TeknologiTophistorie

Robot med ultra-realistiske ansigtsudtryk får folk til at gyse

Ameca går på grænsen af Uncanny Valley. Selv Elon Musk udtrykker sin væmmelse over robotten med de realistiske ansigtsudtryk. Se videoen her.

Kender du hypotesen Uncanny Valley, der vurderer forholdet mellem et objekts grad af lighed med et menneske og den følelsesmæssige reaktion på objektet? Jo mere livagtig en robot virker, jo mere skræmmende er den samtidig. Og man må sige at robotten Ameca, som ses på billedet herover, balancerer på den grænse.

En video, der viser robotten komme til live, vrænge ansigt og undersøge sine hænder i vantro, har fået folk op af stolene. Selv Elon Musk har givet sit besyv med via Twitter (naturligvis), hvor han kommenterer den med et “Yikes”. Og det på trods af, at Tesla selv arbejder på en humanoid robot.

En anden Twitter-bruger spørger: “Hvordan kan denne robot have flere ansigtsudtryk end mig?”, mens en tredje spørger “har disse mennesker intet lært af at se Westworld?!”.

Den mest åbenlyse sammenligning er dog Terminator. Som Reddit-brugeren Aderleth75 skriver: “Smukt. Er det Hunter-Killer eller Human Infiltration-modellen?”. Herunder videon, der skaber opmærksomheden:

Ameca er skabt af det engelske firma Engineered Arts og det er naturligvis en smart illusion, da det er en forprogrammeret sekvens, man ser. Skabt af motorer og gummi, som en mere rolig Twitter-bruger skriver. Men videoen giver da et glimt af, hvor langt robotteknologien er nået.

Engineered Arts ser ifølge hjemmesiden Ameca som en “platform til udvikling af fremtidige robotteknologier. Robotten er beregnet til at give os mulighed for at studere menneske-robot-interaktion – og troværdige ansigtssignaler gør det meget nemmere”.

Virksomheden stiller robotten til rådighed for køb og eventudlejning, men har endnu ikke annonceret en pris.

Uncanny Valley (illustration fra Wikipedia).
Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.