×
Mobil og tabletsTophistorie

Anmeldelse: Apple iPhone 14 Plus

iPhone 14 Plus er egentlig ikke særligt spændende – nærmest tværtimod. Til gengæld er det telefonen for dig der vil have den nyeste generation med en stor skærm og god batterilevetid, til en relativt fornuftig pris.

Lad mig sige det med det samme: iPhone 14 Plus er ikke den telefon, jeg havde set mest frem til at teste i år. De nye Pro’er med deres innovative tilgang til udskæringen der inddrages i softwaren er betydeligt mere interessante for os techanmeldere – og formentlig også for de fleste hardcore “nørder” i mangel af et bedre ord. Men efter at have haft fingrene i iPhone 14 Plus må jeg dog også konkludere, at den måske faktisk er en lille genistreg.

Samme design igen-igen

iPhone 14 Plus skiller sig ud fra iPhone 14 ved at være… Større. Den er på størrelse med iPhone Pro Max, hvilket for mange er en rigtigt god ting – det kan også være en ulempe for nogen, og der er ikke længere en Mini, så hvis du vil have en mindre telefon er det altså iPhone 14. Men Plus er til gengæld en størrelse, der er utroligt populær, og med god grund; vi bruger vores telefon til nærmest alt i dag – lige fra at skrive lange mails til Word. Og så er det selvfølgelig godt at have en skærm på de 6,7″ som Plus er udrustet med.

Telefonen har samme, efterhånden lidt gamle, “notch” der huser selfie- og FaceID kamera og diverse andre sensorer. Personligt er jeg nærmest ligeglad, om der er en pilleform-udskæring eller en udskæring op til kanten af skærmen, og udover den ret geniale softwareløsning på Pro serien er det altså ikke noget der for mig at se er et argument hverken for eller imod telefonen.

Resten er helt som du kender det; det ret hårde industrielle design fortsætter, og det er vi jo en del, der er glade for. En anden ting der fortsætter er Lightning stikket. Selv om dets dage tydeligvis er talte, så er det stadig at finde på nyeste generation af iPhones, og det er jeg personligt ikke fan af. Jeg så gerne et skifte til USB-C, hellere i går end i dag. Man ville slippe for at skulle have et ekstra kabel med hvis man ejer andre USB-C produkter (og det gør man), og generelt er Lightning gammelt og langsomt. Så næste år må være året hvor vi endelig ser den gamle standard dø.

Hurtig… Nok

En ting der har undret lidt er, at iPhone 14 og 14 Plus er udrustet med den “gamle” A15 processor – det er en forandring fra tidligere generationer, der altid fik en opdatering over hele linjen. Denne gang er det kun Pro serien, der har fået A16 processoren. Men egentlig giver det ret god mening at have en forskydelse i processorkraft hen over de to forskellige modeller. Næste år får iPhone 15 sikkert A16 og Pro får A17. På den måde kan man udnytte processorteknologien over flere år – og skal jeg være helt ærlig, så er der lige præcis INGEN forskel i daglig brug. A15 er helt afgjort hurtig nok til alt det, du har brug for at bruge den til. I mine Geekbench målinger klarer den sig en smule bedre i den nye version – formentlig på grund af en ekstra kerne i grafikprocessoren – så der vil være minimale forbedringer på ydelsen ved spil og andre grafiktunge opgaver. Men langt de fleste vil simpelthen ikke kunne mærke forskel i forhold til iPhone 13 – men heller ikke i forhold til iPhone 14 Pro. Apples processorer er så hurtige nu, at den app der skal kunne lægge dem ned ikke er opfundet. Med andre ord; det er ligemeget. Videre.

