Sponseret indhold

Smart belysning – sådan virker og påvirker det dig

Det rigtige lys giver dig en bedre hverdag!

Sponseret indhold – Denne artikel præsenteres af Philips

Smart belysning er til for at forenkle vores hverdag og skabe stemning. Lær hvordan smart belysning fungerer og hvordan det kan gavne dig fysisk og psykisk.

Smarthjem-produkter fylder mere og mere i markedet, og findes i stadigt flere hjem. Produkter som smarte termostater, dørlåse og støvsugere der kan være med til at forsimple vores hverdag. Det mest udbredte smarthjem-produkt er pærer, som man kan styre og kontrollere på forskellige måder.

Det er en kendsgerning, at vi har brug for lys i vores liv, men hvad adskiller smart belysning fra konventionel belysning? Hvordan virker smart belysning? Og hvordan kan det påvirke vores liv positivt? I denne artikel vil vi gennemgå, hvordan mennesket grundlæggende påvirkes af lys, samt hvordan du kommer i gang med smart belysning!

 

TL;DR

  • Hvad er smart belysning? Lamper, der kan styres via trådløs teknologi
  • Sådan kommer du i gang – fatninger, routere og rum
  • Styr din belysning, uanset hvor du er – nemt for den glemsomme, godt for miljøet
  • Hvordan lys påvirker os som mennesker – søvnhormoner, døgnrytme og farver

Hvad er smart belysning?

Det, der adskiller smart belysning fra konventionel belysning er muligheden for at styre belysningen på flere forskellige måder via trådløs teknologi. Smart belysningen kan synkroniseres og styres via både apps, knapper, sensorer og stemmen.

Forskellige smarte pærer taler forskellige sprog (protokoller), men de mest almindelige smarte pærer benytter i dag ZigBee, Wi-Fi eller Z-Wave som kommunikationsprotokol. Zigbee-enhederne er afhængige af en styreenhed, imens Wi-Fi-enhederne kommunikerer direkte med dit hjemmenetværk. ZigBee er den protokol, der anvendes af de største producenter af smart belysning. Zigbee giver bred understøttelse af tredjeparts applikationer og funktioner.

 

Ting du kan gøre med smart belysning

  • Styr din belysning med apps, fysiske knapper, sensorer eller stemmen.
    En bevægelsessensor tænder og slukker for lampen på badeværelset.
  • Sluk, tænd eller dæmp dine lamper – også selvom du ikke er hjemme.
    Tænd og sluk lyset i huset, også når du er bortrejst for at narre indbrudstyvene.
  • Styr din belysning, uanset hvor du er – nemt for den glemsomme, godt for miljøet.
  • Planlæg din belysning.
    
Planlæg belysningen, så du vågner mere udhvilet.
  • Juster lysets temperatur og/eller farver – 
Den rigtige temperatur til den rigtige lejlighed.
    Kolde nuancer til koncentration og varme til afslapning
.
    Mal huset i rødt-hvidt lys, når Danmark spiller landskampe.

Sådan kommer du i gang med smart belysning

Det er nemt at komme i gang med smart belysning. Størstedelen af alle husstande i de nordiske lande bruger standardfatninger til lamper, og de fleste hjem har i dag en trådløs router. Forudsætningerne for smart belysning er som sådan allerede til stede i de fleste hjem i dag.

Før du begynder med smart belysning, er der nogle enkle ting, som er gode at tjekke, så du sikrer, at du køber de rigtige produkter, som lever op til dine forventninger. Første skridt er, at kontrollere hvilke fatninger dine nuværende lamper bruger. Hvis du har en lampe, der ikke har benytter en standard fatning, findes der også komplette lampeløsninger, der understøtter protokoller som ZigBee.

Nogle ting at tænke på, før du går i gang

  • Vil du have mulighed for farve eller er tilpasning af lysets farvetemperatur nok?
  • Hvilket værelse vil du starte med?
  • Hvilke fatninger bruger dine eksisterende lamper?
  • Hvordan vil du kontrollere din belysning?

