×
TophistorieUltrabooks

Anmeldelse: Samsung Galaxy Book Ion 13″

Samsung har lavet bærbar med et gennemtænkt design og en lækker skærm, der er så let, at du nærmest ikke mærker, at du har den med. For nogen vil den være et rigtig godt valg - på trods af at den ikke er billig.

Samsung Galaxy Book Ion er det ene familiemedlem i den nye serie af Windows bærbare fra Samsung. Denne bærbar udmærker sig blandt andet ved at være ekstrem let med en flot skærm. Når du har læst denne anmeldelse, har du forhåbentlig en fornemmelse af, om Galaxy Book Ion passer til dine behov. Eller om du måske skal gå efter den lidt større model med højere ydelse.

Let og elegant

Designet og materialerne på Galaxy Book Ion er en stor del af det samlede indtryk, når man arbejder med denne maskine. Det ydre er lavet af magnesium – som jeg faktisk troede var plastik i starten. Det er med til, at det er en meget anderledes taktil oplevelse, end den børstede aluminium man eksempelvis får på en MacBook. Jeg kan personligt rigtig godt lide det. Jeg er dog lidt i tvivl, om den vil fange blikke i forhandlerne. I reklamerne og på produktbillederne er farven lidt mere udtalt end i virkeligheden, og den er altså ikke helt så flashy. 

Hvis der er noget, som jeg har været træt af, når det kommer til min normale arbejdscomputer, så er det, hvor tung den er at slæbe rundt på. Jeg står ofte i et dilemma, hvor jeg virkelig overvejer grundigt, om det er nødvendigt at slæbe rundt på min bærbar. Her har det været en hel anden oplevelse, når vi snakker Galaxy Book Ion. Med en vægt på under ét kilo er det uden tvivl den letteste og mest komfortable bærbar, jeg har båret rundt på – så den kommer bare med i tasken uden nærmere omtanke.  

De sidste små detaljer som er værd at lægge mærke til: når skærmen vippes op, bliver hele undersiden af bærbaren løftet, som resulterer i en bedre vinkel til at skrive. Derudover giver det bedre arbejdsforhold for blæserne, til at komme af med varmen. Højtalerne, der skyder lyden ud fra bunden, drager også fordel af det løftede chassie. 

Lækker QLED skærm

Skærmen på Galaxy Book Ion er også en af hovedårsagerne til, at man overhovedet skal overveje den. Jeg ville måske have foretrækket et 3:2 skærmformat, som generelt egner sig lidt bedre til surfing og arbejde. Men når kvaliteten af skærmen er så god, så kan jeg bestemt godt leve med det. Det skal selvfølgelig siges, at når man ser Netflix og YouTube, kommer 16:9 skærmformatet til sin ret. 

Samsung har valgt at tilføje deres QLED teknologi til Galaxy Book serien – og tak for det. Det betyder gode farver, kontraster, betragtningsvinkel og lysstyrke. Masser af lysstyrke. Galaxy Book Ion har en Outdoor Mode, som kan skrue lyset yderligere op, så den kan bruges i bragende sol – og det virker! En god kombination af at kunne komme med over alt og bruges over alt. Vores version af Galaxy Book Ion er udstyret med en 13” skærmstørrelse, men den fås altså op til 15”. 

Chiclet-tastaturet er blødt at taste på, men alligevel med nok taktil modstand til, at det føles godt at bruge. Når man kommer fra Apples udskældte butterfly keyboard, så skal der ikke så meget til, at man føler en øjeblikkelig forbedring. Tastaturet er desuden dejlig stille.

Til sidst er det udstyret med en fingeraftrykscanner til oplåsning. Det er både sikkert og lynhurtigt.

Trackpadden har en rar berøringsflade og respondere godt på bevægelse og tryk. Nedenunder gemmer der sig faktisk en trådløs oplader, så man kan ligge en telefon eller anden Qi-understøttende enhed og oplade denne trådløst. Her bliver trackpadden naturligvis deaktiveret, så der skal musen hives frem. 

Masser af stik

Der er gået trend i den med at skære ned på tilslutningsmulighederne i på både PC Ultrabooks og ikke mindst på MacBooks – eller de kræver i hvert fald adaptere for kunne benytte diverse tilbehør. På Galaxy Book Ion har man altså rig mulighed for at tilslutte tilbehør uden brug af adapter. Med én Thunderbolt 3 USB-C port, HDMI indgang, to USB-A 3.2 porte og sågar mulighed for tilslutning af et microSD. De fleste vil nok have, hvad de har brug for lige her. Strømtilslutningen har sin egen indgang og tager dermed ikke pladsen fra USB-C indgangen, hvis man benytter den medfølgende oplader. 

