Pixel
Gadgets

Verdens første 8K-kanal er gået i luften

Japanerne har fået verdens første tv-kanaler der sender i 8K-kvalitet. I 12 timer om dagen.

Den 1. december begyndte den japanske broadcaster NHK at sende udsendeler i 8K. Indhold med den overlegne opløsning, der er 16 gange bedre end HD, sendes nu til to satellitkanaler, BS4K og BS8K – sidstnævnte planlægger at sende 8K-kvalitet i omkring 12 timer om dagen. Og så sendes der i øvrigt også med 22.2 multi-channel lyd.

Det første program, der blev sendt, var et informationsprogram der fortalte om fremtiden på kanalerne. Om aftenen kørte den første film over skærmen, nemlig Stanley Kubricks ikoniske Rumrejsen År 2001. NHK fortæller til BBC, at de måtte bede filmselskabet Warner Bros om at scanne de originale 65mm filmnegativer i en opløsning på 7680 x 4320 pixels i anledningen.

Her er forskelllen mellem de forskellige tv-opløsninger. Et gammeldags billedrørstv svarer til SD-formatet …

 
Japanske tv-stationer er samtidig i gang med at forberede sig til De Olympiske Lege i Tokyo i 2020, som de forventer at sende live i 8K-kvalitet. Det er om bare halvandet års tid.

Og nej, nyheden betyder ikke, at din funklende nye 4K-fladskærm er klar til udskiftning. Selv om der mases på udviklingen, så går der adskillige år inden 8K bare nærmer sig et stadie, hvor selv privatbrugere der er helt fremme i bussen kan være med – og endnu længere før der kommer regulært indhold til skærmen.

Vil du være med på legen allerede nu, skal du være villig til at ofre en pæn opsparing. Ud over en 8K-fladskærm skal du også investere i en dedikeret satellitskål til at hive signalerne ned fra rummet. I skrivende stund er det kun Samsung og Sharp der har 8K-skærme på hylderne, men det forventes at ændre sig allerede i januar, når CES 2019 forbrugermessen skydes i gang i Las Vegas.