Når du kender svaret på ovenstående spørgsmål, har du et godt udgangspunkt for at finde de rigtige pærer til dig og dine behov. I dag findes der hovedsageligt tre forskellige versioner af smarte pærer. Dæmpbar hvid, dæmpbar hvid med justering af farvetemperatur og RGB-lys, der også kan vise forskellige farver. RGB-pærerne (RGB-pærer kan vise farvet lys såvel som almindeligt hvidt lys) har alt de to andre har.

 

….Vidste du, at de fleste ZigBee lamper kan samarbejde med hinanden? Det betyder, at forskellige lamper fra forskellige producenter kan samarbejde.

En startpakke er en nem måde at komme i gang

Philips Hue har en bred vifte af smart belysning, herunder en række forskellige startpakker til dem, der er ivrige efter at komme i gang med det smarte hjem. Startpakkerne er tilgængelige i følgende versioner:
Startpakken indeholder både pærer og Philips Hue Bridge, som giver dig mulighed for at styre belysningen trådløst. Hue Bridge er hjertet af dit Philips Hue system og er meget nemt at installere og giver dig mulighed for at styre op til 50 pærer. Hue Bridge tilsluttes til din router og via internetforbindelse kan du styre dine pærer, også selvom du ikke er hjemme, men bemærk, at du ikke behøver en internetforbindelse, for at pærerne kan fungere.
Startpakkerne indeholder også Hue Dimmer Switch, en praktisk fjernbetjening. Med Hue Dimmer Switch kan du tænde, slukke, dæmpe og styre dine scenevalg. Du bestemmer selv, hvordan din Hue Switch skal fungere i Philips Hue-appen.

Kontroller belysningen, som det passer dig

Hvor ofte har man ikke siddet i bilen eller bussen og er kommet i tanke om, at man har glemt at slukke lyset inden man gik, eller endnu værre, når man netop har lagt sig i sengen, og opdager at der er fuldt oplyst i et af de andre rum.

Smart belysning giver dig ikke kun mulighed for at planlægge eller styre belysningen via forskellige sensorer, fysiske knapper eller stemmen, men også via apps på telefonen eller tablets. Det betyder, at du nemt kan dæmpe, tænde eller slukke din belysning, uanset hvor du er. Hvis systemet er forbundet til nettet, kan du endda kontrollere belysningen, selvom du ikke er hjemme. Det er nemt for den glemsomme, og samtidig en god måde at skåne miljøet hvis timer- eller bevægelsesaktiveret belysning ikke er noget for dig.

 

Mange bor sammen med andre, og derfor er det særligt vigtigt, at alle har mulighed for at styre belysningen på en nem måde. Med fysiske kontakter, der er forbundet med din smarte belysning, bliver det nemt for alle at styre belysningen, også uden at de forstår alle mulighederne med smart belysning.

Tip: Sådan slipper du for at blive blændet af lyset, når du går på toilettet midt om natten! Tilslut en bevægelsessensor til dit intelligente belysningssystem, og få indstillet badeværelsenslampens ønskede lysstyrke i forhold til tidspunktet på døgnet. På denne måde kan lampen aktiveres ved bevægelse om natten med f.eks. kun 20 % lysstyrke.

 

Styr din belysning og skab stemning

Med Hue Entertainment kan du oprette en gruppe lys i Philips Hue appen i f.eks. Hue Play i tv-rummet eller ved computeren for at skabe stemningsfulde effekter, som er synkroniseret med underholdningen. Du kan nemt styre synkronisering via Hue Sync, som fås til både pc og Mac.
Du behøver aldrig mere at glemme at slukke lyset, før du går. Med Philips Hue-appen kan du automatisere at din belysning slukkes, når du går, og at den tændes, når du kommer hjem, fordi den registrerer telefonens placering.

