×
Mobil og tablets

Apple iPhone 8 Plus – Smaddergod og møgkedelig

Det kan godt være, at iPhone 8 Plus ikke just bobler over af innovative tilføjelser, men det ændrer ikke på, at det er en forbandet god smartphone. En af de bedste.

Ja, den er kedelig, den burde have heddet ”iPhone 7S Plus” og den er kun topmodel i en måned, indtil iPhone X ankommer og stjæler al opmærksomheden. Og det er i bund og grund en smule synd for iPhone 8 Plus, for det er en fantastisk smartphone, der løber cirkler om konkurrenterne i både hastighed og kamerakvalitet.

Plus-serien har været cremen af iPhone-modellerne, siden iPhone 6 Plus kom på markedet i 2014; med større skærm, dobbelt kamera, flere muskler (3 GB RAM i forhold til 2 GB i den almindelige model) og et batteri med større kapacitet. Sådan er det også i denne omgang. Det er udenpå, at den er gal.

Som pucken i et spil air hockey

iPhone 8 Plus ser ganske enkelt bedaget ud, i forhold til de langt mere strømlinene konkurrenter som Samsung Galaxy Note8 og Google Pixel 2, der har rammeløse skærme og skjulte Hjem-knapper. iPhone 8 Plus er en kolossal smartphone med en ikke særlig kolossal skærm. Den har grundlæggende fuldstændig samme design som vi har set de sidste tre år, bortset fra bagsiden, der nu er lavet af glas – hvilket er nødvendigt for at 8 Plus kan oplades trådløst, en ny feature, vi vender tilbage til længere nede i teksten.

Glasbagsiden gør muligvis iPhone 8 Plus mere skrøbelig – Apple siger, at det ikke er tilfældet, og jeg har tabt telefonen adskillige gange uden at smadre den, men jeg er stadig bekymret. Glasset gør nemlig også iPhone 8 Plus helt ekstremt glat. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange den er gledet på gulvet, fordi jeg har lagt den på en overflade, der ikke var fuldstændig plan. Den opfører sig som pucken i et spil air hockey. For første gang overvejer jeg seriøst at anskaffe mig et cover.

Fantastisk skærm

Bevares, skærmen er helt fænomenal. Den har fået Apples såkaldte True Tone-teknologi, der tilpasser skærmens hvidbalance efter det omgivende lys, så skærmen altid er sprød og klar. Den har også fået bredere farvepalette. Det er en virkelig ypperlig skærm.

iPhone 8 Plus har også fået Bluetooth 5.0, bedre højttalere og en række andre lækre features, men ingen af delene retfærdiggør en udskiftning af iPhone 7 Plus. De to nye funktioner, der får iPhone 8 Plus til at skille sig ud, er den trådløse opladning og kameraet.

Nye tricks

Apple har – langt om længe – introduceret trådløs opladning til sin iPhone. Som sædvanlig er Apple ikke først med teknologien – ikke engang tæt på – men de har til gengæld valgt den udbredte Qi-teknologi, der bruges af så mange producenter, at det er en leg at finde opladere. Selv IKEA sælger trådløse opladere, der kan bruges med iPhone. Den trådløse opladning er en del langsommere end den gamle kabelløsning, men den kan være handy i visse situationer – for eksempel på arbejdet, hvor den oplader, hver gang du lægger den fra dig.

Apropos batteriet, så har det mindre kapacitet på iPhone 8 Plus end det havde på forgængeren iPhone 7 Plus (2.691 mAh mod 2.900 mAh). Apple hævder at optimering af telefonen giver den samme batterilevetid som tidligere – og jeg er tilbøjelig til at give dem ret. Jeg regner mig selv for hardcorebruger, men har endnu ikke oplevet at være i panik over batteritilstanden, så længe jeg har husket at oplade telefonen om natten. Faktisk kan jeg snildt få den til at strække over 24 timer.

