Multirumshøjttalere

Anmeldelse: Sonos | IKEA Symfonisk Boghylde

Næsten urealistisk høje forventninger er blevet indfriet; Sonos | IKEA Symfonisk Boghylde er en fremragende højttaler til en uhørt lav pris.

Så ankom de endeligt, de længe ventede IKEA-multirumshøjttalere som er lavet i samarbejde med Sonos. IKEA Symfonisk Boghylde kommer i møbelkædens varehuse i starten af august – og her er et godt råd, som vi også gav efter vores første indtryk af Symfonisk: Hvis du drømmer om at sætte et sæt op derhjemme, så stil dig i kø. De bliver populære – også mere populære end Bordlampen i samme serie.

Jeg har haft to af IKEA Symfonisk Boghylde sat op herhjemme i knapt tre uger, hvor jeg har haft rig mulighed for at lytte til dem – og det var med næsten urealistisk høje forventninger, at jeg flåede Symfonisk Boghylderne ud af æskerne, for at koble to af dem på et eksisterende Sonos-system. Men forventningerne blev faktisk indfriet; Sonos og IKEA har lavet en fremragende højttaler til en uhørt lav pris.

 

Symfonisk Boghylden kan alt det, en almindelig Sonos-højttaler kan og glider sømløst ind i enhver Sonos-opsætning. Men den fungerer naturligvis også alene eller sammen med andre Symfonisk-højttalere. På feature-fronten er den eneste forskel mellem en nyere Sonos-højttaler og Symfonisk, at sidstnævnte ikke har indbyggede mikrofoner til digitale assistenter. To Symfonisk Boghylder kan snildt sættes sammen i stereo-opsætning eller fungere som baghøjttalere i en Sonos-surroundløsning med en soundbar under tv’et – en løsning jeg i øvrigt synes at Boghylden egner sig fortrinligt til kva sin størrelse, pris og og mulighed for vægmontering.

Designet

Der er naturligvis skåret nogle hjørner hist og her for at gøre prisen så lav. For det første, så er Symfonisk Boghylden ikke lige så lækker som sine Sonos-halvsøskende. Materialevalget er … anderledes … og knapperne er ikke glatte og trykfølsomme, men mekaniske klikknapper. Fronten er beklædt med stof af samme type som IKEA Eneby-højttalerne og giver ikke samme homogene og dyre indtryk som de hullede metalplader der dækker fronterne på Sonos egne højttalerne. Den lille stof-flap med Sonos | IKEA logoet pynter heller ikke just, men den kan naturligvis klippes af. 

 

Når det er sagt, så synes jeg faktisk at reolhøjttaleren er ganske vellykket. Med sine afrundede hjørner er den langt fra grim og der er tænkt over løjerne; eksempelvis byder bagsiden både på plads til at gemme ledninger og mulighed for et usynligt vægophæng (der skal tilkøbes). Hænges højttaleren vandret på væggen, kan den dublere som boghylde, natbord eller noget helt tredje. Til ophænget medfølger der et gummiunderlag, der både beskytter højtaleren og skal forhindre nips i at falde ned, når der spilles højt.

Funktionerne

Sonos | IKEA Symfonisk Boghylde
IKEA Symfonisk Boghylde installeres som enhver anden Sonos-højttaler.

Ligesom enhver anden Sonos-højttaler kan Symfonisk Boghylden betjenes fra den geniale Sonos-app, der giver adgang til mere end 100 forskellige tjenester, inklusive Spotify, Tidal, Apple Music, DR og Yousee Musik. Derudover kan appen tilgå musik på telefonen, computeren og på eventuelle servere, du har derhjemme. Højttaleren understøtter endda både Spotify Connect og AirPlay 2 – men appen blev herhjemme hurtigt den foretrukne portal til musikoplevelser.

Via appen kan højttalerne også kobles sammen; enten med andre Symfonisk-højttalere eller med et eksisterende Sonos-system. Symfonisk Boghylden understøtter endda Sonos-funktionen Trueplay, der finjusterer lyden i højttalerne på grundlag af placering og rummets akustik. Det kræver dog en iPhone, da funktionen endnu ikke understøttes af Android. Underligt nok. Det er dog værd at bede en ven med iPhone komme forbi, da Trueplay rent faktisk gør en hørbar forskel.

 

Det ærgrer mig lidt, at Sonos og IKEA har valgt ikke at forsyne Boghylden med en ekstern indgang; det kræver stadig en af de helt store Sonos Play:5-højttalere. Det er naturligvis et spørgsmål om pris, men det kunne være fedt, om man kunne tilslutte eksempelvis pladespiller eller Google Home Mini til højttaleren.

Apropos betjening, så udgiver IKEA i løbet af efteråret to nye muligheder for fjernbetjening af Symfonisk-højttalerne, nemlig en specifik Symfonisk-fjernbetjening (der i øvrigt også fungerer med Sonos-højttalere) og integration med Trådfri-appen, så du kan styre både lyset og lyden derhjemme fra samme app.

Symfonisk-fjernbetjeningen i selskab med Symfonisk Bordlampen og en IKEA Trådfri bridge.