Sådan påvirker lys mennesker

Lys er fantastisk, og er betingelsen for at vores hverdag i Nordeuropa overhovedet kan fungere. Ikke alene er det et nødvendigt element, og forskning fra 2002 og frem viser, at lys påvirker vores følelser, kroppe og velbefindende gennem opdagelsen af øjets tredje receptor. Lys er derfor meget mere end bare nødvendigt eller smukt, men også styrende for vores biologiske ur.

Er du deprimeret eller træt i årets mørke årstider? Det er ikke så mærkeligt, fordi vi mennesker er dagsaktive væsener, der har brug for lys. Om vinteren rammer så lidt som 5% af det globale lys Norden. Det betyder, at mange føler sig trætte på grund af et overskud af søvnhormonet melatonin.

 

Hvad er melatonin, og hvordan virker det?

Melatonin er et hormon, som gør os trætte og forbereder os til restitution. Hormonet udskilles fra pinealkirtlen i hjernen, og produktionen styres af hvor meget lys, der kommer gennem øjets nethinde.

Svensk forskning inden for lysforskning og teknologi ved Lunds Tekniske Universitet viser, at man ved hjælp af planlagt belysning og den rigtige lystemperatur kan trodse de mørke vinterdage. Noget der faktisk hjælper vores biologiske ure til at simulere solopgang og solnedgang på en måde, der stort set er umulig at opnå med traditionel belysning.

Lys med bølgelængder mellem 460 og 480 nanometer er mest effektivt til blokering af søvnhormonet melatonin og forøgelse af hormonet kortisol, som øger koncentrationsevnen. Mellem 460 og 480 nanometer findes det blå lys, der blandt andet udsendes af mobiltelefoner og andre skærme. Vælger man at bruge denne koldere lysnuance i morgen- og dagtimerne i stedet for om aftenen, kan vi hjælpe vores døgnrytme.

Brug en kold lyskilde til at øge fokus eller en varm tone til at slappe af. Grafik: spie.org

Simuler en hverdag med mere lys

I Philips Hue-appen kan du nemt simulere solopgang og nedgang ved at planlægge hvilke værelser du vil have lyset tændt automatisk i. På denne måde kan dine lys automatisk skrues op eller ned i en valgt periode for at simulere daggry og skumring.
En koldere tone øger evnen til at koncentrere sig, mens en varm tone giver en mere afslappet følelse. Det gode ved smart belysning er, at du selv bestemmer, hvad der passer dig og hvornår!

En af smart belysnings undervurderede funktioner er muligheden for at skabe stemningsfulde rum med forskellige hvide farvetemperaturer og farver. Farver påvirker vores sanser præcis ligesom lys, og med smart belysning er det nemt at skabe en hyggelig atmosfære, eller et uventet party-trick. For de virkelig seriøse eller festglade findes der apps, som giver dig mulighed for at synkronisere belysningen, så den skifter i takt med musik i rummet.

Tip: Opret færdige scener til dine særlige lejligheder*. Med smart belysning kan du nemt lave færdige skemaer til forskellige situationer i dit hjem. En mere gullig temperatur til behagelig læsning, kolde nuancer for at fokusere, eller hvorfor ikke indstille stuen med lys i dit ynglingsholds farver, når det er tid til kamp?

* Scener i software til smart belysning gør det muligt at justere lysstyrken, farvetemperaturen og farven på forskellige lamper individuelt, men stadig aktiveret i et eller flere rum.

Dette var vores første artikel af to, hvor vi ser nærmere på smart belysning – hvordan det påvirker os, og hvordan du kan komme i gang. Denne artikel bruger Philips Hue-produkter som et eksempel på intelligente lysløsninger. Hvis du er nysgerrig efter at se nærmere på de viste produkter, findes de på listen nedenfor.

I den næste artikel vil vi se nærmere på opsætninger af smart belysning og giver tips til, hvordan du opretter nyttige, hyggelige og sjove belysningsløsninger derhjemme. Hvad er dine oplevelser med smart belysning? Du er velkommen til at dele dine bedste installationer, automatiseringer eller tips til, hvordan du har oprettet din smarte hjemmebelysning.

Sponseret indhold – Denne artikel præsenteres af Philips


Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.