TeknologiTophistorie

Fifa debuterer semi-automatisk offside-teknologi under VM

VAR tages til næste niveau under VM i Qatar til november, når Fifa debuterer en helt nyt offside-teknologi, baseret på kunstig intelligens.

Når de danske angribere løber i hullerne under det kommende VM i Qatar, overvåges de af en ny offside-teknologi. Fifa har udbygget VAR med et semi-automatisk videoovervågningssystem, der skal hjælpe dommeren med at træffe hurtige og korrekte beslutninger.

Tolv dedikerede kameraer kan følge 29 specifikke datapunkter på hver enkelt af de 22 spillere. Kameraet opdateres 50 gange i sekundet og punkterne er, ud over arme, fødder og ben også eksempelvis næsen. Dataene leveres til computerne i VAR-rummet og kan bruges til at fastslå spillernes helt nøjagtige position på banen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men ikke nok med det. Årets officielle kampbold, Adidas Al Rihla, er udstyret med en sensor, der hele 500 gange i sekundet sender sin position til beregningssystemet.

Ved at kombinere boldens placering med spillernes lemmer (og næse) kan den kunstige intelligens lynhurtigt advare dommerne i VAR-rummet og fastslå, om en specifik spiller var offside, da bolden blev spillet. De kan herefter give besked til dommeren på banen.

offside-teknologi
Den nye offside-teknologi er uhyre præcis (foto: Fifa).

Offside-teknologien skaber automatisk en 3D-animation af hændelsen, så tv-seere kan få en “perfekt afbildning af spillernes arme og ben”.

Teknologien er blevet testet grundigt under både FIFA Arab Cup 2021 og FIFA Club World Cup 2021. Data fra de mange kampe er siden blevet valideret af MIT Sports Lab og TRACK ved Victoria University. Yderligere tests vil blive udført i de kommende måneder, for at systemet er fuldt færdigt, når FIFA World Cup i Qatar skydes i gang den 21. november.

Danmark spiller sin første kamp mod Tunesien den 22. november. Herefter følger gruppekampe mod Frankrig (26.11) og Australien (30.11). Finalen spilles den 18. december og vi kan da godt håbe på en tidlig julegave …

Artiklen fortsætter efter annoncen
Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.