×
TeknologiTophistorie

Flest solceller i Jylland

Sidste år leverede solceller 6 procent af Danmarks samlede produktion af elektricitet. De er mest udbredt i Jylland og på øerne.

Der er størst sandsynlighed for, at man ser solceller på tagene eller i terrænnet, hvis man er i Jylland. Det er nemlig her både flest husholdninger har små anlæg, og hvor der er de største industrielle anlæg, som omsætter solens stråler til strøm. I 2022 leverede solcellerne 6 procent af Danmarks samlede produktion af elektricitet, fortæller Danmarks Statistik.

I alt er der 75 store anlæg i Danmark. Store anlæg er anlæg, der under optimale betingelser kan producere mere end 1 MW strøm i timen. 

Den største kapacitet til at omdanne sol til energi er i Aabenraa kommune. Her har store anlæg samlet en maksimal kapacitet på ca. 300 MW elektricitet. Det vil sige, at disse anlæg kan generere op til 300 MW strøm i timen, når solen skinner.

Samlet kapacitet fra solceller, MW, november 2022.

Til sammenligning bruges der cirka 5.000 MW i timen på en almindelig hverdag i Danmark. Også i hver af kommunerne Vejle, Holstebro, Faxe og Lolland er der store anlæg, der samlet kan generere en høj produktion af energi på over 100 MW i timen fra solceller. De fylder i landskabet, da et anlæg til 100 MW fylder omkring en kvadratkilometer.

– Mange husholdninger har haft mindre anlæg i mange år. Men det er nyt, at vi er begyndt at se de meget store industrielle anlæg i Danmark. De kommer højst sandsynligt til at fylde mere og mere i fremtiden i takt med den grønne omstilling og regeringens planer om øget produktion af el fra solceller og vindmøller, siger Ole Olsen, specialkonsulent i Danmarks Statistik.

solceller
Andel af små solcelleanlæg pr. bolig, november 2022.

Markant mere strøm fra vind

Trods stigningen i kapaciteten fra solceller, kommer der i Danmark generelt mere strøm fra vindenergi end fra solenergi. I 2022 leverede solcellerne 6 procent af Danmarks samlede nettoproduktion af strøm. Til sammenligning leverede vindmøller 56 procent.

Alligevel er der sket en stor stigning i produktionen af solenergi over de seneste år. I 2012 kom kun 0,4 procent af vores strømproduktion fra solceller.

Regnes der i samlet kapacitet, havde vindmøllerne i 2022 en kapacitet på cirka 7.000 MW. Kapaciteten fra solceller var cirka 2.700 MW. Kapaciteten er udtryk for, hvor meget strøm der maksimalt kan produceres pr. time.

– I forhold til kapaciteten er der mulighed for højere produktion fra vindmøller end fra solceller, da vindmøller kan producere i flere af døgnets timer, end solceller kan. Solcellerne vil imidlertid ofte kunne levere strøm, når vindmøllerne ikke kan, og derfor kan vindmøller og solceller være en god kombination. Solcellerne er også interessante, da de producerer strøm i dagtimerne, hvor virksomhederne typisk har et stort forbrug, siger Ole Olsen.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.