rundt på steder, hvor andre robotter ikke kan komme. Spot kan for eksempel bevæge sig rundt på meget ujævnt terræn, gå på trapper og begive sig ind i små rum, fortæller centerchef ved Teknologisk Institut, Kurt Nielsen.

Blandt de første praktiske tests af den firbenede robot vil Teknologisk Institut afsøge, om robotten kan være med til at hjælpe det danske beredskab med en hurtigere, mere grundig og mere sikker indsats, efter en brand er blevet slukket i en bygning.

– Den kan være nogle steder, hvor vi ikke kan være. Den kan for eksempel være i nogle giftige miljøer, hvor den kan skaffe nogle informationer, hvor vi ville have meget svært ved at sende mandskab ind, forklarer Kurt Nielsen.

Spot er udviklet af det amerikanske firma Boston Dynamics, der en overgang var ejet af Google. Spot er allerede udstyret med kameraer på hele kroppen, så operatørerne kan se hele vejen rundt om sig selv. Derudover har Spot indbyggede sensorer, så den ikke løber direkte ind i mennesker eller ting, og den kan navigere i ujævnt terræn.

Spot er designet, så den kan udstyres med forskellige hjælpeværktøjer, eksempelvis en gribearm, der kan gøre det muligt for den at åbne døre (se uhyggelig video her).

Teknologisk Institut vil ved blandt andet at tilføje yderligere kamera- og sensorteknologier udvikle specifikke løsninger, så robotten kan gøre mest nytte.

Flere potentialer

Men det er ikke kun beredskabet, der kan have glæde af en firbenet robot som Spot og de teknologier, som Teknologisk Institut kan tilføre robotten.

– Der er nogle forskellige scenarier, hvor den her robot potentielt kunne gøre en forskel. Der er blandt andet det scenarie, som vi kigger på i dag, hvor den kan bevæge sig ind steder, hvor det potentielt kan være farligt for mennesker. Men den kan muligvis også gøre en forskel ude på arbejdspladsen, hvor der potentielt set kan være noget nedslidende arbejde, som vi kan bruge robotten til at udføre i stedet for medarbejderne, fortæller Kurt Nielsen.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.