×
TeknologiTophistorie

Aftale mellem TDC og Huawei truer Danmarks sikkerhed

Center for Cybersikkerhed tvinger TDC til at bryde fibernet-aftale med Huawei, fordi den udgør trussel mod Danmarks sikkerhed.

TDC tvinges nu til at droppe en aftale med kinesiske Huawei. Center for Cybersikkerhed, CFCS, har nemlig vurderet, at aftalen udgør en væsentlig trussel mod Danmarks sikkerhed. Det skriver Finans.dk.

Aftalen omhandler udstyr til TDC’s fiberforretning og CFCS har pålagt TDC Net at fjerne komponenterne inden udgangen af 2026.

Det kan koste telekæmpen dyrt. Finans har snakket med kilder, der mener, at udskiftningen af Huawei-udstyret vil koste TDC Net et trecifret millionbeløb.

CFCS er en del af Forsvarets Efterretningstjeneste og beslutningen er truffet med udgangspunkt i en ny telesikkerhedslov fra 2021. I lovteksten står der:

“Center for Cybersikkerhed kan i særlige tilfælde forbyde en væsentlig erhvervsmæssig udbyder af offentligt tilgængelige elektroniske kommunikationsnet og -tjenester at indgå en aftale, der vedrører kritiske netkomponenter, systemer og værktøjer, herunder varetagelsen af driften heraf, hvis aftalen vurderes at udgøre en trussel mod statens sikkerhed”.

Ifølge avisen er afgørelsen mod TDC Nets aftale med Huawei den første afgørelse under den nye sikkerhedslov.

TDC har købt netværksudstyr fra Huawei i mere end ti år. Altså lang tid inden Huawei røg på den amerikanske regerings sorte liste. Den amerikanske efterretningstjeneste har gentagende gange advaret om, at udstyr fra Huawei kan udgøre en risiko. Af hensyn til Danmarks sikkerhed har alle danske teleselskaber tidligere fravalgt Huawei som leverandør til 5G-netværkene.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.