En skræmmende bølge af voldelige forbrydelser rettet mod kryptovalutaejere og deres familier spreder sig i øjeblikket over Europa. Flere europæiske lande melder om en ny type kriminalitet, hvor ofre bliver bortført og mishandlet for at presse løsepenge ud i digitale valutaer. Frankrig har oplevet flere grove sager – heriblandt flere tilfælde med lemlæstelse og gidseltagning.
Senest blev en ældre mand bortført fra gaden i det ellers fredelige 14. arrondissement i Paris. Gerningsmændene, iført skimasker, tog ham med til et hus i udkanten af byen, hvor politiet senere fandt ham – med en finger skåret af. Ifølge det franske dagblad Le Monde var manden far til en person, der havde tjent store summer på kryptoinvesteringer. En millionløsesum blev krævet af sønnen.
Fransk politi oplyser, at de lokaliserede gerningsstedet ved at spore telefoner i området og i weekenden kunne pågribe fem unge mænd i 20’erne. Myndighederne frygtede for yderligere overgreb, hvis de ikke handlede hurtigt.
Det var ikke en enlig hændelse. Tilbage i januar blev kryptoinvestoren David Balland bortført sammen med sin partner. Også han fik skåret en finger af, og hans partner blev fundet dagen efter – fastbundet i bagagerummet på en bil syd for Paris. Kidnapperne havde sendt en video af den afhuggede finger sammen med et krav om løsepenge på cirka 10 millioner euro i kryptovaluta. Det skriver Ars Technica.
I et andet tilfælde blev en fransk mand med tilknytning til en kendt krypto-influencer i Dubai bortført fra sit hjem. Hustruen og datteren blev bundet, og manden ført bort og efterladt i en bil i Normandiet, overhældt med benzin og tydeligt medtaget.
Fænomenet begrænser sig ikke til Frankrig. I Spanien blev tre britiske mænd tidligere i år anholdt for at have bortført en landsmand med krav om kryptobetaling. Offeret undslap ved at kaste sig ud fra en balkon – med brækkede ankler til følge.
I Belgien blev en mand mål for en kidnapningsplan kort tid efter, at han offentligt havde afsløret værdien af sin kryptopung – 1,6 millioner euro.
Ifølge eksperter frister de store pengebeløb og den ofte offentlige livsstil blandt kryptoinvestorer kriminelle. Selv om kryptovalutaer opfattes som anonyme og svære at spore, viser politiets opklaringsarbejde, at det langt fra altid er tilfældet.
Myndigheder i flere lande opfordrer nu til forsigtighed og diskretion, hvis man har betydelige værdier i digitale valutaer – og især til ikke at dele detaljer om dem offentligt.