Streaming hardwareTophistorie

Anmeldelse: Apple TV 4K

Et 4K Apple TV har været længe undervejs - men er 4K argument nok for at købe den nyeste version?

På Apples event tidligere på måneden kunne Apple præsentere en ny version af Apple TV – Apple TV 4K. Og navnet siger (næsten) det hele: Det nye Apple TV har fået 4K – og så ikke voldsomt meget mere. I hvert fald ikke på overfladen. Ikke desto mindre er der et par gode nyheder under hjelmen.

Samme design

Der er stort set ikke ændret noget som helst på det nye Apple TV. Faktisk kan man ikke se forskel overhovedet – undtaget er dog fjernbetjeningen, hvor menu-knappen har fået en hvid ring der er hævet en smule. På den måde kan man lettere orientere sig på fjernbetjeningen – også i mørke. Hvis du har det “gamle” Apple TV, har du formentlig prøvet at sidde og skøjte fingeren hen over den forkerte ende af fjernbetjeningen – det burde ske lidt mere sjældent nu.

På bagsiden af den lille boks har Apple fjernet USB C porten, hvilket i praksis ikke betyder ret meget for de fleste brugere – med mindre de bruger Apple tv til udvikling. Der er ikke en optisk udgang, hvilket er en smule irriterende, men Apples holdning er som sædvanlig, at simpelt er godt – og de fleste nye surroundanlæg har da også HDMI indgange, så for de fleste er det ikke et problem – ikke desto mindre ville det virkelig være rart.

Let opsætning

Har du tidligere sat eksempelvis AirPods op, har du stiftet bekendtskab med Apples måde at sætte nye enheder op på. Du holder simpelthen din iPhone hen i nærheden af dit Apple TV – så overføres dine wifi indstillinger og din iCloud konto til det nye Apple TV.

Har du et andet (ældre) Apple TV forbundet til dit netværk kan den lille boks forbinde med den og installere og arrangere dine apps på samme måde på det nye ATV som det gamle. Supersimpelt og et godt eksempel på Apple brugervenlighed når det er bedst.

Ekstrem ydelse

Den nye streamingboks har fået en processor der er overført direkte fra iPad Pro – A10X Fusion hedder den. Og der er ingen tvivl om, at det er en opgradering. I praksis føles det naturligvis især i apps som spil, der er grafisk krævende. I 4K og med flere grafiske kræfter ser spil bedre ud end nogensinde – men som spilplatform er Apple TV stadig noget begrænset eftersom udviklerne stadig ikke lancerer de “store” titler på platformen. Men nu har ATV i hvert fald kræfterne til det, så med lidt held ser vi det i fremtiden.

Også i den almindelige brugergrænseflade kører alt endnu mere smidigt end på forrige generation. Men det er ikke så meget, at den gennemsnitlige bruger vil føle det som en forbedring det er værd at opgradere for. Hvis du har et 4K tv med HDR er det derimod en anden sag…

4K ser godt ud

Efterhånden findes der faktisk en del 4K materiale fra forskellige kilder – den vigtigste er formentlig Netflix, hvis indflydelse på udviklingen af teknologier efterhånden er enorm. Og nu kan du altså få leveret 4K materiale via dit Apple TV, og det ser rigtigt godt ud når det får optimale muligheder. Vores test er foregået på et 4K tv med en internetforbindelse på 50Mbit. En god 4K strøm kræver mindst 16Mbit helt alene, og man kan faktisk en gang imellem se hvis forbindelsen bliver belastet af andet – det går simpelthen ud over kvaliteten og der kommer tydelige overgange i farver og skygger. Men oftest fungerer det smidigt og det er jo i øvrigt ikke boksens skyld, hvis forbindelsen ikke er helt i top.
Når man har fuldt hul igennem får man helt fantastik billedkvalitet. Bevares, det er ikke oppe på den enorme båndbredde, man får fra 4K blueray, men for langt, langt de fleste brugere vil det være meget tilfredsstillende. Billedkvaliteten og skarpheden er enorm, og selv om jeg vil hævde at de færreste kan se forskel på et godt 1080p signal og 4K, ja så er der i hvert fald ikke noget at udsætte på kvaliteten.
Apple TV 4K opskalerer selv billedet hvis det får et 1080p signal, og det gør det faktisk ofte overraskende godt; selv på apps som leverer et 1080i eller 720p tv-signal (TV2 Play, eksempelvis) ser stjerne godt ud.

HDR i flere formater

Apple TV 4K har et es i ærmet som de færreste andre kan prale af: det understøtter begge de største HDR formater. Især er det ret fantastisk, at den lille boks understøtter Dolby Vision, der er klart det teknisk bedste HDR format. HDR er desværre ikke bedre, end det tv man ser det på, og der er rigtigt stor forskel på, hvor gode tv er til at gengive HDR – men har man det rigtige tv leverer Apple TV altså nu et signal, de bedste fjernsyn virkelige kan bruge, og det udmønter sig i sindssygt flotte farver og mange flere nuancer i både de lyse og mørke områder af billedet.

En stor lille opgradering

For alle dem, der stadig har et “almindeligt” tv i højst 1080p opløsning er Apple TV 4K ikke en opgradering de behøver styrte ud og købe hvis de har den “gamle” udgave. Hvis du derimod har investeret i et 4K tv der måske endda oven i købet understøtter HDR og er du i forvejen i Apple universet – ja, så er der til gengæld virkelig god grund til at hoppe med på det nye Apple TV 4K allerede nu. Og hvis du har et gammelt tv men endnu ikke har et Apple TV, og overvejer du at købe et, så kan du lige så godt bruge de 200kr. mere som det nye koster. Så er du klar til 4K når du får et nyt tv.

 

 

Apple TV 4K

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Apples nye Apple TV er en klar forbedring og er du til god billedkvalitet er det streamingboksen du skal eje.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.