Hurtig opladning koster

Samtidig har Apple gjort det muligt at bruge såkaldt ”fast charging”, der kan oplade batteriet op til 50 procent på en halv time. Den er virkelig hurtig. Men det kræver yderligere investering, for der skal tilkøbes både USB-C til Lightning-kabel og en oplader (opladeren til USB-C-baserede MacBook-computere kan også bruges). Hos konkurrenterne følger fast charging-udstyret typisk med i æsken.

Kameraet imponerer

Kameraet har også fået en ordentlig omgang kærlighed. Selv om de rå specifikationer er identiske med sidste års iPhone 7 Plus, så er der sket ting og sager. Sensoren er fysisk større, så iPhone 8 Plus kan optage 4K-video i slowmotion (60 billeder i sekundet) og hvidbalancen er ændret, så hudtoner ser mere naturlige ud.

Her er eksempler på de nye lysfiltre i portrætfunktionen. Som det ses, er de ikke alle lige heldige (og det skyldes ikke kun motivet):

Portrætfunktionen er blevet udvidet med muligheden for at lægge nye belysningsfiltre ind på billederne – både under og efter fotograferingen. Man skal dog være heldig for at de fungerer optimalt. I særdeleshed de mere dramatiske filtre, såsom scenelys, der gør baggrunden helt sort.

Billedkvaliteten er også i top. Det anerkendte site DxoMark har givet kameraet i iPhone 8 Plus 94 point og det overgås kun af kameraet i den splinternye Google Pixel 2, der ikke kommer til Danmark. DxoMark fremhæver specielt kameraets evner i naturligt lys – og iPhone 8 Plus er blevet bedre til at kombinere HDR-billeder i forhold til forgængeren. Selv indendørs i dårlig belysning klarer kameraet sig bedre end de fleste konkurrenter.

Det bliver interessant at se, hvordan kameraet i iPhone X klarer sig i forhold til 8 Plus. I min karakterbog er kameraet i denne telefon i hvert fald mere end godkendt.

Hurtigere … naturligvis

Ud over de nævnte opdateringer, er iPhone 8 Plus også udrustet med Apples nye såkaldt ”bioniske” A11-processor, den samme som kommer i iPhone X, hvor den bruges til ansigtsgenkendelsen. I iPhone 8 Plus bruges de ekstra muskler i A11 primært til Augmented Reality-funktionen – og den er sjov. Kan varmt anbefale at prøve IKEA Place-app’en, der gør det muligt at indrette dit hjem med virtuelle møbler fra kæden.

A11 gør også iPhone 8 Plus til den hurtigste iPhone nogen sinde. Ja, faktisk den hurtigste smartphone overhovedet. I Geekbench fik jeg en gennemsnitlig score på 4267 (single-core) og 10.298 (multi-core).

En klar forbedring, men …

iPhone 8 Plus er en klar forbedring i forhold til tidligere iPhone-modeller, men det er ikke nogen banebrydende opdatering, hvis du i forvejen ejer en 7 Plus. Det helt store spørgsmål er, om man skal købe iPhone 8 Plus eller vente nogle uger og købe iPhone X i stedet.

Hvis du ikke kan undvære en fysisk Hjem-knap, så gå efter 8 Plus. Hvis du kan, så vent en måneds tid med at bruge dine penge, og vent på anmeldelserne af X’eren. Den mindste udgave af iPhone X (32 GB) er kun en snas dyrere end den største iPhone 7 Plus (256 GB), så det er værd at overveje, om du virkelig har brug for at bytte den ekstra lagerplads for et gammelt design. Eller om du vil have det seneste nye, men gå på kompromis med lagerpladsen.

Vi anbefaler at du holder på hesten og beslutter dig, når iPhone X dukker op om lidt. Og det er i virkeligheden hele problemet for iPhone 8 Plus: Det er en fantastisk smartphone – den bedste iPhone nogensinde – men den allerbedste kommer måske allerede om et par uger …

Apple iPhone 8 Plus

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

7.099 kr.

Den bedste iPhone nogensinde – i hvert fald indtil iPhone X rammer butikkerne.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.