Godkendt ydeevne

Vores testmodel er udstyret med en 10. generations Intel i5. Det er den billigste – eller mindst dyre – variant af Galaxy Book Ion modellerne. Den kommer yderligere i en i7 variant i 13” udgaven, og den førnævnte 15” variant er ligeledes udstyret med Intels 10. generation i7 og et dedikeret Nvidia Geforce MX250 grafikkort, og den er altså både større og har flere hestekræfter under hjelmen. 

I praksis har dette betydet, at jeg har kunne lave alt mit skriveri, surfing, streaming og lightroom billederedigering i et hurtigt tempo uden længere ventetid. Og generelt har oplevelsen været gnidningsfri. Jeg vil dog sige, at blæserne har været ret hurtige til at blive tændt selv ved mindre krævende opgaver. Det har som sagt ikke gået ud over oplevelsen i brugerfladen, men hvis man er meget sart omkring blæserlyd, så er det værd at være opmærksom på. 

For lige at teste, hvor grænsen går, har jeg haft afprøvet en let omgang videoredigering med både 4K og fuld HD materiale i redigeringsprogrammet DaVinci Resolve. Her bliver det hurtigt tydeligt, at man skal op og have 15” varianten, hvis ens arbejde består af lejlighedsvis videoredigering. Består ens arbejde mest af dette, skal man simpelthen op i mere kraftfulde maskiner. Dette går dog udover størrelsen/vægten og prisen.

Det samme gøre sig gældende, hvis man har planer om at game i ny og næ. Selv i laveste opløsning, havde min testenhed svært ved at køre Counter Strike Global Offensive i en nogenlunde flydende udgave. 

Denne maskine er selvfølgelig heller ikke lavet til dette formål, men så ved man da, hvad man har med at gøre. 

Fin batterilevetid

Samsung Galaxy Book Ion er stemplet med en batterilevetid på op til 20 timer. Dette er målt under optimale forhold, og der er tale om antal timer med streaming. Den generelle oplevelse er en noget andet, som naturligvis også afhænger af, hvad man bruger den til. Under førnævnte gaming og videoredigerings-testkom batterilevetiden under to timer. Ved normal hverdagsbrug ramte jeg omkring 15 timer, hvilket også er ganske flotte tal. Et tal jeg nok hellere ville rette mig efter, hvis jeg var på vej til at købe en Galaxy Book Ion. Batteriet bliver desuden hurtigt ladet op med den medfølgende lader og der skal ikke mange minutters opladning til, før man har til et par timers brug ekstra.

En sidste kommentar til lyden, der kommer ud af højtalerne i bunden. Den lever ikke helt op til det, som man får fornemmelsen af, når man ser på Samsungs hjemmeside – AKG eller ej. Eller også er jeg bare blevet forkælet af lyden på MacBook Pro så længe, at jeg har sat baren for højt. Chassiet har tendens til at runge lidt ved højere lydstyrker, og bassen er noget flad.

iNPUT mener …

Jeg kan godt forstå, hvis nogle sidder og tænker, at man kan få en toptunet gamer bærbar for de penge, som kan klare alt. Og ja, det er fuldstændig rigtigt. Til gengæld får du så også et monster af en maskine, der vejer minimum tre gange så meget. Fint til gaming og videoredigering – knap så fint til sælgeren og den studerende. Jeg har altså svært ved at se, hvor man får en så let og lækker PC med en fantastisk skærm, som ikke halter på ydelsen i hverdagsbrug. Det er altså det, du betaler for. Bekvemmelighed og en god visuel oplevelse. Og hvis du lige skulle kræve noget mere af maskinen, findes den jo i en kraftigere variant. Det er mange penge, men hvis du går op i lige netop de kriterier, så får du en virkelig fin oplevelse med Galaxy Book Ion. 

Samsung Galaxy Book Ion 13"

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

PRIS: 12.100 KR.

Galaxy Book Ion kan for nogen godt forsvare sin høje pris. Det lette og elegante design er vanvittigt praktisk. Og ydelsen er heller ikke helt dum.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.