×
GadgetsTophistorie

iPod’en runder 22 år

Mandag var det 22 år siden Steve Jobs præsenterede den første iPod og skød Apples genkomst i gang – samtidig med at han ændrede musikkulturen.

Mandag var det 22 år siden Steve Jobs præsenterede den første iPod, med ordene “a thousand songs in your pocket”. Det var dengang MP3-afspillere stadig var sjældne og musik primært blev distribueret på blanke CD-skiver. Det var den lille afspiller i høj grad med til at ændre.

iPod’en blev også Apples første store salgsssucces efter at Steve Jobs vendte tilbage til selskabet. Ja, det var faktisk Apples største succes nogensinde – indtil nogen i selskabet fik den geniale ide at lave en mobiltelefon …

Den første iPod havde bare fem gigabyte harddisk (ja, mekanisk harddisk) og kostede et par tusinde kroner. Den var bundet til Apples eget system og krævede, at man havde en Mac-computer for at kunne overføre musiknumre til den. Først året efter kom iTunes til Windows og åbnede iPod’en for alle.

Det, der for alvor adskilte iPod’en fra de øvrige MP3-afspillere på markedet, var det geniale touchwheel, der blev brugt til at navigere rundt i afspilleren.

Afskyet af musikbranchen

Musikbranchen afskyede iPod’en, der ofte blev fyldt med ulovlige kopier af musiknumre, men forbrugerne elskede den og i løbet af bare få år blev afspilleren simpelthen psynonym med MP3-afspillere. De hvide ørepropper blev et hverdagssyn på gaden og hver gang Apple udsendte en ny udgave, var det en større begivenhed. Præcis som det blev med iPhone seks år senere.

Apple introducerede ikke alene nye udgaver af den “almindelige” iPod, men lavede forskellige variationer. Deriblandt iPod mini (der blev svært populær) og iPod shuffle, der ikke havde nogen skærm.

Men det var også iPhone, der slog det sidste søm i iPod’ens ligkiste. iPod’en stod for mere end halvdelen af omsætningen i Apples butik i det første kvartal af 2006, men salget begyndte at svinde markant efter at den første iPhone blev sendt i butikkerne i juni året efter.

Steve Jobs introducerer iPod’en i 2001.

Samtidig fik iPod’en konkurrence fra Spotify. For hvem havde brug for at lægge musik over på en enhed, når man bare kunne streame i stedet?

Solgt i mere end 400 millioner eksemplarer

Der nåede at komme seks generationer af iPod Classic inden den blev lagt i graven i september 2014. I de kommende år faldt de øvrige varianter fra indtil kun iPod Touch var tilbage. Den blev sendt på pension i maj måned 2022.

Det siges, at Apple har solgt mere end 400 millioner eksemplarer af iPod’en. Til sammenligning havde Sony solgt bare 186 millioner eksemplarer af sin Sony Walkman, da den kunne fejre 20 års fødselsdag i 1999.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.