×
Streaming hardwareTophistorie

Yousee tv-boks (2016)

YouSee har længe kørt med en boks fra Samsung, der havde en lang række af gode funktioner indbygget men som også havde sine mangler. Mangler der blev mere og mere tydelige efterhånden som boksen fik flere år på bagen. Kabeludbyderen YouSee gav kunderne flere muligheder, men den sløve boks gjorde det ikke altid nemt at udnytte dem. Så derfor ville noget så simpelt som en hurtigere udgave af den gamle boks være et gevaldigt skridt fremad, men YouSees nye tv-boks er heldigvis meget mere end det.

Masser af tv-tunere gør alt hurtigere
Normalt er opremsningen af specifikationer nyttig men også tør information, men de mange tv-tunere i denne boks er værd at fremhæve. Der er hele otte af slagsen og de spiller en væsentlig rolle i boksens anvendelsesmuligheder og forbedringen af brugsoplevelsen. Den oplagte brug er til at se og optage tv, og der bliver én brugt til live-tv og hele tre til at optage. Det betyder at du kan se en udsendelse og optage tre andre simultant. To mere bliver brugt til kanalerne på hver side af den, du ser på. Det betyder, at du kan zappe på din boks uden nogen forsinkelse – noget der var normen og helt indlysende, dengang vi så analogt tv, men som mange har måtte leve med ikke var tilfældet, fordi de havde en lidt sløv digitalmodtager. En banal forbedring, som man hurtigt får svært ved at undvære igen. Der bliver brugt en tuner til picture-in-picture, hvilket igen er en simpel forbedring af brugeroplevelsen. Den sidste kanal er forbeholdt multiroom – en funktion der først kommer senere.

Streaming og arkiv
YouSee har ikke kun forbedret brugerfladen ved at gøre den underliggende hardware stærkere. Generelt er hele brugerfladen blevet strømlinet og forsimplet og der gøres brug af store overskuelige billeder og ikoner overalt. Der er ikke så megen information på hver skærm, og det er nemmere at danne sig et overblik – en forbedring der kun er mulig, fordi det ikke længere er pinefuldt sløvt at bladre i menupunkter og skærme, som der nu er flere af.

I konkurrence med de mange streamingtjenester er YouSees stærkeste kort muligheden for at pause og optage samt deres tv-arkiv, hvor de støt og roligt har gjort flere og flere kanaler og udsendelser tilgængelige, så man kan være med, selvom man ikke lige huskede at optage første afsnit af den serie, man muligvis ville følge med i. Men på Samsung-boksen var det ikke nogen hurtig oplevelse at komme ind i arkivet og næsten pinefuldt at lede efter en udsendelse med sin fjernbetjening – noget der kun blev værre, efterhånden som udbuddet voksede. Nu er brugerfladen forbedret, adgangen til arkivet næsten øjeblikkelig og det er nemt at bladre og danne sig et overblik. Til gengæld er billedkvaliteten på arkivindholdet ikke i top – noget YouSee dog lover at forbedre – og man kan ikke spole i udsendelser fra arkivet.

YouSee har forbedret søgningen. Den er selvfølgelig også blevet hurtigere, men ud over det så søger den nu også på tværs af indhold. Har du adgang til HBO eller C More, så er de også en del af det tilgængelige indhold, der dukker op, når du søger. Ifølge YouSee så er Netflix på vej. Heller ikke her er indholdet dog i HD og har du adgang til tjenesterne via en separat konto (og altså ikke som en del af dit YouSee-abonnement), så er streaming-tjenesterne lukket land for dig.

Din helt egen side
Når du tænder din boks, så starter du på den kanal, hvor du slap sidst. Den overordnede menu dukker op ude i venstre side ved et tryk på fjernbetjeningens Menu-knap, og går du ind på et menupunkt, så bruges hele skærmen til at give overblik med god brug af billeder. Øverst og også på en separat knap finder du punktet ’Min side’, der holder styr på dine optagelser, yndlingskanaler, mest sete arkiv-indhold og selvfølgelig indeholder genveje til alt. Det kunne nemt gå hen og blive boksens nyttigste side, og egentlig burde det kunne lade sig gøre at sætte sin boks op til altid at starte der i stedet. Evt. med individuel familielogin som på Netflix. Der er vi ikke helt endnu. Men YouSee lover at opdatere boksen hver 6. uge, og den er bygget til at kunne udvides med softwareforbedringer løbende, så hvem ved, hvad der bliver muligt senere?

Forbedring følger
Når man tænder sin nyindkøbte boks, så er den allerede i butikken kædet til kundens abonnement. Som det første skal den forbindes til internettet, hvorefter den opdaterer og henter dine tv-kanaler (og byder dig velkommen med navn – en kæk lille detalje). Det er altså slut med lange kanalsøgninger, og det er ikke mindst slut med lange lister med flere hundrede kodede kanaler, som man ikke kan se og efterfølgende selv skal sortere væk. Men da boksen var ny, var YouSee åbenbart så tilfredse med disse åbenlyse forbedringer, at de helt havde fjernet muligheden for at sortere sine kanaler ud fra egen præference. Men et par opdateringer senere var kanalsortering et nyt menupunkt under Indstillinger, og dette nye brugerflade-element var som på resten af brugerfladen udstyret med store tydelige kanal-logoer og muligheden for enten at benytte kanalnumre eller blotte flytte logoerne rundt med piletasterne. Så godt nok en funktion, der nok burde have været til stede fra starten, men en god løsning, der også lover godt for fremtidige opdateringer.

Forbedret hardware
Ud over de otte nyttige tv-tunere, så er YouSee-boksen også udstyret med en 1TB Seagate harddisk, så der er plads til lidt HD-indhold. Boksen er udstyret med mere computerkraft end forgængeren, den er baseret på HUMAX-hardware med 16 GB RAM og bruger Linux som styresystem. Alt i alt så er der tale om en væsentlig opgradering på hardwaresiden som helt konkret udmønter sig i hurtig responstider og gnidningsfrie menuskift. Noget man måske vil tage som givet, hvis det er ens først tv-optager og man sammenligner med pc eller tablet, men noget der virkelig føles som en forbedring, hvis man har haft forgængeren fra Samsung. En lille nedgradering er, at man ikke længere kan føre antennesignalet igennem til sit tv, så hvis man gerne vil benytte skærmens tv-tuner, så skal man have en antennesplitter – men med boksens mange tunere, burde det ikke være et behov for mange.
Fjernbetjeningen er som den slags er flest. Der er tale om en nydelig slank model med gode knapper med en logisk placering, men her er der ikke sket nyskabelser eller placeret overraskende funktioner. Det er nemt at programmere fjernbetjeningen, så den også kan tænde og slukke for dit fjernsyn. Men det kræver et opslag på YouSees hjemmeside at finde ud af præcis hvordan.
Fysisk er boksen mindre end forgængeren og stort set lydløs.

Forbedring over hele linjen
YouSees boks er et gevaldigt skridt frem i forhold til sin forgænger. Som at gå fra den originale PlayStation til PS4 med ét skridt. I forhold til streamingmulighederne, så kan den måske ikke helt konkurrere og har ikke alle de muligheder, som f.eks. Apple TV indeholder, til gengæld så satser YouSee meget på de nyttige arkiv- og Start forfra-funktioner og gør det også nemt at optage og gemme indhold til senere. Og de forbedringer, vi har set i forbindelse med opdateringer, viser, at YouSee langt fra er færdige med udviklingen endnu.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.