Teknologi

Ny type Android-malware kan ikke fjernes

Mere end 45.000 Android-enheder er allerede blevet inficeret med en ny type malware, der ikke kan fjernes igen, advarer sikkerhedsfirmaet Symantec.

En ny type Android-malware, der kan geninstallere sig selv efter at være blevet fjernet, har angiveligt spredt sig til mere end 45.000 Android-enheder. Det fortæller sikkerhedsfirmaet Symantec, der første gang spottede den skadelige kode i maj måned.

Siden er xHelper, som trojaneren hedder, langsomt sneget sig ind på top 10 over den mest udbredte malware på mobiltelefoner – og i den seneste tid har Symantec observeret en ”bølge af fund” af den ondsidende Android-malware, der kan skjule sig for brugerne, downloade yderligere ondsindede apps og vise anoncer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

”I den sidste måned alene er der i gennemsnit blevet fundet 131 inficerede enheder hver eneste dag,” fortæller virksomheden.

Problemet med xHelper er, at den ikke forsvinder selv om man fjerner den app, den kom ind på telefonen sammen med. Ikke engang en fuld nulstiling til fabriksindstillinger kan fjerne trojaneren.

Den gode nyhed er, at trojaneren på nuværende tidspunkt ikke gør meget anden væsen af sig, end at spamme offeret med popop-reklamer og notifikationer for gratis spil. Men den vil meget nemt kunne ændres til også at levere andre former for skadelige kode, advares det.

Ifølge sikkerhedsfirmaet spredes xHelper primært blandt brugere i Indien, USA og Rusland, mens koden ophav er ukendt. Symantec har mistanke om, at infektionen muligvis downloades af brugere fra ukendte kilder via en ondsindet system-app.

Et andet firma, MalwareBytes, mener dog at xHelper spredes via suspekte spilwebsteder, der narrer intetanende brugere til at downloade apps fra upålidelige tredjepartskilder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at beskytte dine enheder, anbefales det, at du holder enheder og apps opdaterede, udelukkende downloader apps og spil fra Google Play Store og er meget forsigtig med hvilke mobile websteder, du besøger.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.