fbpx

 

 

 

 

TeknologiTophistorie

Ny energimærkning træder i kraft i dag

Plusserne er forsvundet. I dag træder den nye energimærkning nemlig i kraft og fremover er et A den højeste kategori.

Fra i dag er det slut med at gå efter fladskærme med energimærke A+++ – EU ændrer nemlig energimærkningen for TV og elektroniske skærme, køleskabe og frysere, vaskemaskiner og opvaskemaskiner. Til september får også lyskilder nyt energimærke, og med tiden vil alle produkter bruge den samme skala, nemlig A-G.

Samtidig strammes reglerne, så det ikke bliver lige så nemt at opnå den højeste energimærkning. De nye skrappere energikrav betyder, at de bedste produkter i dag typisk vil opnå et B- eller C- mærke, fortæller Energistyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Produktudvikling har gjort vores apparater stadig mere energieffektive. Derfor er der med tiden tilføjet ”+’er” til den oprindelige A-G skala på energimærkerne, så mange er endt med A+++ som det bedste. De mange ”+” har gjort energimærket sværere at gennemskue, og størstedelen af produkterne er i dag i de bedste klasser, hvilket gør det svært for forbrugere at skelne mellem de mest effektive produkter.

– Den nye energimærkning gør det langt nemmere at sammenligne, hvor meget energi produkterne bruger. Samtidig bliver der også stillet større krav, så det bliver sværere at opnå et A på den nye skala, end det var at opnå det lidt kryptiske A+++ på den gamle skala. På den måde bliver det nemmere for forbrugerne at vælge de produkter, der giver besparelser på både energien og elregningen, fortæller klimaminister Dan Jørgensen.

Forhandlerne har 14 arbejdsdage fra i dag til at udskifte de gamle energimærker med de nye i butikker og webshops.

Sammenlign på mobilen

De nye energimærker får en QR-kode, som giver adgang til flere informationer om produktet. Det er resultatet af et stort forarbejde fra EU, der snart vil give forbrugerne adgang til samtlige produktdata på deres mobil.

Der kommer snart et nyt dansk onlineværktøj, der blandt andet gør det nemt at se den totale pris for et produkt i levetiden. Energistyrelsen håber, at det kan bidrage til, at danskerne køber bedre produkter og skåner klimaet, når man kan se, at en lidt højere indkøbspris godt kan være billigst i længden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Værktøjet udnytter produktdata fra den fælles Europæiske produktdatabase for Energimærkede produkter, EPREL.

Fakta om energimærkningen

  • I 25 år har EU’s energimærke gjort det muligt for forbrugerne at vælge energieffektive produkter. Siden introduktionen i 1994 har energimærket bidraget væsentligt til at opnå EU’s energi- og klimamål.
  • Man kan fortsat støde på gamle energimærker for modeller, der er på vej ud. Her udarbejdes ikke nye energimærker, og forhandlerne har 9 mdr. til at komme af med sortimentet.
  • For nogle produktkategorier som ovne og tørretumblere vil energimærket først i de kommende år blive ændret til den nye skala. De bevarer indtil videre deres nuværende energimærker.
  • Se Energistyrelsens anbefalinger til, hvilken energiklasse du bør går efter for hvilke produkter her.

Back to top button