×
Teknologi

Frankrig vedtager kontroversiel Gafa-skat for it-giganter

Google og Facebook må til lommerne, hvis det står til Frankrig, der har vedtaget en lov om særlig skat for store tech-virksomheder. Amerikanerne raser.

Frankrig har i dag vedtaget en skat, rettet specielt mod de internationale it-giganter, den såkaldte Gafa-skat, der er en forkortelse for Google, Apple, Facebook og Amazon – nogle af de virksomheder, som de nye skattekrav rammer. Frankrig har længe arbejdet for en fælles Europæisk løsning, men efter modstand fra blandt andet Danmark, går franskmændene nu enegang.  Loven gælder med tilbagevirkende kraft fra årsskiftet.

Ikke overraskende har det fået amerikanerne op af stolen – og Washington vil nu indlede en undersøgelse af skatten. I en officiel udtalelse skriver United States Trade Representative (USTR) at loven ”tyder på at Frankrig uretfærdigt retter skatten mod visse amerikanske it-virksomheder”.

Præsident Trump har derfor beordret en undersøgelse og når den er afsluttet, vil amerikanerne komme med en officiel respons på franskmændenes nye lov.

Gafa-skatten vil ramme virksomheder, der har en global omsætning på mere end 750 millioner euro og 25 millioner euro i Frankrig. Det er virksomheder som netop Google, Apple, Facebook og Amazon og de vil fremover skule betale en skat på 3 procent af indtægterne på digitale tjenester i Frankrig.

Selv om den digitale skat har mødt modstand i EU, har flere EU-lande uafhængigt meddelt planer om indføre skatten på samme vilkår som i Frankrig. Det drejer sig blandt andet om England, Italien, Spanien og Østrig. Irland, Sverige og Danmark har hele tiden været imod at indføre loven på tværs af EU.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.