TeknologiTophistorie

Kolossalt sandbatteri lagrer grøn strøm

Finsk firma har bygget et kolossalt sandbatteri, der kan bruge overskudsenergi fra grønne kilder til at levere fjernvarme.

En af de helt store udfordringer ved den grønne omstilling er hvordan vi kan lagre overskudsenergi fra vindmøller og andre grønne strømkilder. Der har været forsøg med knuste sten, vandballoner og sågar svampe. Men et finsk firma forsøger nu med et kolossalt sandbatteri.

Ideen er simpel. Opvarm en stor bunke sand til omkring 500-600 grader celcius ved hjælp af overskydende strøm. Brug så denne varme til at opvarme huse og fabrikker via fjernvarme-princippet, når vinden ikke blæser.

Ifølge Polar Night Energy, der står bag ‘batteriet’, kan det holde på varmen i op til tre måneder. De har netop færdiggjort det første sandbatteri i byen Kankaanpää. Batteriet er koblet til det lokale fjernvarmeværk. Det rummer 100 tons sand og det skal primært være et supplement, der skal få brugen af olie, naturgas og elektricitet ned.

– Vi har allerede erfaret, at vores system har endnu mere potentiale, end vi oprindeligt beregnede. Det har været en positiv overraskelse, fortæller Markku Ylönen fra Polar Night Energy.

Kan tilpasses efter behov

Finnernes sandbatteri er en 4 meter bred og 7 meter høj stålcontainer. Varmelageret har 100 kW varmeeffekt og 8 MWh energikapacitet oplyses det i en pressemeddelelse.

BBC har lavet en historie om det finske sandbatteri.

– Denne innovation er en del af den smarte og grønne energiomstilling. Varmelagre kan i væsentlig grad være med til at øge vedvarende energi i elnettet. Samtidig kan vi spæde spildvarmen til brugbart niveau til at opvarme en by. Det er et logisk skridt mod forbrændingsfri varmeproduktion, siger Ylönen.

Polar Night Energy fortæller, at de kan designe et sandbatteri til ethvert behov, fra en enkelt bygning til en hel by. Systemerne kan endda nedgraves under jorden, hvis projektets overfladeareal er begrænset.

Hvert system er fuldautomatisk og har en nominel effekt på op til 100 MW og en lagerkapacitet på op til 20 GWH. Den forventede pris for et system er mindre end 10 euro pr. kWh lagerkapacitet.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.