Teknologi

50-året for månelandingen: Disse produkter kender du i dag

Månelandingen blev en realitet, fordi NASA og deres samarbejdspartnere udviklede ny teknologi – som stadig bruges. Her er en oversigt over nogle af dem.

I dag er det præcis 50 år siden at Neil Armstrong, som det første menneske, satte foden på Månen og udtalte de berømte ord ”That’s one small step for man, one giant leap for mankind” – gennem et headset, hvis teknologier vi stadig bruger i dag.

Tech-arven fra månelandingen er stor. Når du tager billeder med din mobiltelefon, taler i et headset, binder dine sneakers eller borer skruer i væggen med en ledningsfri boremaskine, kan du takke Neil Armstrong og NASA. 

Månelandingen i 1969 krævede mange nytænkende idéer, og flere teknologier, som vi kender i dag, er opfundet til at gøre månelandingen i 1969 mulig. Vi har lavet en lille oversigt over de mest konkrete af teknologierne – og så kommer vi slet ikke omkring satellitter, frysetørret og vakuumpakket mad …

Kameraet i din mobiltelefon

Den digitale billedprocessor, der bruges i mobiltelefoner, er også et resultat af NASAs anstrengelser. CMOS-sensoren (Complementary Metaloxide Sensor) blev oprindeligt udviklet af en NASA-tekniker til et rumkamera der skulle være mindre end hvad den eksisterende CCD-teknologi kunne levere. CMOS-sensoreren er siden blevet standard i digitale kameraer.

Plantronics-headsets

Bedsteforælderen til det headset, som du har på i dag, har måske været båret af Neil Armstrong på månen og de mange andre NASA-ansatte i radiocentralen på Jorden i 1969.

Plantronics har i dag fusioneret med virksomheden Polycom under navnet ‘Poly, og du finder Plantronics-headsets på hylderne i de fleste elektronik-forhandlere. Udstyret bruges desuden i lufthavne, flyselskaber og militæret verden over.

Black & Decker-boremaskiner

Der skulle graves på månen for at tage små prøver med hjem, og det fik NASA til at bede Black & Decker om at udvikle en batteridrevet boremaskine, der overgik den daværende teknologi på mange fronter.

Speedo-badedragten

NASA udviklede teknologi til rumdragten for at mindske modstand under bevægelse, hvilket resulterede i Speedo-badedragten, som nogle professionelle svømmere dengang beskyldte for at give en unfair fordel i konkurrencer.

Sneakers

Der var behov for ny teknologi, der kunne absorbere stød for hvert skridt på månen, så det var nemmere for astronauterne at gå rundt. Det endte med nyskabende chok-absorberende gummi, der bruges i alverdens løbe- og sportssko rundt omkring i verden i dag.

Memory foam-madrasser

Memory-foam er chokabsorberende skum, der går tilbage til sin originale form efter brug, og det blev udviklet til at blødgøre landingen i rumskibets sæder og hjelme.

Joysticket

Joysticket, som i dag bruges til computerspil, blev første gang brugt på Apollo Lunar-roveren.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.