TeknologiTophistorie

Her er jakken, der kan lave rent drikkevand

Fog-X kan producere op til 10 liter drikkevand om dagen ved at opsamle fugt fra tåge.

Fog-X er en jakke, der kan omdannes til et en-personers telt. Ydermere har den en installation, der kan foldes ud og opfange fugt fra tåge og forvandle det til drikkevand. Det gør det muligt at sikre drikkevand i tørre egne af verden med knaphed på vand.

Fog-X kan producere op til hele 10 liter vand om dagen.

Jakken har netop vundet publikumsprisen ved Lexus Design Award 2023. Den er udviklet af den svenske designer, Pavels Hedström. Han er er uddannet fra Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design og Konservering i København og også bosat i København.

Pavels Hedström udviklede sin idé fra en stor rygsæk til en egentlig jakke med integreret sammenfoldeligt sejl og en vandblære til opsamling af vand.

– Udfordringen med den oprindelige idé med rygsækken var, at den var tung og derfor besværlig at bære rundt på. Jakken var løsningen på udfordringen, og jeg ændrede vandbeholderen fra den oprindelige idé til en vandblære integreret i jakken, hvilket gør det lettere at bære vandet, fortæller Pavels Hedström.

Den svenske københavner mødte også andre udfordringer undervejs i udviklingen af sin idé. For eksempel at finde områder i ørkener, hvor der er tåge nok til at fange fugten og omdanne det til drikkevand. Derfor udviklede han også en app, der hjælper med at lokalisere områder med særlig højt potentiale for at fange fugt fra tåge. 

I videoen herunder forklarer designeren om jakkens principper og tilblivelse.

Se Pavels Hedström forklare om udviklingen af sin drikkevandsjakke.

Mere information om svensk-københavnske Pavels Hedströms Fog-X-vinderprojekt samt de øvrige vinderprojekter kan findes her.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.