×
Teknologi

Så lykkedes det: I aftes skrev SpaceX historie

Elon Musks SpaceX skrev lørdag aften historie, da de uden problemer sendte mennnesker i rummet. Følg astronuaternes ankomst til ISS live her.

Efter knapt tyve års forberedelser lykkedes det sent lørdag aften, dansk tid, for Elon Musks SpaceX at sende to astronauter i kredsløb om Jorden. Det var den første bemandede opsendelse fra amerikansk jord i ni år – og første gang nogensinde, at det blev udført af et privat firma. Senere i eftermiddag ankommer astronauterne til den Internationale Rumstation ISS, hvor de skal opholde sig i de næste mange uger.

Det var andet forsøg på at få astronauterne afsted; en planlagt opsendelse onsdag aften blev aflyst på grund af vejret. Men lørdag klokken 21.22 gik alt glat; Falcon 9-raketten løftede sig over Kennedy Space Center med rumkapslen Crew Dragon på toppen. Omkring 12 minutter senere var kapslen i kredsløb og Dragon 9 vendte tilbage mod Jorden, hvor den landede uden problemer.

Missionen er en milepæl for SpaceX, der har som erklæret mål at sende mennesker ud i rummet og bygge bosættelser på Mars. Missionen er SpaceXs sidste store testflyvning i det program, der er beregnet til at afgøre, om Crew Dragon er klar til at begynde regelmæssigt at transportere NASA-astronauter til og fra ISS i de kommende år.

– De lægger grundlaget for en ny æra inden for menneskelig rumfart. Det er en æra, hvor mere plads vil være tilgængelig for flere mennesker end nogensinde før, sagde NASA-administrator Jim Bridenstine umiddelbart inden opsendelsen.

Efter planen skal Crew Dragon dokke med den Internationale Rumstation klokken 15.26 søndag eftermiddag – og også den del af missionen kan følges live. Astronauterne skal opholde sig på ISS mellem 6 og 16 uger. NASA har endnu ikke besluttet præcis hvornår Crew Dragon og astronauterne skal tilbage til Jorden. Følg missionen live her:

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.