×
TeknologiTophistorie

Nyt zink-batteri udleder brint under afladning

Tyske Fraunhofer har konstrueret et zink-batteri, der kan lagre grøn overskudsenergi og levere brint, når der er behov.

En af de helt store udfordringer ved den grønne omstilling er spørgsmålet om, hvordan vi skal lagre overskudsenergien fra vind- og solenergi. Tyske Fraunhofer har muligvis en løsning. De har udviklet et nyt zink-batteri, der afgiver brint, samtidig med at det aflades.

Sammenlignet med litium-ion batterier er det nye zink-batteri ikke bare billigere at producere. Det består også af fuldt genanvendelige og lettere tilgængelige materialer: stål, zink og kaliumhydroxid.

I en pressemeddelelse forklarer Dr. Robert Hahn fra Fraunhofer IZM, hvordan de kemiske processer inde i batteriet fungerer:

– Under opladning oxideres vandet til ilt, mens det reducerer zinkoxidet til metallisk zink. Dette vender tilbage til zinkoxid under afladning. Vandet reduceres igen og frigiver brint. Dette er en unik kombination af et almindeligt batteri og en kilde til brint.

zink-batteri
Zink-batterier kan produceres til en brøkdel af prisen på almindelige litiumbatterier og kan forsyne energinettet med brint.

Forskerne har kørt laboratorietest på individuelle battericeller for at evaluere deres effektivitet og stabilitet over et antal cyklusser. Ved udgangen af året planlægger de at teste otte sammenkoblede celler, hver med en kapacitet på omkring 12V og 50Ah.

Ifølge forskerholdet lover de første test “50 procent effektivitet ved lagring af strøm og 80 procent ved produktion af brint – med en forventet levetid på ti år”.

Projektet er planlagt til at slutte i september 2025, med det formål yderligere at muliggøre vores grønne energiomstilling. At frigøre kraften i grøn brint (som i øjeblikket kun tegner sig for omkring 1 procent af den globale brintproduktion) kan ikke kun hjælpe med at nedsætte CO2-udledningen fra industrien, men også levere elektricitet og varme til husholdningsbrug.

Læs mere: Kolossalt sandbatteri lagrer grøn strøm.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.