fbpx

 

 

 

 

TeknologiTophistorie

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod USB-opladere

Der er problemer med en væsentlig del af de USB-opladere, der sælges til danske forbrugere, advarer Sikkerhedsstyrelsen.

Man skal se sig for, når man køber og bruger USB-opladere til mobiltelefonen. Sikkerhedsstyrelsen kontrollerer hvert år en del af de opladere, der sælges til danske forbrugere, og hver gang er der problemer med en væsentlig del af opladerne.

Styrelsen har i 2020 testet 40 opladere og af dem var det kun ti, der var i orden. Altså hver fjerde. I hele 24 tilfælde blev salget stoppet eller produktet tilbagekaldt fra forbrugerne eller hvor fabrikanten eller importøren skulle udbedre fejl. For fem andre produkter var det tilstrækkeligt med vejledning til fabrikanten eller importøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

– Vi konstaterede i ni tilfælde, at der var så alvorlige fejl ved USB-opladerne, at vi måtte give påbud om at få produkterne kaldt tilbage fra forbrugerne, mens yderligere én forhandler frivilligt kaldte sit produkt tilbage. Derudover var der syv produkter, hvor vi krævede salget stoppet, og en forhandler valgte selv at stoppe salget. Det er alt for mange produkter med alvorlige fejl, når det drejer sig om et produkt, som stort set alle danskere har i hjemmet og som kan være skyld i både stød og brand, siger vicedirektør Christian Thorhauge, Sikkerhedsstyrelsen.

I 2019 blev der kontrolleret 37 opladere, og blandt dem var der seks produkter, der blev krævet tilbagekaldt fra forbrugerne og to produkter, hvor forhandlerne valgte frivillig tilbagekaldelse. Der var kun otte produkter helt uden fejl og mangler.

Erfaringen fra Sikkerhedsstyrelsens kontrol er, at man skal se efter opladere, der er korrekt CE-mærkede og har kontaktoplysninger på fabrikanten og eventuelt importøren.

– Når en fabrikant CE-mærker et produkt, skal der være dokumentation for, at produktet lever op til reglerne på området. Derudover har vores kontrol vist, at hvis mærkningen på en oplader er mangelfuld, er der to en halv gang større sandsynlighed for, at produktet heller ikke er i orden, siger Christian Thorhauge.

Hvis en oplader overopheder eller i øvrigt svigter, vil Sikkerhedsstyrelsen gerne have information om det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gode råd når du lader op

  • Brug en oplader, der passer til produktet. Stik og teknik skal passe sammen.
  • Hold øje med opladeren. Oplad ikke, mens du for eksempel sover.
  • Ledning og stik må ikke have synlige skader.
  • Oplad ikke på et brandbart materiale, fx en sofa eller en seng.
  • Dæk ikke opladeren til, så den ikke kan komme af med varmen.
  • Opladeren må gerne blive lun, men ikke meget varm.

Back to top button