fbpx

 

 

 

 

GadgetsTophistorie

Tillykke: I dag fylder iPod’en 20 år

I dag er det 20 år siden Steve Jobs præsenterede den første iPod og skød Apples genkomst i gang – samtidig med at han ændrede musikkulturen.

I dag, den 23. oktober, er det præcis 20 år siden Steve Jobs præsenterede den første iPod, med ordene “a thousand songs in your pocket”. Det var dengang MP3-afspillere stadig var sjældne og musik primært blev distribueret på blanke CD-skiver. Det var den lille afspiller i høj grad med til at ændre.

iPod’en blev også Apples første store salgsssucces efter at Steve Jobs vendte tilbage til selskabet. Ja, det var faktisk Apples største succes nogensinde – indtil nogen i selskabet fik den geniale ide at lave en mobiltelefon …

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den første iPod havde bare fem gigabyte harddisk (ja, mekanisk harddisk) og kostede et par tusinde kroner. Den var bundet til Apples eget system og krævede, at man havde en Mac-computer for at kunne overføre musiknumre til den. Først året efter kom iTunes til Windows og åbnede iPod’en for alle.

Det, der for alvor adskilte iPod’en fra de øvrige MP3-afspillere på markedet, var det geniale touchwheel, der blev brugt til at betjene den.

Musikbranchen afskyede iPod’en, der ofte blev fyldt med ulovlige kopier af musiknumre, men forbrugerne elskede den og i løbet af bare få år blev afspilleren simpelthen psynonym med MP3-afspillere. De hvide ørepropper blev et hverdagssyn på gaden og hver gang Apple udsendte en ny udgave, var det en større begivenhed. Præcis som det blev med iPhone seks år senere.

Apple introducerede ikke alene nye udgaver af den “almindelige” iPod, men lavede forskellige variationer, deriblandt iPod mini (der blev svært populær) og iPod shuffle, der ikke havde nogen skærm.

Men det var også iPhone, der slog det sidste søm i iPod’ens ligkiste. iPod’en stod for mere end halvdelen af omsætningen i Apples butik i det første kvartal af 2006, men salget begyndte at svinde markant efter at den første iPhone blev sendt i butikkerne i juni året efter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der nåede at komme seks generationer af iPod Classic inden den blev lagt i graven i september 2014. I de kommende år faldt de øvrige varianter fra indtil kun iPod Touch var tilbage. Den sælges stadig, men man skal lede godt efter den på Apples hjemmeside.

Det siges, at Apple har solgt mere end 400 millioner eksemplarer af iPod’en. Til sammenligning havde Sony solgt bare 186 millioner eksemplarer af sin Sony Walkman, da den kunne fejre 20 års fødselsdag i 1999.

Steve Jobs introducerer iPod’en i 2001.

Artiklen fortsætter efter annoncen Disney+
Back to top button