Lydkvaliteten

Hvis du kender eller ejer Sonos i forvejen, så er mit gæt, at du er sprunget direkte til dette afsnit. Som tidligere nævnt kan to IKEA Symfonisk Boghylde sættes sammen i ægte stereo – og til den pris, så er det min varmeste anbefaling at nappe to fra hylden med det samme. Stereooplevelsen giver nemlig en imponerende lydoplevelse fra to så billige højttalere. Jeg blev imponeret, da jeg fik en demonstration af højttalerne under et presseevent – og jeg er ikke mindre begejstret efter at have installeret højttalerne herhjemme i mit vante akustiske miljø. Til en pris på 799 kroner – eller 1.598 kroner for en komplet stereoløsning – leverer højttalerne simpelthen langt over forventet.

 

Bevares. Størrelsen på højttalerne gør, at de ikke kan levere en synderlig fyldig bas – men den er stadig acceptabel – og personligt synes jeg at der mangler noget plads i mellemtonerne, der har det med at forsvinde. Men til denne pris? Det er i den grad godkendt. Der er fin definition i diskanten uden at den, som frygtet, knækker helt og det samlede lydbillede er bedre end mange andre, dyrere, højttalere jeg har lyttet til.

Skal man absolut sammenligne med en model fra Sonos egne rækker, er vi lidt nede under Sonos One-niveauet. Den væsentligste mangel er mellemtonerne.

 

Jeg koblede også to Symfonisk Boghylder sammen med en Sonos Sub, og vupti, så kom der anderledes gang i festen. Hold da fast. Ikke alene fik højttalerne en god bund, subben kunne også kompensere for de udvandede mellemtoner. Men det er, sandt at sige, en temmelig dyr løsning på problemet – Sonos Sub koster det samme som det samme som syv Symfonisk Boghylder. Og man kan komme langt ved at bruge Trueplay og efterfølgende skrue lidt op for bassen i equalizeren i appen.

Ikea Symfonisk Boghylde
Find højttaleren. IKEA Symfonisk Boghylden er camoufleret i et køkken (foto: IKEA).

Fremragende til surround

Er der en ting, som Symfonisk Boghylderne er helt fantastiske til, er det som baghøjtalere i et surroundsystem. Her kræves der ikke tung bas, men mere løst definerede effektlyde og det klarer højttalerne helt eminent. Igen prisen taget i betragtning – de to nødvendige højttalere til et surroundsystem koster mindre tilsammen end bare en enkelt Sonos One.

 

Igen må jeg understrege, at højttalerne leverer langt over hvad man kan forvente i denne priskasse. Selv om jeg har forbehold, så er de ikke værre end at jeg har benyttet de to IKEA Symfonisk Boghylde-højttalere som primær musikkilde i hele testperioden – og jeg lytter meget til musik.

iNPUT mener …

Nu kan man med god grund undre sig over hvorfor Sonos overhovedet tillader at sælge så gode og billige erstatninger for sine egne højttalere. Men det er måske slet ikke så dumt. Lyden i Sonos egne højttalere ER bedre og designet er også mere elegant. Desuden må du handle hos Sonos, hvis du vil have en soundbar.

En undersøgelse har desuden vist, at 60 procent af dem, der køber en Sonos-højttaler, udvider med en eller flere højttalere i løbet af det første år. Man bliver med andre ord afhængig. Med IKEA-samarbejdet kommer Sonos ud til et voldsomt stort marked – og hvis bare 20 eller 30 procent af de mennesker udvider med en af Sonos egne soundbars eller højttalere, der har pænere design og indbygget digital assistent, må Sonos klappe i hænderne af fryd.

Som tidligere nævnt har to Symfonisk Boghylde spillet herhjemme i snart tre uger – og ikke en eneste gang har jeg oplevet udfald eller problemer af nogen art. Ikke en eneste. Tværtimod har de opført sig eksemplarisk. De har fået en enkelt softwareopdatering sammen med de øvrige Sonos-højttalere uden problemer. Var det ikke for stofflappen på fronten kunne man tro, at IKEA slet ikke var indblandet.

Du kan snildt finde højttalere med bedre lyd andetsteds. Måske også til samme pris, hvis du leder efter det. Men du finder aldrig en højttaler til 799 kroner med denne lyd, samme væld af funktioner og mulighed for at lave multirumsløsninger. Det er en fantastisk højttaler til en imponerende pris. I fodboldterminologi, så har IKEA og Sonos med Symfonisk Boghylden scoret et mål, der sidder lige i trekanten. Med Svend Gehrs udødelige ord: ”Det er genialt dét der”.

IKEA Symfonisk Bordlampen, der er den anden højttaler i serien, anmeldes separat – du kan læse anmeldelsen af Bordlampen her.

Har du specifikke spørgsmål, som vi ikke er kommet omkring i anmeldelsen? Så skriv dem i kommentarfeltet nedenfor, så vil vi svare dig hurtigst muligt.

Sonos | IKEA Symfonisk Boghylde

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

799 kr.

Sonos og IKEA har scoret et mål, der sidder lige i trekanten. Stil dig i køen – der bliver rift om IKEA Symfonisk Boghylde.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.