×
Streaming hardwareTophistorie

Anmeldelse: Apple TV 4K (2021)

Apple TV 4K anno 2021 har fået mere potent processor, men den virkelige nyhed er den nye fjernbetjening, der kan et par nye tricks.

Der er ingen grund til at pakke det ind: Den nye Apple TV 4K boks anno 2021 er ikke værd at bruge penge på, hvis du har den fire år gamle 4K-model i forvejen. Forskellene er forsvindende små, og de der er, handler om fremtidssikring frem for funktioner, du kan nyde nu og her. Den store undtagelse er dog fjernbetjeningen, der er blevet væsentlig anderledes. Men den vil med garanti fortsat skille vandene.

Hurtigere processor

Men selve boksen først. Den har nøjagtig samme udseende og dimensioner som forgængeren (som du kan læse vores anmeldelse af her). Der er dog sket ting og sager inde bagved den sorte plast. Først og fremmest har den fået en ny processor i form af A12 Bionic-chippen, der er bedre på alle leder og kanter. Det er ikke noget, man umiddelbart mærker, men nu kan Apple TV 4K vise HDR-indhold (High Dynamic Range) med op til 60 billeder i sekundet. Dobbelt op i forhold til forgængeren.

Det er dog ikke nemt at komme i nærheden af indhold, der vises med den højere billedfrekvens, så funktionen er mest af alt en fremtidssikring. Den mest konkrete forbedring nu og her er, at videoer, der er optaget på iPhone 12 Pro, vises i fuld Dolby Vision med 60 billeder per sekund over AirPlay2 på det nye Apple TV 4K. Og så understøtter Youtube-app’en også HDR 60fps nu.

Apple forsikrer dog, at de samarbejder med “nogle af verdens førende videoudbydere” om at vise HDR 60fps. Det er blandt andet Paramount+ og Canal+ som er interessante for os danskere. Men det ligger som sagt ude i fremtiden.

Fremtidssikrede funktioner

En anden fordel ved den nye A12-chip er forbedret grafikydelse, der skal komme gamerne til gode. Men egentlig har jeg aldrig tænkt på, at spil manglede ydelse på den “gamle” Apple TV 4K. Igen er det en fremtidssikring og måske kommer der i den kommende tid spiltitler, der rent faktisk udnytter den øgede muskelmasse. De er her bare ikke endnu.

Sidst har Apple TV 4K 2021 fået understøttelse for Wi-Fi 6, HDMI 2.1 og den nye standard Thread, der engang i fremtiden skal binde hjemmets intelligente enheder sammen. Alt sammen nice to have, men næppe nogen grund til at smide den “gamle” 2017-udgave i elektronikkomposten lige med det samme.

Den virkelig nyhed …

Nej, den mest åbenlyse nyhed er fjernbetjeningen. Den forrige udgave – den flade, glatte sorte – har fået voldsom kritik for at være svær at betjene. Jeg har personligt aldrig haft problemer med det, men forstår godt argumenterne. Mit eneste problem var, at jeg aldrig kunne finde ud af, hvordan den vendte, når jeg samlede den op – og kom ofte til at aktivere noget på touchpad’en. Det har Apple rettet.

Det gode ved den er, at man ikke længere kommer til at swipe på trackpad’en, når man samler den op. For det første er man ikke længere i tvivl om, om den vender rigtigt. For det kan er trackpad’en nu “beskyttet” af den sorte ring, der fungerer som trykknapper – men også som et slags “drejehjul” der gør det markant nemmere at bladre mere præcist gennem lister. Det er smart.

I det hele taget er den mere simpel at betjene. Der er kommet en dedikeret “tænd/sluk”-knap (tidligere skulle man holde Home-knappen nede) og Siri-knappen, der herhjemme tager en direkte til søgning, er flyttet ud på siden.

Der er egentlig ikke noget ‘smart’ over den nye fjernbetjening, men den fungerer efter hensigten og der er luget ud i dumhederne fra den forrige udgave. Tværtimod har Apple skrællet nogle af funktionerne fra; der er ikke længere gyroskop, så den kan bruges som controller tll gaming. Hvilket undrer, for fjernbetjeningen er markant tykkere og tungere end forgængeren, så der burde være plads nok. Det kunne også være årsagen; det giver ikke god omtale, hvis folk begynder at baldre fladskærme med Apples fjernbetjening.

En lille ting, der generer mig ved den nye fjernbetjening er, at Apple har valgt at placere “Mute”-knappen der, hvor “Play/pause” sad før. Jeg har adskillige gange formået at slukke for lyden i stedet for at sætte filmen på pause. Det kræver noget tid før muskelhukommelsen vænner sig til de nye placeringer af knapperne.

iNPUT mener …

Hånden på hjertet; Med mindre du har en ældre Apple TV-boks (præ-4K) der står til udskiftning, er der ikke nogen grund til at brænde penge af på denne nye 2021-version. Som nævnt er forskellene mellem den forrige udgave og denne simpelthen for små.

Hvis du bare ikke kan leve med den gamle fjernbetening længere, kan den nye og forbedrede udgave købes i løs vægt for 499 kroner – og den er kompatibel med både den forrige generation af Apple TV 4K og Apple TV HD.

Selv om der ikke er sket revolutioner for Apple TV 4K (2021) alligevel et ‘Anbefaler’-logo, for det er en forrygende tv-boks til trods for, at den er væsentlig dyrere end konkurrenterne. Den er smidig og der er tonsvis af apps, man kan installere på den. En fordel ved Apple TV er også, at udviklerne ofte prioriterer den i forhold til andre platforme, så man får lov at sidde forrest i bussen, når der eksempelvis kommer nye streaming-tjenester.

Apple TV 4K (2021)

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

1.499 kr.

Apple TV 4K (2021) er en forrygende tv-boks, men den største nyhed er uden tvivl fjernbetjeningen.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.