×
Computere og tilbehørGaming

Razer Ornata Chroma

Det mest iøjnefaldende ved Razer Ornata Chroma er de millioner af farver og kulørte kombinationsmuligheder som de mange LED-pærer og Razers Chroma-system byder på – men det er faktisk ikke det bedste ved dette gamertastatur. Men kan man godt lide bling, eller mener man bare, at farver på de taster, man bruger mest, giver en lige dét ekstra, når man spiller multiplayerspil, så er Chroma-delen af Razers nyeste tastatur værd at tale om.

16,8 millioner farver og flere kombinationsmuligheder

Bruger man sit fine nye tastatur til at skrive blindskrift, så er man ligeglad med farverne – eller rettere, man slår dem nok fra, fordi de distraherer. Og med Chroma er muligheden for blinkende distraktioner imponerende. Spiller man derimod spil, hvor der skal skiftes mellem mange taster, og kan man endnu ikke huske alle sammen med fingerspidserne, så er mulighederne for hjælpefarver legio. Med Chroma og det medfølgende program Razer Synapse kan man sætte knappernes lys op præcis som man ønsker det. Både som farvekodet guide i både spil og mere seriøse programmer og også som kulørt blinkende lir – der er en håndfuld flotte funktioner at vælge imellem, og man kan downloade endnu flere fra Razers hjemmeside. Eller man kan lave sine egne, hvis man er rigtig ambitiøs. Er man ikke, så kan man heldigvis også hente dem, dygtigere folk finder på. Og de er dygtige – der findes Chroma-apps, der hjælper en til farvevalg i Photoshop, deciderede spil, der bruger de farvede taster i stedet for computerens skærm, og så en lang række animerede effekter. Smartest er det, når man spiller et spil, der har indbygget Chroma-support, som f.eks. Blizzards Overwatch, der skifter farve alt efter hvilken karakter, du spiller, blinker, for at fortælle, når dit specielle angreb er klar, og på anden vis udnytter tastaturets mange muligheder, uden du behøver løfte en finger for at sætte det op.

Mecha-taster med hybridteknologi

Blandt folk, der går nok op i deres pc’s taster til at betale mere for deres tastatur end de gør for RAM står diskussionen mellem tilhængere af mekaniske knapper og membran-knapper. Begge teknologier har fordele og ulemper og blandt standardtastaturer har de elektroniske membrantastaturer for længst vundet, fordi de er billigere at lave og kan blive tyndere. Mekaniske tastaturer er dyrere, men de gode af dem er også overlegne i computerspil, hvor ting som fjederen og knappernes reaktionstid faktisk betyder noget. Dette tastatur bruger en ny teknologi, som Razer er ved at patentere, hvor semi-mekaniske taster sidder oven på en membran. Det betyder først og fremmest, at Ornata er billigere end Razers rent mekaniske tastaturer, men det er ikke kun et kompromis. Fordelen er, at tasterne kun er halv højde og ikke kræver nær så meget kraft at trykke ned, samtidig med at de har en dejlig fjedring og springer lynhurtigt tilbage – lydmæssigt betyder det også, at de giver et dobbeltklik, så hvis du anskaffer et Ornata til dit åbne kontorlandskab, så er risikoen for kollegiale hævnaktioner overvældende.

En drøm at skrive på

Normalt er produkternes indpakning ikke værd at skrive om, men her skal det dog nævnes, at den nydelige kasse, som Ornata kommer i, giver mulighed for at prøve an med tasterne ude i butikken. Og om man kan lide Mechatasterne er i høj grad smag og behag, så derfor skal Razer roses for den mulighed. Denne anmeldelse er skrevet i en infernalsk bølge af klik, der lyder som om, jeg skriver dobbelt så hurtigt, som jeg rent faktisk gør. Og Ornata er ganske simpelt det bedste skrivetastatur, jeg nogensinde har haft under fingrene. I den forbindelse skal den perfekt bløde håndledsstøtte også fremhæves. Til spil er der intet at udsætte på Ornata. Hænderne ligger godt, knapperne sidder som de skal og kan registrere op til 10 fingre på en gang, og der er et dedikeret gamingmode der bl.a. deaktiverer Windowstasten (eller flere – den del kan selvfølgelig også sættes op, præcis som man vil have det). Min teenagedatter, der løber i cirkler om mig i førnævnte Overwatch (og løber i cirkler om de fleste i det spil) foretrækker stadig et rent mekanisk tastatur frem for denne mecha-hybrid. Så rådet må være: Prøv først.

Som en russisk kampvogn til Pride-parade

Ornata er et tungt og solidt tastatur, der ikke flytter sig en millimeter, når det først står på bordet. USB-kablet er stofomvundet og holdbart, og der er baner under tastaturet, så du selv kan vælge om kablet skal gå ud til højre, venstre eller bagud. I modsætning til Razers mekaniske knapper, så skriver firmaet ikke, hvor mange tastetryk mechatasterne kan modstå, så tallet er jo nok under de 80 millioner, de garanterer for med de mekaniske – men tasterne føles absolut ikke mindre robuste. Som alt andet ved dette tastatur, så virker byggekvaliteten skyhøj. En anden nydelig detalje er håndledsstøtten, der er er magnetisk – lige nok til at den sidder perfekt, men ikke mere end at den er nem at tage af under transport, eller hvis man bare foretrækker tastaturet uden.

Alt i alt er Razer Ornata Chroma en vidunderlig mellemting mellem de rent mekaniske tastaturer og de billige membrantastaturer, og samtidig både gamertastatur og det perfekte skriveredskab. De mange farver er et sjovt legetøj og en måske nyttig tilføjelse til visse spil – tror man ikke de hjælper, eller vil man bare have et solidt tastatur at skrive på, så findes Ornata også i en billigere udgave uden farverne.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.