TeknologiTophistorie

Dansk plugin befrier dig for cookie pop-ups

Forskere fra Aarhus Universitet har udviklet Consent-O-Matic, der automatisk besvarer cookie pop-ups med dine ønskede privatlivsindstillinger

I dag bruger næsten alle websider sporingsteknologier til at indsamle data om dig. Grundet den gældende lovgivning har de brug for din tilladelse til dette, hvorfor mange hjemmesider har “samtykke-pop-ups”. Desværre er de ofte designet til at gøre det meget svært at sige nej, men meget nemt at sige ja.

For at håndtere disse vildledende pop-ups har et team fra Aarhus Universitet udviklet en open source-browserudvidelse. Den hedder Consent-O-Matic og udfylder automatisk dine præferencer, når en samtykke-pop-up vises.

– Folk bør have kontrol over deres personlige data, men måden disse samtykke-pop-ups er designet på, gør det svært. At klikke gennem flere skærmbilleder og skifte massevis af skydeknapper for hver hjemmeside, du besøger, er udmattende og irriterende, så det er nemmere bare at trykke på den store grønne knap. Vi har udviklet Consent-O-Matic for at sikre folks digitale rettigheder og samtidig gøre det så nemt for dem som muligt, forklarer adjunkt Midas Nouwens.

Consent-O-Matic
Programmørerne Rolf Bagge og Janus Bager Kristensen, lektor Clemens Nylandsted Klokmose og adjunkt Midas Nouwens har udviklet browserudvidelsen Consent-O-Matic (foto: Sebastian Knudsen, Institut for Datalogi).

Når du installerer Consent-O-Matic, skal du indstille dine præferencer for de typer af dataindsamling du vil tillade. Data indsamles for eksempel til annoncering, præstationsovervågning eller personalisering. Derefter, når du besøger en webside, registrerer browserudvidelsen, om der er en samtykke-pop-up, og klikker automatisk på de korrekte knapper baseret på dine angivne præferencer.

Mange hjemmesider bruger de samme pop-ups og Consent-O-Matic fungerer i øjeblikket med omkring 50 forskellige. Der kan dog være pop-ups, som browserudvidelsen endnu ikke er i stand til at genkende og interagere med.

– Måden det fungerer på er, at vi manuelt analyserer en pop-up for at se, hvordan den er designet, og så skriver vi koden for at udvidelsen kan klikke på de rigtige knapper og afkrydsningsfelter. Nogle gange kan et websted have gjort tingene anderledes, og i så fald vil vi altid forsøge at indsende de mest privatlivsbevarende indstillinger. Hvis et websted bruger en pop-up, som vi ikke har set endnu, vil Consent-O-Matic ikke registrere den. Men brugeren kan melde siden til os, og så kan vi tilføje den, lover lektor Clemens Nylandsted Klokmose.

Consent-O-Matic kan installeres både Google Chrome, Microsoft Edge, Firefox og Safari på computeren. Den virker også i Safari på iPhone og iPad. Du kan hente udvidelsen ned via denne side.

Koden til Consent-O-Matic er også tilgængelig som open source på Github.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.