×
TeknologiTophistorie

Datatilsynet kritisk overfor ny Rejsekort app

Datatilsynet undrer sig over, at den nye Rejsekort app konstant suger oplysninger om brugerens lokationsdata.

Den nye Rejsekort app er knapt blevet lanceret førend Datatilsynet stiller spørgsmålstegn ved dens lovlighed. Sagen er nemlig den, at app’en ikke bare tjekker din lokation når det er nødvendigt. Den kan følge med i din færden 24 timer i døgnet.

Der er nemlig ikke mulighed for at definere hvornår Rejsekort app’en må hente lokationsdata fra din telefon.

På lignende apps, der også skal bruge lokationsdata, er der typisk mulighed for at definere, at den udelukkende må hente data, når app’en bruges aktivt. Men det er ikke tilfældet her. For at bruge Rejsekort app, skal man åbne alle sluser. Og det er et potentielt problem, mener de hos Datatilsynet.

– Man må som dataansvarlig ikke indsamle og bruge flere oplysninger end det, der er nødvendigt for at varetage det formål, som appen har. Hvis den indsamler flere oplysninger end det, så er det faktisk et problem i forhold til de regler, vi har i GDPR, siger Allan Frank, der er it-sikkerhedsspecialist og jurist ved Datatilsynet til DR Nyheder.

Ikke muligt

Hos Rejsekortet og Rejseplanen A/S mener man ikke, det er muligt at lave Rejsekort app’en anderledes.

– For at vi er sikre på, at du som kunde har en gyldig billet under hele rejsen, har vi brug for at have slået det til, siger Jens Willars, der er kundedirektør i Rejsekort og Rejseplanen A/S til DR.

En af årsagerne hertil er den nye ‘Smart check ud’-funktion, der eliminerer risikoen for at glemme at checke ud. Den funktion skal have adgang til lokationsdata for at kunne vurdere, om din rejse er slut.

Jens Willars lover dog, at der ikke trækkes lokationsdata med mindre du er checket ind på en rejse.

Rejsekort app faq

Hvor kan jeg hente Rejsekort app?

Til iPhone kan appen findes på App Store (link).

Hvem kan bruge appen?

I første omgang udelukkende iPhone-brugere, men snart kommer Android til.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.