Batterilevetid når nye højder

En af de mest irriterende ting ved smartphones generelt er, at batterilevetiden stort set altid er ganske svag. En god telefon er en, hvor du ikke skal bekymre dig hen over en dag om du kan nå hjem til stikket om aftenen. Det er et lidt sølle kriterie når man tænker på, at du før smartphones kunne gå to uger før du pludselig kom i tanker om, at du skulle lade telefonen. Men jeg er også ved at være en halvgammel, småsur mand, og en moderne smartphone kræver bare mere batteri fordi den er så avanceret. Og i denne afdeling er der ingen diskussion; iPhone 14 Plus leverer varen. Den holder, uden at blinke, en hel dag med ekstremt hård brug, og er du typen der ikke tjekker din telefon HELE tiden, ja så holder den også fint to dage. Jeg tror endda, jeg fint ville kunne få den til at overleve hele tre dage hvis jeg tænkte mig om og kørte med den strømbesparende funktion til. Det er bedre en hvad man kan sige om Pro serien, der dog også klarer sig fornuftigt – men den nye “always on” skærm æder dog trods alt nok til, at den ikke vil kunne klare sig i mere end et døgn plus det løse. (Og ja, man kan slå det fra, men det er jo lidt fjollet).

Konklusionen er, at iPhone 14 Plus leverer en batteritid selv de fleste Android telefoner med enorme batterier må kigge misundeligt på. Du er simpelthen aldrig bange for at løbe tør for strøm, nærmest tvært imod. Du vil være typen der kan sidde og sige til dine venner med en iPhone X at de da sagtens kan låne din oplader så de kan lade deres telefon. Til frokost.

Godkendt kamera vinder ikke priser

Kameraet i iPhone 14 Plus er glimrende, men ikke revolutionerende. Det har fået et par forbedringer over kameraet i iPhone 13, og du vil da også mærke en forbedring på især billeder taget i mørkere omgivelser. Egentlig er det ikke fair, at jeg sammenligner med iPhone 13, for de fleste der køber en ny iPhone kommer fra en betydeligt ældre telefon, og så vil du naturligvis kunne mærke betydelige forbedringer hele vejen rundt. I hvert fald leverer iPhone 14 Plus det, jeg vil kalde et ret fantastisk “point and shoot”-kamera til alle dem, der ikke skal bruge de forskellige funktioner som RAW formater og andre pro egenskaber du kan få med iPhone 14 Pro og Pro Max. Til de almindelige hverdags skud vil du få bedre og skarpere billeder – især fordi Apple arbejder meget med softwaren der kan hjælpe dig.

På forsiden finder du et nyt selfiekamera, der faktisk er aldeles glimrende – og igen, kommer du fra en iPhone 8 eller X for eksempel, vil forskellen være slående. Især selfies taget i mørke omgivelser er rent faktisk brugbare nu, og den intelligente fokus fungerer også glimrende.

Alt det andet

14 og 14 Plus har fået et par ekstra funktioner når det kommer til sikkerhed; især er “crash detection” værd at nævne. Ideen er, at telefonen vil kunne opfange et biluheld ved at holde øje med de mange sensorers data løbende – et biluheld vil give et helt specifikt sæt data, og telefonen vil så ringe automatisk til alarmcentralen – hvis du ikke stopper den manuelt. Ideen er fin, men jeg har, af gode grunde, ikke kunnet teste det. De få YouTubere der har gjort det fortæller om varierende succes. Ikke desto mindre er det jo en fin ekstra forsikring, skulle uheldet være ude. Telefonen har også mulighed for at bruge satellitter til at kalde op til alarmcentralen, hvilket også er nyt. Det er dog ikke klart i Europa endnu, men mit gæt er, at det bliver det i løbet af et års tid. Igen en fin forsikring, skulle tingene gå galt.

14 Plus har et ret fint sæt funktioner der ikke får så meget opmærksomhed; 5G er naturligvis på plads, ligesom der er den nyeste version af wifi og e-sim. Du er med andre ord så fremtidssikret som du nu kan blive.

Er det den telefon jeg har ventet på?

Med en pris på lige over 9.000 kr. i den “billigste” udgave er iPhone 14 Plus ikke just en budgetmobil. Men den er til gengæld et rigtigt godt bud på den telefon de fleste faktisk vil blive allermest tilfredse med. Batterilevetiden er fantastisk, og den store skærm er klar og lækker, designet er i top og du får et kamera der vil levere præcis de billeder du forventer. Med andre ord; iPhone 14 Plus er den telefon de fleste vil være helt tilfredse med.

iPhone 14 Plus

Design
Funktioner
Kamera
Batteri og opladning
Ydelse
Pris

Pris: Fra 9.299 kr.

iPhone 14 Plus er en stor telefon med lang batterilevetid - og måske den telefon, der vil gøre de fleste tilfredse.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.