TeknologiTophistorie

Den første drone med hjertestarter letter i Nordjylland

Som en del af et nyt forskningsprojekt vil en drone blive sendt ud til personer med mistanke om hjertestop og fire en hjertestarter ned.

Droner har fået en stor rolle i sundhedsvæsenet og nu vil et nyt forskningsprojekt i Aalborg teste en drone der skal leverer hjertestarter når der er mistanke om hjertestop.

“Hvert minut tæller ved hjertestop. For hvert minut der går, falder overlevelseschancen med cirka 10 procent. Hurtig hjælp og en tilgængelig hjertestarter er alfa omega, og derfor er jeg glad for, at Region Nordjylland vil hjælpe med at høste erfaringer med denne banebrydende måde at tænke sundhedshjælp på”, siger Pia Buus Pinstrup (K), der er formand for udvalget for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Nordjylland.

Projektet udføres af Region Hovedstadens Akutberedskab sammen med Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland, Karolinska Instituttet i Stockholm samt med det svenske firma Everdrone

En af hovedkræfterne bag forsøget er Frederik Folke, som er forsker og professor ved Region Hovedstadens Akutberedskab. Han fortæller i pressemeddelelsen om perspektiverne for ved dronen, som er den første af sin slags i Danmark. “De seneste år er chancen for at overleve et hjertestop øget betydeligt i Danmark. I dag er det cirka 15 procent, der overlever. Men der er stadig et stort potentiale, for vi ved, at der er overlevelsesrater på op til 50 procent ved eksempelvis lufthavne, forlystelsesområder og lignende”, fortæller Fredrik Folke.

Foto: Everdrone

Sikkerheden har førsteprioritet

Dronen vil blive sendt afsted, når 112-operatøren mistænker et hjertestop. Herefter vil dronen via GPS og kamera automatisk flyve hen til den der har foretaget alarmopkaldet. Her tager en operatør over og sikrer at hjertestarteren fires ned et sikkert sted.

Forsøget har været flere år undervejs, da der skal indhentes adskillige tilladelser før det har været muligt. Ikke mindst i forhold til øvrig flytrafik. Derfor er lokationen valgt i netop Aalborg, da det er såkaldt kontrolleret luftrum, som foretages af kontroltårnet i Aalborg Lufthavn.

Fra den 22. juni vil dronen flyve sine første testflyvninger, mens der er forventning om at den indgår i beredskabet fra uge 26.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.