×
BelysningMultirumshøjttalere

Anmeldelse: Sonos | IKEA Symfonisk Bordlampe

I forhold til sin lillesøster, Symfonisk Boghylde, står og falder IKEA Symfonisk Bordlampen med om du kan leve med to ting: Designet og prisen.

”Den ligner en Mumitrold, der har fået en stram trøje på”. Sådan lød reaktionen, da husholdningens feminine halvdel blev præsenteret for IKEA Symfonisk Bordlampe første gang – og jeg er tilbøjelig til at give hende ret. Selv om flot design er en subjektiv vurdering, så har jeg endnu til gode at møde nogen, der synes, at formgivningen af Symfonisk Bordlampen er lige i vinkel. Højest at den er acceptabel. Lampen er modelleret efter en Sonos One-højttaler – og det skinner ret kraftigt igennem på den buttede lampekrop, der er placeret oven på en underskål (?) med betjeningsknapper.

Men hvor udførslen i mine øjne er, lad os sige, mindre heldig, så er konceptet værd at kippe for. Til alle os storbymennesker med små lejligheder har lampen nemlig to funktioner; det er både en lampe og en kapabel højttaler – og ligesom Symfonisk Boghylden glider lampen sømløst ind i et eksisterende Sonos- eller Symfonisk-system af multirumshøjttalere. 

Designet

IKEA Symfonisk Bordlampe er bestemt ikke klejn. Den måler 39 centimeter i højden. På siden af kroppen har lampen en stor, rund knap, der ikke – som man kunne foranlediges til at tro – kan dæmpe lyset. Knappen kan udelukkende tænde og slukke for lyset. Betjeningen af musikken foregår på foden, hvor tre mekaniske knapper sørger for, at man kan tænde/pause musikken og skrue op og ned for volumen.

Men i virkeligheden er tanken jo, at både lyset og musikken skal betjenes via IKEAs Trådfri app – i løbet af efteråret kommer der en opdateret udgave, der gør netop det muligt. 

Pæren – fatningen passer til de små E14-type pærer – er dækket af en mundblæst lampeskærm i frostet glas, mens kroppen er pakket ind i strikket stof. Nu er det måske ikke alle, der er lige begejstrede for lampeskærmen, men så vidt jeg kan bedømme er skærmens gevind ikke en standard-størrelse, så der er ikke umiddelbart mulighed for at skifte den ud med en skærm, der falder bedre i familiens smag.

IKEA håber naturligvis på, at lampen udstyres med en IKEA Trådfri-pære og som nævnt overfor giver det visse fordele i forhold til betjening. Men det er ikke noget krav. Man kan snildt putte en Philips Hue-pære i lampen, hvis man er på ”det hold”. Så må man bare leve med, at lys og lyd skal styres fra to apps (eller ved hjælp af stemmen via en digital assistent).

En lille lækker detalje er selve strømkablet, der er dækket med stof. Det giver altså lige en tand opad i lækkerhedsfaktoren – og får Symfonisk Bordlampen til at virke mindre billig. 

Funktionerne

Som nævnt tidligere er Symfonisk Bordlampe bygget op omkring en Sonos One-højtaler. Eller nærmere en Sonos Play:1 (den første udgave), for bordlampen har nemlig ikke mikrofon indbygget til digitale assistenter som Sonos One har det. Det betyder, at du har brug for en ekstern enhed, hvis du vil bruge Google Assistant, Siri eller Alexa sammen med lampen; Du kan aldrig tale direkte til Bordlampen, hvis den er placeret alene i et rum. Men du kan bede eksempelvis Google Home Mini i stuen om at spille på højttaleren selv om den står i et andet rum.

Bortset fra den manglende mikrofon kan Symfonisk Bordlampen alle de samme tricks, som ”rigtige” Sonos-højttalere, inklusive adgang til mere end hunderede musiktjenester (Spotify, Apple Music, Yousee Music, etc.), hjemmeservere og computere. Lyden i bordlampen kan optimeres ved hjælp af Sonos-teknologien Trueplay og to lamper kan spille i stereoopsætning eller benyttes som baghøjttalere i et surroundsystem. Fuldstændig som andre Sonos-højttalere.

Sæt en Sonos Beam soundbar til fladskærmen og tilslut to Symfonisk Bordlamper som baghøjttalere, så har du både et komplet surroundsystem og lys til hele stuen for 6.500 kroner. 

Symfonisk Bordlampen kan naturligvis også betjenes via Sonos-appen, præcis lige som lillesøster Symfonisk Boghylde – og den understøtter naturligvis også både Spotify Connect og AirPlay 2.

Lydkvaliteten

Slægtskabet med den mindste Sonos-højttaler fornægter sig ikke – lyden fra IKEA Symfonisk Bordlampe er meget identisk med Sonos One i en A-B-test. Den har en klar og dynamisk lyd – og i modsætning til Symfonisk Boghylde, så leverer lampen rigeligt med bas, ligesom den er mere nænsom ved mellemtonerne. Den har afgjort et mere afrundet og komplet lydbillede – men prisen er jo også markant højere. Den håndterer Ushers bastunge Papers rigtig flot og diskanten i Michael Jacksons Billie Jean er skarp uden at gøre ondt i ørerne.

Jeg vil hævde, at Symfonisk Bordlampen snildt kan spille værelser og små stuer op – og med to lamper i stereoopsætning må mulighederne være endnu større. Vi havde desværre ikke mulighed for at teste stereoopsætningen, da vi kun har lånt et enkelt eksemplar – og den kan altså ikke parres med Sonos One. Så tæt er slægtskabet trods alt ikke.

Ikea Symfonisk Bordlampe
En tablet flankeret af to IKEA Symfonisk Bordlamper (foto: IKEA).

iNPUT mener …

IKEA Symfonisk Bordlampe er grundlæggende en Sonos-højttaler, i samme liga som Sonos One i både pris og ydelse. Ja, prisen på lampen er faktisk fuldstændig identisk med prisen på Sonos One. Der er sådan set kun to spørgsmål at tage stilling til, som jeg skrev indledningsvist: Kan du lide designet – eller bare leve med det? Og er du villig til at bytte en indbygget digital assistent ud med lys på toppen? For det er, hvad du får: En Sonos-højttaler med lys på.

Personligt synes jeg at Symfonisk Boghylde-højttaleren giver bedre valuta for pengene; den har godt nok ikke lys på toppen, men den koster under det halve og lydkvaliteten er ikke væsentlig ringere. Og så kan jeg ganske enkelt bedre lide designet på Boghylden. Samtidig kunne jeg godt tænke mig at den højere pris på Symfonisk Bordlampe gjorde det muligt for Sonos og IKEA at udruste den med et 3,5 mm stik til eksterne enheder (pladespiller, Google Home Mini) eller endda et USB-stik, så jeg kunne oplade telefonen.

Under alle omstændigheder så glæder jeg mig til at se, hvad IKEA / Sonos samarbejdet bringer i fremtiden.

Læs også vores test af søsterproduktet Sonos | Ikea Symfonisk Boghylde, hvor vi uddyber Sonos-funktionerne yderligere.

Har du specifikke spørgsmål, som vi ikke er kommet omkring i anmeldelsen? Så skriv dem i kommentarfeltet nedenfor, så vil vi svare dig hurtigst muligt.

Sonos | IKEA Symfonisk Bordlampe

Design
Ydelse
Funktioner
Pris

1.699 kr.

IKEA Symfonisk Bordlampe byder på virkelig god lyd og hundrede procents Sonos-funktionalitet. Men designet …

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.