×
Gadgets

Sådan virker iPhone 7 Plus’ nye portrætfunktion

Bokeh. Sådan hedder effekten, der giver skarpe motiver med sløret bag-
grund. Bokeh-effekten opnås relativt nemt på spejlreflekskameraer, men hidtil har den været svær at genskabe på mobiltelefoner uden brug af efterbehandling og filtre. Altså lige indtil Apple udsendte sin iPhone 7 Plus, der med hjælp fra sine to linser kan skabe effekten mens billedet knipses.

Apple kalder effekten for portrætfunktionen og den blev præsenteret sammen med iPhone 7-modellerne i starten af september — men uden at den var klar til forbrugerne. Det blev den for nyligt, da Apple udsendte den seneste opdatering af iOS-styresystemet til iPhone (10.1, red.).

Sådan virker det

De to linser i Apples nye kameraløsning har begge en opløsning på 12 megapixel, men det ene er en vidvinkel linse, mens det andet er et 56 millimeter teleobjektiv. Sidstnævnte fokuserer på motivet, mens vidvinkellinsen tager sig af baggrunden. Billedprocessoren definerer og scanner motivet og skaber så en dybdeskarphed, der får motivet til at stå frem.

Samtidig åbner de to linser op for ægte optisk zoom, hvilket hidtil har været helt uhørt på kameramobiler. Bevares, der er bare 2X optisk zoom, hvorefter den digitale zoom tager over (op til 10X, red.), men det er da en start.

Starten på en trend?

I videoen øverst har vi leget med portrætfunktionen (tryk på Play-knappen på billedet, red) og ummidelbart er vi imponerede over effekten. Den har naturligvis ikke samme stoflighed, som kan opnås på et spejlrelekskamera, men som endnu et kreativt værktøj til at lege med formerne er den ganske udmærket.

Det er i øvrigt ikke kun Apple, der tilbyder to kameraer. Huawei lancerede i foråret sin P9-model, der ligeledes har et kamera med to linser. Huawei fik hjælp af hæderkronede Leica til at skabe kameraet. Den ene linse tager billeder i sort/hvid, mens den anden er en traditionel farvelinse. Den kombination gav fantastiske billeder.

Mon ikke snart de øvrige fabrikanter følger efter?

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.