Fremtidens HjemTeknologiTophistorie

Glem sensorer – snart vil wifi registrere bevægelser

Den kommende 802.11bf wifi-protokol gør netværket i stand til at registrere bevægelser i hjemmet – og dine håndbevægelser.

I en ikke så fjern fremtid kan dit wifi-netværk dublere som tyverisikring. Med den kommende 802.11bf protokol, bliver wifi nemlig i stand til at registrere bevægelse i hjemmet. Målet er faktisk, at netværket skal kunne aflæse bestemte bevægelser, så du kan styre enheder ved at vifte med hånden. Eksempelvis skrue op eller ned for volumen på wifi-højttalerne.

Men ikke nok med det. Når protokollen er rullet ud, vil alle kompatible enheder på netværket være i stand til at registrere bevægelser. Så er det – i mange tilfælde – ikke længere nødvendigt med selvstændige sensorer.

Wifi-baserede bevægelsesensorer er i øvrigt ikke science fiction. Traditionelle bevægelsesensorer benytter radar eller mikokobølger til at opfange bevægelse. Men den kræver en speciel sensor, der kun fungerer, hvor den er monteret.

Allerede i 2019 lancerede Linksys Aware-funktionen i et mesh-system (Velop Tri-band AC2200). Den benytter alene wifi til at registrere bevægelser. Begrænsningen er, at systemet ikke kan “tale” med andre systemer; Aware fungerer altså kun i de rum, hvor routeren eller satellitterne er installeret.

Alle enheder taler sammen

Med 802.11bf protokollen vil sådanne systemer ikke alene kunne snakke sammen; telefoner, tablets og andre enheder på nettet vil også kunne registrere bevægelse. Og de vil kunne fortælle hinanden om det. Voila; et effektivt indbrudssystem. Eller sikring af de yngste (og ældste) familiemedlemmer, så du advares hvis de eksempelvis falder.

Helt konkret fungerer 802.11bf bevægelsesteknologien ved, at dele frekvenserne op. Lavfrekvente bølger (1 GHZ til 7,125 GHZ) dækker et større rum, mens højfrekvente bølger (45 GHZ og over) registrerer håndbevægelser.

En avanceret AI-baseret algoritme skal filtrere støj fra wifi-signalerne og samtidig lære at ignorere “almindelige” bevægelser. Såsom en hund, der logrer med halen, eller en kat, der hopper op på en reolhylde.

Arbejdet på 802.11bf blev sat i værk af en arbejdsgruppe under IEEE i september 2020 og forventes afsluttet tidligst i 2024. Herefter skal protokollen godkendes og indføres i routere og andre enheder via Wi-Fi.org. Der går altså nok mindst fire år før vi ser 802.11bf-enheder i butikkerne.

Har du lyst til at læse mere om 802.11bf, kan du besøge denne side hos IEEE.org.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.