×
TeknologiTophistorie

Nu kan du få realtids-advarsler om trafikuheld forude

Vejdirektoratet har åbnet for livedata, så man kan få hurtige advarsler om trafikuheld forude, mens man kører.

Vejdirektoratet har helt særlige forudsætninger for at vide, hvad der sker ude på vejene, og denne information gælder det om at få ud til trafikanterne, mens den stadig er relevant. Og hvor det før skete via et datafeed, der blev opdateret hvert 10. minut, så tilbyder Vejdirektoratet nu liveopdateringer. Det betyder, at man kan få advarsler om eventuelle trafikuheld forude – blot få sekunder efter at hændelsen er registret af Vejdirektoratets Trafikcenter.

– En hurtig advarsel om ”uheld forude” er med til at skærpe chaufførens opmærksomhed, så man får tid til at sænke hastigheden og øge afstanden til den forankørende, inden man når frem til det uheld, der er sket længere fremme på ens rute, siger Stine Bendsen, der er afdelingsleder for Vejdirektoratets Trafikcenter.

 I Vejdirektoratets Trafikcenter bliver trafikken overvåget 24 timer i døgnet året rundt. De udsender typisk 3-4.000 trafikmeldinger om farlige hændelser på statsvejene i løbet af en måned. 

Vejdirektoratets nye trafikinformationsdatafeed ”Traffic Events and Road Works (changes)” benytter en AMQP-teknologi, der lynhurtigt sender ændringer i informationen afsted til de firmaer, der abonnerer på disse ændringer, til brug i trafikinformationstjenester. Datafeedet, der er målrettet firmaer, kan tilgås gratis via ”Dataudveksleren”.

Volvo Cars først i Danmark

Volvo Cars har som de første valgt at benytte sig af denne mulighed. Den seneste tid har selskabet analyseret Vejdirektoratets data, og nu er bilproducenten klar til at lancere en ny alarmfeature i alle kompatible Volvo-modeller, der kører i Danmark. Dermed bliver Volvo-bilejere de første i Danmark til at se et rødt advarselsikon dukke op på skærmen med Vejdirektoratets trafikinformation i realtid. 

– Vores ‘Accident Ahead Alert’ kan med vores banebrydende sikkerhedsteknologi, der forbinder data fra forskellige kilder, hjælpe Volvo-førere med at undgå ubehagelige overraskelser og samtidig bidrage til at gøre vejene sikrere for alle, siger Åsa Haglund, der er leder af Volvo Cars’ sikkerhedscenter.

trafikuheld
Teknologien kan advare om trafikuheld forude – eksempelvis i et sving som dette billede illustrerer (foto: Volvo Cars).

Volvo Cars introducerer i samarbejde med Vejrdirektoratet først funktionen i Danmark, der fungerer som et pilotland. Planen er, at trafikdata fra flere kilder skal integreres, herunder data fra samarbejdspartnere i det europæiske Data for Road Safety-netværk, der består af nationale trafikstyringscentre og andre bilproducenter.

Accident Ahead Alert’ er tilgængelig i Danmark i alle biler i Volvo-serierne 90, 60 og 40 fra modelår 2016 og frem. 

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.