×
ElbilerTophistorie

Her er BMW iX – det nye elektriske overflødighedshorn

Konceptbilen BMW iNEXT er blevet til BMW iX, der kommer til Danmark næste år. Den er det ypperste, BMW kan byde på.

Med et år til den officielle lancering i slutningen af 2021, løfter BMW nu allerede sløret for BMW iX, som stadig er i udviklingsfasen. Bilen bliver ikke en folkevogn, men skal i stedet byde på de ypperste teknologier, som BMW har at byde på. Den bliver, med andre ord, næppe billig.

– Vi sætter nye branchestandarder med teknologien i BMW iX. Bilen har mere computerkraft til databehandling og mere kraftfuld sensorteknologi end nogen anden af vores modeller, er 5G-kompatibel, byder på nye automatiserede køre- og parkeringsfunktioner samt brug af femte generation af vores elektriske teknologi, siger Frank Weber, bestyrelsesmedlem hos BMW AG, Development.

Femte generation af BMW eDrive-teknologien – der omfatter elmotorerne, elektronikken, opladningsteknologien og højspændingsbatteriet – garanterer “enestående effektivitet,” lover BMW. De foreløbige tal tyder på en ydelse på mere end 370 kW/500 hestekræfter og en tid fra 0-100 km/t på under 5 sekunder.

Dette opnås samtidig med et elforbrug på under 21 kWh per 100 kilometer (WLTP). Bruttokapaciteten på batteriet er mere end 100 kWh, hvilket giver bilen over 600 kilometers rækkevidde (alle værdier er foreløbige).

Opladningsteknologien i BMW iX gør hurtigladning med op til 200 kW DC muligt. Selskabet fortæller, at batteriet kan oplades fra 10 til 80 procent på under 40 minutter. På bare ti minutter kan man fylde nok strøm på batteriet til at kunne køre mere end 120 kilometer, lover BMW.

Sky teknologi

BMW iX byder på det såkaldte ”shy tech”, hvor teknologierne kun er synlige, når de anvendes. Integreret i BMW-nyrerne foran findes der en række sensorer, kameraer og radarteknologi. Dørene, med de rammeløse vinduer, åbnes ved et tryk på en knap, og bagklappen – som dækker hele bagenden – inkluderer bakkamera med automatisk rensning i BMW logoet. På frontklappen sker påfyldning af sprinklervæske under BMW logoet.

Shy tech-teknologien findes også i kabinen i form af højttalere integreret og ude af syne, integrerede ventilationskanaler, opvarmede overflader og en fordybning af BMW Head-Up Display’s projektor i instrumentpanelet, så det er næsten usynligt. Det sekskantede rat og BMW Curved Display skal underbygge den futuristiske form for køreglæde.

Til Danmark om et år

BMW iX startede livet som konceptbil under navnet iNEXT. Allerede i januar havde vi mulighed for at at se og røre bilen under CES-messen i Las Vegas. Men der sket en del siden da. Både bilens generelle udtryk og det sci-fi-agtige indre i konceptudgaven er blevet nedtonet markant. Det gør dog ikke bilen mindre betagende.

Produktionen af BMW iX starter i anden halvdel af 2021 på BMW fabrikken i Dingolfing i Tyskland. Den danske lancering finder sted i november måned 2021, fortæller BMW’s danske afdeling.

Foreløbige tekniske data

MotoreffektOver 500 hestekræfter
DrivlinjeeAWD (elektrisk firehjulstræk med to elmotorer)
0-100 km/tUnder 5 sekunder
Cd-værdi0,25
Tophastighed200 km/t
RækkeviddeOver 600 km (WLTP)
LadetidHurtigladning: 10-80% på undrer 40 min.
AC-hjemmeladning 11 kW: 0-100% under 11 timer
BatteripakkeOver 100 kWh
Ladekapacitet200 kW
ForbrugUnder 21 kWh per 100 km (WLTP)
Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.