Pixel
Teknologi

Bill Gates vil genopfinde toilettet

Microsoft-stifteren har en vision om, at vores efterladenskaber skal laves til gødning og til hydrogen, der skal genbruges som energi i brændselsceller.

Ja, overskriften er morsom, men der er en mening med galskaben. Igennem de sidste syv år har Microsoft-stifteren Bill Gates brugt mere end 200 millioner dollars på at forske i sanitet – og nu er han klar til at fremvise 20 nye toiletsystemer, der ikke alene skal omdanne vores efterladenskaber til energi, men også skal fjerne sygdomsfremkaldende organismer, der er skyld i knapt en halv million dødsfald blandt spædbørn. Det skriver Bloomberg.

Tirsdag talte Bill Gates til en messe i Beijing med titlen Reinvented Toilet Expo. Her holdt han en beholder med afføring, som han forklarede indeholdt op til 200 trillioner rotavoris-celler, 20 milliarder shigella-bakterier, der forårsager mave- tarminfektion, samt 100.000 æg fra parasitter. En bedre sanitet kan ikke alene redde liv, men også give besparelser på 233 milliarder dollars hvert år på omkostninger forbundet til diarre, kolera og andre sygdomme der skyldes dårligt vand, sanition og hygiejne.

En af de løsninger som Bill Gates fremhævede, rummer en elektrokemisk reaktor, der skal nedbryde afføring til gødning og hydrogen, der skal kunne genbruges som energi via brændcelsceller.

Ifølge Gates skal de nye typer toilettet i første omgang forsøges udbredt på skoler, i lejlighedskomplekser og på offentlige toiletter. Når de er blevet mere udbredte, og priserne dermed er faldet, bliver de også interessante i private hjem.

Gates og hustruen Melinda har siden 1994 givet mere end 35,8 milliarder dollars til fonden Bill & Melinda Gates Foundation. Han forklarede, at han allerede blev interesseret i sanitet, da han stoppede hos Microsoft for et årti siden.

– Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg ville komme til at vide så meget om afføring. Og jeg havde i hvert fald aldrig troet, at Melinda ville blive nødt til at bede mig stoppe med at tale om toiletter og fækalt slam ved middagsbordet, sagde Bill Gates under messen.

Kilde
Bloomberg