Teknologi

Svenskere vil lave verdens grønneste elbils-batteri

IKEA, Vestas, Volkswagen, Siemens og Goldman Sachs har alle kastet penge efter svenske Northvolt, der vil producere verdens grønneste elbils-batteri.

Helt oppe ved polarcirklen, tæt på byen Skellefteå, arbejder en tidligere Tesla-direktør på at skabe en batterifabrik, der skal forsyne alverdens elbiler med det grønneste batteri i verden. Firmaet, der hedder Northvolt, åbner sin første fabrik i 2021 men forventer allerede i 2030 at kunne sidde på 25 procent af batteriproduktionen i verden – og der er mange, der tror på dem. Alene i år Northvolt hentet 7,5 milliarder investorkroner fra prominente spillere som IKEA, Volkswagen Group, Siemens, Goldman Sachs, Scania og Vestas.

Batterierne fra Northvolt skal være de grønneste i verden, hvilket kan lade sig gøre, fordi fabrikkerne nær polarcirklen udelukkende skal drives med el fra vandkraft.

I første omgang havde virksomhedens direktør, svenske Peter Carlsson, planlagt to fabrikker med en samlet kapacitet på 64 GWh, men med investorerne i ryggen kan det tal nu mere end fordobles.

– Vores ambitioner rækker meget længere end de 64 GWh. Vi mener ikke, at 150 GWh eller en markedsandel på 25 procent er urealistisk, siger Peter Carlsson til Financial Times.

Vindmøllevirksomheden Vestas har i de seneste to år arbejdet sammen med Northvolt om udvikling af batterier til lagring af vindenergi – og Northvolt er i fuld sving med at planlægge bygningen endnu en batterifabrik i samarbejde med Volkswagen.

Lykkes svenskernes planer, vil de 150 GWh kunne række til at kunne levere batterier til omkring to millioner elbiler hvet eneste år.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.