×
TeknologiTophistorie

Margrethe Vestager går i flæsket på Amazon

Amazon beskyldes for at misbruge brugerdata til at kopiere konkurrenters produkter.

Hvis der er én person, de store globale tech-giganter ikke kan lide, så er det den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Hun har tidligere langet store bøder ud til både Google og Apple. Nu er turen kommet til magtfulde internethandelsportal Amazon, som er blevet præsenteret for en formel sigtelse for karteldannelse.

Ifølge Margrethe Vestager, og Europakommissionen, har nethandelsportalen udnyttet sin position til at undertrykke tredjeparts-virksomheder. Det er sket, ved at Amazon bruger sine meget detaljerede data om deres brugere til at kopiere populære produkter. Dette er sket for at underbyde de virksomheder, som fremstiller de originale produkter. Europakommissionen mener, at det især er sket på store markeder som Frankrig og Tyskland.

Kopierer populære produkter

Amazon er selv en stor udbyder af varer. Men samtidig tilbyder de mindre producenter at bruge deres platform til at udbyde deres egne varer – side om side med Amazons produkter. Anklagen går på, at Amazon overvåger brugerdata omkring salg af disse tredjeparts-producenter til at holde øje med, hvordan salget går. Og hvis de opdager en succes, så kopierer de produktet og sælger det til en lavere pris.

Avisen The Wall Street Journal skrev allerede i april, at tidligere medarbejdere bekræfter denne ulovlige fremgangsmåde. Ifølge de tidligere medarbejdere bruger Amazon brugerdata til at spotte nye trends. Samtidig kan de bruge dataene til at prissætte deres egne konkurrerende produkter på en måde, så de er konkurrencedygtige. Det vil sige billigere.

Amazon afviser anklagerne

Et eksempel er en virksomhed, som fremstiller indsatser til at holde orden i bagagerum. Da det viste sig, at produktet var populært, lancerede Amazon kort efter et lignende produkt som en del af deres eget private-label. Amazon afviser, at det er tilfældet og tilføjer, at det ville være i strid med deres egne interne regler:

– Vi er uenige med de foreløbige påstande fra Europakommissionen og vil gøre alt for at sikre, at den har en præcis forståelse af fakta. Amazon repræsenterer mindre end 1% af det globale detailmarked, og der er større detailhandlere i hvert land, hvor vi opererer. Ingen virksomheder bekymrer sig mere om små virksomheder eller har gjort mere for at støtte dem i løbet af de sidste to årtier end Amazon. Der er mere end 150.000 europæiske virksomheder, der sælger gennem vores butikker, der genererer titusindvis af milliarder euro i indtægter årligt og har skabt hundreder af tusinder af job, siger en talsmand for Amazon.

iNPUT har tidligere skrevet om, at Amazon forbereder at åbne for handel i Danmark. En udvikling danske detailhandlere er ekstremt nervøse for.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.